رسانههای اسرائیل ادعا کردند که حداقل ۹ سرباز اسرائیلی به سوءاستفاده جنسی از یک مرد فلسطینی متهم شدهاند؛ اسیری که به اتهام همکاری با «حماس»، در زندان «سدی تیمان» نگهداری میشد. به گزارش «بیبیسی» انگلیسی، به نقل از رسانههای محلی، این مرد فلسطینی به دلیل آزار جنسی جدی و جراحات مقعدی توانایی راه رفتن ندارد و بستری شده است.
پروفسور «یوئل دانچین»، پزشک نظامی در بیمارستان صحرایی «سدی تیمان»، در مصاحبه با «نیویورکتایمز» میگوید: «این زندانی فلسطینی تقریبا سه هفته پیش با علائم آزار جنسی به بیمارستان آورده شد. پزشکان بلافاصله او را برای معالجه به یک بیمارستان غیرنظامی بزرگتر فرستادند و به پلیس اطلاع دادند که احتمالا نگهبانان یا سایر زندانیان او را مورد سوءاستفاده قرار دادهاند». وکلای سربازان بازداشتشده گفتهاند که اتهام آنها استفاده از یک شئ برای تجاوز به این زندانی فلسطینی است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که متهمان، برای روشن شدن ابعاد این حادثه، تحت بازجویی قرار دارند.
با این حال، دهها معترض اسرائیلی، از جمله سه نماینده راستگرای پارلمان اسرائیل، در حمایت از سربازان متجاوز وارد پایگاههای ارتش میشدند و شعار میدادند: «ما دوستانمان را رها نمیکنیم، به خصوص در مقابل تروریستها». جمعیت زیادی از اسرائیلیها نیز در خارج از محوطه زندان «سدی تیمان» تجمع کردند. زندانی که در نزدیکی «بئرشبع» در جنوب سرزمینهای اشغالی قرار دارد و در ماههای اخیر، به دلیل گزارشهای متعدد آزار و اذیت جنسی زندانیان فلسطینی، در کانون خبرها قرار داشته است.
شورش اسرائیلیها در حمایت از سربازان متجاوز، واکنش منفی برخی از مقامات ارشد اسرائیل را برانگیخت. آنها معتقدند که اقدامات معترضان و حمایت راستگرایان از آنها، انسجام کشور را تهدید میکند. «هرتزی هالوی»، رئیس ستاد کل اسرائیل، گفت: «ما در بحبوحه جنگ هستیم و اقداماتی از این دست امنیت کشور را به خطر میاندازد». «نفتالی بنت»، نخستوزیر سابق اسرائیل، در شبکههای اجتماعی نوشت: «ما در اینجا دولت میخواهیم یا شبهنظامیانی که هر کاری میخواهند انجام میدهند؟». «یوآ گالانت»، وزیر دفاع اسرائیل، نیز از ادامه بازجوییها دفاع کرد و گفت: «حتی در مواقع عصبانیت، قانون باید برای همه اعمال شود».
با این حال، چندین وزیر و قانونگذار راستگرا از معترضان حمایت کردند و تاکید کردند که دولت، به جای تنبیه ارتش باید به اقدامات حماس پاسخ دهد. «ایتامار بن گویر»، وزیر امنیت ملی اسرائیل، بازداشت سربازان را «شرمآور» خواند. پس از وقایع اخیر، «هانوچ میلویدسکی»، نماینده پارلمان اسرائیل، در پاسخ به این سوال که سوءاستفاده جنسی از یک زندانی قابلقبول است یا نه، گفت: «بله. اگر او از یگان کماندویی حماس است، همهچیز مشروع است، همهچیز!»
بنابر تحلیل «نیویورکتایمز»، شورشهایی که پس از بازداشت سربازان متجاوز اسرائیلی شکل گرفت، اختلاف داخلی اسرائیل و نبرد بر سر آینده آن را نشان میدهد. در واقع، در شرایطی که اسرائیل از جبهههای مختلف با دشمنان خود میجنگد، این ناآرامیها دودستگی مردم اسرائیل را به تصویر میکشد. اختلاف درونی اسرائیلیها بر سر رهبری اسرائیل و ماهیت دموکراسی، اکنون با این سوال که چه کسی باید مسئولیت شکستهای نظامی اسرائیل را بر عهده بگیرد، آمیخته شده است.
ناآرامی در پایگاههای نظامی و دخالت نمایندگان راستگرا سبب شده که مخالفان دولت نتانیاهو بار دیگر از وضعیت دموکراسی در اسرائیل نگران شوند. «یایر لاپید»، رهبر اپوزیسیون اسرائیل در شبکههای اجتماعی گفت: «امروز همه خطوط قرمز شکسته شد. قانونگذاران و وزرایی که به همراه شبهنظامیان، در حمله به پایگاههای نظامی شرکت میکنند، پیامی را به دولت اسرائیل میفرستند: دموکراسی و حاکمیت قانون تمام شده است».
این ناآرامیها همچنین اختلاف نظر عمیق اسرائیلیها بر سر حقوق اسیران فلسطینی را به خوبی آشکار کرد. به گزارش «نیویورکتایمز»، روشن شدن وضعیت زندان «سدی تیمان» در بررسیهای بینالمللی سبب شده که برخی از شهروندان اسرائیل دولت را تحتفشار قرار دهند. آنها خواستار بهبود وضعیت این پایگاه هستند و برخی گروههای حقوقی نیز از دادگاه عالی درخواست کردهاند که این زندان را تعطیل کند. اما بسیاری از اسرائیلیها صحت ارزیابی وضعیت زندان «سدی تیمان» را رد کردهاند و مدعی هستند که سربازان نباید به خاطر رفتارشان با زندانیان مجازات شوند؛ فلسطینیان مرتکب جنایت شدهاند، سربازان از آنها عصبانی اند و حق دارند هرکاری بکنند.
بیبیسی انگلیسی به نقل از کارکنان پزشکی بیمارستان صحرایی «سدی تیمان» گزارش داده که بسیاری از زندانیان با چشمبند نگهداری میشوند، به تخت خود غل و زنجیر شدهاند و به جای دسترسی به دستشویی، پوشک میشوند. ماه گذشته، روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» به نقل از یک پزشک در زندان «سدی تیمان» گزارش داد که پای دو زندانی را به دلیل جراحات ناشی از پابند، قطع کردهاند.
به گزارش «نیویورکتایمز»، از زمان شروع جنگ تاکنون، ارتش اسرائیل حداقل چهارهزار شهروند غزه را دستگیر کرده و برای بازجویی به «سد تیمان» آورده است. بعدها حدود هزارنفر از این بازداشتیها آزاد شدند، اما دیگران به اتهام همکاری با حماس و یگان نظامی آن در بازداشت ماندند. بازداشتشدگان سابق و برخی از سربازان اسرائیلی میگویند که نگهبانان به طور معمول اسیران فلسطینی را مورد سوءاستفاده قرار میدهند. حداقل ۳۵ اسیر در خود زندان یا مدت کوتاهی پس از آزادی، فوت کردهاند.
یک وکیل حقوق بشر که از بازداشتگاه «سدی تیمان» بازدید کرده است، میگوید: «وضعیت در آن جا وحشتناکتر از هرچیزی است که آمریکاییها در «ابوغریب» (زندانی در عراق) و «گوانتانامو» (زندانی در کوبا) انجام دادهاند».
«هدی ویتربو»، استاد حقوق در دانشگاه «کوئین ماری» لندن، در واکنش به خبر تجاوز این زندانی فلسطینی، در شبکه اجتماعی X نوشت: «نیروهای اسرائیلی سابقه طولانی در آزار جنسی فلسطینیها دارند. در جریان قتلعام اسرائیل در سال ۱۹۴۸، اسرائیلیها به عده زیادی از مردم فلسطین تجاوز کردند. مدارکی که پیش از این در آرشیو دولت اسرائیل قرار داشت، سه مورد تجاوز، از جمله تجاوز به یک دختر چهارده ساله را تایید میکند».
او با اشاره به مصاحبه «هاآرتص» با مقامات اسرائیلی میگوید: «اسرائیلیها بعدها این مدارک را مخفی کردند. آنها اعتراف کردند که میخواستند جلوی تخریب اسرائیل را بگیرند، انتقادات را بیاثر کنند و مانع شورش فلسطینیها شوند. در نتیجه، امروز بیشتر نمونههای آزار جنسی فلسطینیان توسط نیروهای اسرائیلی در دسترس نیست».
در سال ۲۰۰۰، زمانیکه «مصطفی دیرانی» (رهبر سابق جنبش لبنانی امل) بدون هیچ دادگاه یا اتهام مشخصی در زندان به سر میبرد، مورد تجاوز نیروهای اسرائیلی قرار گرفت. در همان سال، دیرانی دادخواستی به دادگاه عالی اسرائیل ارائه کرد. پانزده سال بعد اما، دادگاه اسرائیل دادخواست او را رد کرد و اعلام کرد مطابق قانون، ادعای دشمن در زمان جنگ قابل بررسی نیست.
دکتر ویتربو با اشاره به اتهام تجاوز سربازان اسرائیلی مینویسد: «یک وزیر اسرائیلی آنها را مبارزان قهرمان خوانده و دیگری میگوید باید کاملا از آنها حمایت شود. اسرائیل و متحدانش اغلب میخواهند ادعاهای فلسطینیها را انکار کنند یا آن را کماهمیت و بیاعتبار جلوه دهند. همچنان که در این مسئله نیز، بلافاصله پس از انتشار خبر تجاوز، رسانههای اسرائیلی زندانی را به عنوان یک مقام ارشد حماس معرفی کردند. با این حال، اگر شرط احترام به قربانیان تجاوز واقعا رعایت میشود، باید بدون در نظر گرفتن ملیت و نژاد قربانیان در سراسر جهان رعایت شود».
*در این مطلب از گزارشهای «نیویورکتایمز» و «بیبیسی» انگلیسی استفاده شده است.
ویدیو:
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک