بایزید مردوخی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با روزنامه اینترنتی فراز، با اشاره به اینکه ایا دولت توانسته تورم را مهار کند پاسخ داد: «عوامل تورم را باید از نظر علمی بررسی کنیم. دولت برای تامین هزینههای خود منابع کافی ندارد و مجبور به خلق پول است. بانک مرکزی نیز به عنوان چاپخانه، پول چاپ میکند. متاسفانه دولت پرهزینه است. هزینههای ارزی و ریالی فوقالعاده بالایی را برای خود دارد که یا باید از طریق مالیات یا از طریق صادرات نفت وگاز که برای دولت تامین شود.»
او تصریح کرد: «درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز به خزانه جاری میشود و از آنجا به صندوق توسعه ملی میرود. صندوق توسعه ملی در مواقع اضطراری بارها ناچار شده از منابع خود به دولت بدهد و دولت هم این منابع را خرج هزینههای ارزی کرده یا پرداخت حقوق و مزایا کردهاست».
مردوخی اظهار کرد: «ارزی که صندوق توسعه ملی میدهد را باید به ریال تبدیل کند. تبدیل به ریال چاپخانه بانک مرکزی است و چاپ پول میکند و به خزانه میدهد. خزانه نیازهای واقعی را تامین میکند. حال چرا دولت این میزان هزینه دارد؟ باید مجلس و دولت درباره این فکر کنند که نفت و گاز می فروشیم، این همه مالیات میگیریم و باز کفاف هزینههای دولت را نمیدهد. به دلیل اینکه دولت پرهزینه است. این ربطی به تاجر و بقال ندارد. آنها هم میخواهند در این شرایط تورمی جان بهدر ببرند. هر فردی باید جنس خود را گران بفروشد تا مواد مورد نیاز خود که گران شده را خریداری کند یا اجاره گران شده را بپردازد.»
این استاد دانشگاه با اشاره به رشد 42 درصد پایه پولی بیان کرد: «اگر صرفا چاپخانه کاغذ مصرف کرده و پول را چاپ کرده است حتماً تورمی است. اگر از درآمد کارگران، کارمندان و تاجران صادرکننده و سود شرکتها مالیات گرفته تورمزا نیست. پایه پولی باید منشا داشته باشد. منشا فقط کاغذ نیست، باید از خزانه اطلاع کسب کرد که چقدر مالیات جمع شده است. آن را دولت خرج میکند و در پایه پولی میآورد.»
او افزود:«دولت برای اینکه بخواهد تورم را کنترل کند باید خود را جمعوجور کند. هزینهها را کم کند. موسسات و شرکتهایی که بنام دولت و هزینهبر است را تعطیل کند. دولت اگر منابع خود را صرف اقدامات عمرانی میکرد اینطور نمیشد. این منابع برای هزینههای جاری دولت صرف شود. دولت ناچارست و نمیتواند هزینهها را نپردازد که حقوق و دستمزد است یا پرداختهای سازمانهای بازنشستگی یا خرید دولتی که گرانقیمت انجام میدهد.»
مردوخی براین باور است:« دولت برای کنترل تورم تلاش کرده ولی متاسفانه نتیجه صورت نگرفته است.وقتی پول ندارید چه کار میتوان انجام داد؟ نبود درآمد مسئله است. تا همه بنگاه های اقتصادی راه نیفتد درامدی بدست نمی اید. تحریم هم در این امر موثر بوده است. اگر نفت و گاز ما فروش نرود دولت پولی نخواهد داشت. وقتی کسب و کارها رونق نداشته باشد و نتوانند مالیات بدهند کمتر پول به خزانه دولت وارد میشود.»
ویدیو:
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک