هانیه احمدی -عبارت «رجل سیاسی» سالهاست که سپهر سیاسی ایران بحث برانگیز است. از مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی که اعتراض «منیره گرجی» تنها زن حاضر در مجلس به تاکید بر مرد بودن واجدان شرایط ریاست جمهوری، منجر به استفاده از این عبارت تفسیرپذیر در متن قانون اساسی شد، تا ۱۲ دوره گذشته که هربار شادروان اعظم طالقانی برای تاکید و اثبات حق زنان به ساختمان وزارت کشور میرفت و نام خود را به عنوان داوطلب تصدی ریاست جمهوری ثبت میکرد اما هر بار با دیوار رد صلاحیت مواجه میشد. در این دوره از انتخابات نیز ۴۰ زن داوطلب نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری شدهاند که «زهرا شجاعی» ریاست مرکز امور مشارکت زنان دولت سید محمد خاتمی شناختهشدهترین آنهاست.
اما چیزی که این دوره از انتخابات را از دورههای پیشین متمایز میکند اظهار نظری است که چندی پیش عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان بر زبان آورد. او از بررسی پرونده همه نامزدهای ریاست جمهوری فارغ از جنسیت آنها در این شورا خبر داد. اگر این اتفاق به واقع رخ بده، زهرا شجاعی حتی با معیارهای خود شورای نگهبان نیز واجد شرایط نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری است و برای نخستینبار در تاریخ جمهوری اسلامی، نامزدی زنان برای بالاترین سمت اجرایی کشور از حالت نمادین خارج شده و رنگ واقعیت به خود بگیرد.
با ورود به خانه زهرا شجاعی من نشانی از یک زن با دیدگاه روشنفکری و ساده زیستی را دیدم زنی که برای تزیین دیوارهای خانهاش از کتاب بهره برده بود، روی تک تک گوشههای خانه میشد کتاب و لوحهای تقدیری که این زن اندیشمند برای عملکردش در حوزه زنان دریافت کرده بود را دید. شجاعی خاطرهی را تعریف کرد که در نمازجماعت در جوار رهبری در صف جلو و کنار مردان ایستاده بود و دیگران به این موضوع واکنش منفی نشان دادند اما دراین لحظه آیتالله خامنهای گفتند ایرادی ندارد که زنان دوشادوش مردان در نماز جماعت بایستند.
گفتوگوی اختصاصی «فراز» با «زهرا شجاعی» دبیر کل مجمع زنان اصلاح طلب و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری را در ۴ بخش ببینید.
بخش اول
بخش دوم
بخش سوم
بخش چهارم، پایانی
ویدیو:
گزینش همچنان قربانی می گیرد
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک