پیرو انتشار خبری از سوی داماد خانواده مرحوم "علی انصاریان" مبنی بر وجود ابهاماتی در فوت این پیشکسوت فوتبال، خبرگزاری تسنیم چند روز پیش موضوع را از محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص مراقبتهای ویژه و یکی از پزشکان معالج علی انصاریان پیگیری کرد.
در پی انتشار این خبر با عنوان ماجرای ابهامات فوت "علی انصاریان" چیست؟ خانواده علی انصاریان توضیحاتی را ارائه کردند که توسط "امیر انتظامی" وکیل خانواده انصاریان بهصورت اختصاصی در اختیار تسنیم قرار گرفت؛ مشروح این توضیحات به این شرح است:
اول؛ طرح شکایت خانواده در دادسرای امور پزشکی از بابت تشخیص قصور یا تقصیر احتمالی کادر درمان و مقامات بیمارستان.
دوم؛ شکایت در دادسرای نظام پزشکی از باب تخلفات انتظامی احتمالی از سوی کادر درمان و پزشک معالج از جهت رعایت یا عدم رعایت آییننامهها و نظامات و کدهای اخلاق و پروتکلهای وزارت بهداشت.
اما در پاسخ به ادعای پزشک محترم و وکیل وی که مدعی شدهاند تاکنون کمیسیونهای مختلفی تشکیل شده که همگی نظر بر عدم قصور کادر درمان داشتهاند، معروض میدارد به دلایل مختلف که امکان طرحشان نیست، پرونده بالینی متوفی به تازگی در اختیار خانواده قرار گرفته است که پس از مشورت با پزشکان برجسته آشکار شد که بسیاری از مطالب و موارد از دید کارشناسان محترم پنهان مانده است لذا از طریق قانونی لوایح متعدد جهت تشکیل کمیسیون جدید و بالاتر و فراهم کردن فرصت مناسب برای خانواده جهت طرح دفاعیات و مستندات جدید، به مقامات رسیدگیکننده در دادسرای امور پزشکی و کمیسیون تجدیدنظر سازمان نظام پزشکی ارائه شده است و هر دو پرونده با مساعدت مقامات رسیدگی کننده در مسیر قانونی خود قرار دارند.
در ادعایی دیگر پزشک معالج در اظهارات خود بیان داشته است که از پیشرفتهترین درمانهای دنیا از جمله تزریق سلول بنیادی (stem cell) برای زندهیاد علی انصاریان استفاده شده تا بتوانیم شرایط جسمانی او را بهبود ببخشیم.
در پاسخ باید بیان داشت که معیار سنجش اثرگذاری و اثربخشی دارو در تمام دنیا، پروتکلهای بهداشت جهانی بوده و مرجع صدور مجوز برای تجویز هر دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور است لذا شایسته است تا پزشک معالج و کادر درمان با ارائه مدرک محکمهپسند به مقامات رسیدگیکننده روشن کنند که نحوه تجویز سلول بنیادی برای زنده یاد علی انصاریان چگونه بوده و سلول تزریق شده از کجا تهیه و توسط چه شخص با اشخاصی به متوفی تزریق شده است؟!
مصوبه کمیته اخلاق در پژوهش و شخص محقق، عنوان پژوهش، زمان شروع و پایان کارآزمایی و مرکزی که تحت نظارت آن مرکز کارآزمایی بالینی انجام گرفته، سوابق و نتایج کارآزمایی بالینی انسانی و اشخاصی که قبل از مرحوم علی انصاریان این سلول برای آنها تجویز شده و نتایج آزمایشها از جهت اثربخشی یا احیاناً مرگومیر آنها و تاییدیه کنترل کیفی و شناسنامه سلول تزریق شده و تاییدیه وزارت بهداشت جهت تجویز برای بیماران کرونایی حاد را که مربوط به قبل از تزریق به مرحوم انصاریان باشد باید به مرجع قضایی ارائه شوند.
رضایت آگاهانه بیمار که باید وفق آییننامهها و پروتکلهای وزارت بهداشت و استانداردهای تعیین شده از سوی کمیته اخلاق از بیمار یا ولی قانونی وی اخذ شود باید ارائه شود.
اما در خصوص ادعای دیگر پزشک معالج که اظهار داشته "علی انصاریان با حال وخیم از طریق آمبولانس به بیمارستان منتقل شده و به جهت وخامت حال وی، سلول بنیادی جهت بهبود شرایط جسمانی و با تایید پزشک معتمد خانواده انجام شده است."
در پاسخ باید گفت بهترین معیار سنجش در خصوص این ادعا، بررسی وضعیت بالینی بیمار قبل و بعد از انجام این تزریق است که تمامی این موارد از سوی پزشکان معتمد خانواده تهیه شده و انتظار میرود تا تمامی این موارد و مستندات جدید به صورت دقیق و موشکافانه توسط کمیسیون تجدید نظر سازمان نظام پزشکی و کمیسیون عالی پزشکی قانونی مورد بررسی مجدد قرار گیرند تا مشخص گردد که بیمار قبل از انجام تزریق و پس از تزریق درچه وضعیتی بوده است .
در جایی دیگر پزشک معالج مدعی شده در زمان هوشیاری از خود آقای علی انصاریان اجازه درمان گرفته میشد و اجازه رسمی و کتبی و اعضا و اثرانگشت بیمار و شهود در پرونده به ثبت رسیده است.
در این خصوص پاسخ این است که همانطور که در عرایض قبلی پاسخ داده شد وفق آییننامهها و دستورالعملهای مصوب وزارت بهداشت و کمیتههای اخلاق درخصوص پژوهشهای دارای آزمودنی انسانی، کسب رضایت آگاهانه و آزادانه کتبی در هر پژوهشی که بر روی انسان اجرا میشود، الزامی است.
مضافا آنکه پژوهشگر باید از آگاهانه بودن رضایت اخذ شده اطمینان حاصل کند و موظف است فرد را از تمامی اطلاعاتی که میتواند در تصمیمگیری او موثر باشند از قبیل عنوان و اهداف پژوهش، طول مدت پژوهش، روشی که قرار است بهکار گرفته شود و فواید و زیانهای احتمالی و خطرات و زیانهای بالقوه آگاه و از درک اطلاعات ارائه شده توسط شخص آزمودنی اطمینان حاصل کرده و به تمامی سؤالات و دغدغههای وی پاسخ داده و به فرد فرصت کافی برای مشاوره نظیر اعضای خانواده داده شود.
مهمتر آنکه بیماران اورژانسی یا فاقد هوشیاری کامل جزو افراد آسیبپذیر شناخته شده و اخذ رضایت از وی فاقد اعتبار است. حال سؤال اینجاست پزشک معالج که مدعی هستند حال بیمار همواره وخیم بوده و در شرایط اورژانسی او را پذیرش کرده و در تمامی مصاحبهها و اظهارات خود مدعی شدهاند که هیچ زمانی نبوده که حال بیمار مساعد و ثابت شود چطور اخذ رضایت از بیمار با چنین شرایطی را توجیه میکنند.
موکداً خاطر نشان میشود بنا به اظهارات خانواده و به دلالت مستندات پرونده بالینی، چنین رضایتی نیز هیچگاه از بیمار یا ولی قانونی وی اخذ نشده است و چنانچه پزشک محترم دلیلی برای اثبات خلاف این مطالب را دارند، مدارک آن را به مرجع قضایی ارائه کنند.
در انتها خاطرنشان میشود طرح این شکایت به هیچ وجه به منزله بیاهمیت یا کماهمیت جلوه دادن و زیر سؤال بردن زحمات و مجاهدتهای کادر درمان و مقامات وزارت بهداشت و جامعه پزشکی کشور که در ایام بیماری منحوس کرونا با تلاشهای وصف ناپذیر تمامی سعی و تلاش خود را برای حفظ سلامت آحاد جامعه بکار بردند، نبوده است و از این طریق صراحتا اعلام میداریم که خانواده انصاریان هیچ هدفی جز روشن شدن تمام زوایا و علل و عوامل احتمالی دخیل در مرگ عزیزشان در یک مسیر قانونی ندارند و همانا حق اساسی تمامی افراد جامعه است تا در صورتیکه سؤال یا ابهامی در خصوص روند درمانی عزیزانشان دارند، در لوای حمایت قانون سوالها و ابهاماتشان را مطرح و پاسخ قانونی دریافت کنند.
لذا پیشنهاد میشود پزشک معالج به جای انتشار مطالب خلاف واقع و طرح مسائل حاشیهای و غیرمرتبط به مرگ آن متوفی و انتشار آنها در جراید و در فضای مجازی و افشای اسرار خصوصی بیمار که مستوجب محکومیت انتظامی و کیفری است، رسیدگی به جزئیات پرونده را به مقامات ذیصلاح سپرده و اجازه دهند تا پرونده در مسیر صحیح و قانونی ادامه یابد چرا که طرح چنین ادعاهایی در فضایی خارج از روند رسیدگی قانونی پرونده، خانواده را ناگزیر به پاسخگویی خواهد کرد.
ویدیو:
بررسی حقوقی یک حکم در گفتگو با علی مجتهدزاده
دکتر آرش رئیسینژاد استاد روابط بینالملل در گفتوگو با فراز بررسی کرد
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک