براساس سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، مقرر شده کلیه سکوها و ارائه دهندگان محتوا و خدمات فضای مجازی در مدت یکسال، نسبت به صیانت از دادهها، ردهبندی و تفکیک محتوا و خدمات ویژه هر رده سنی از خدمات عمومی اقدام کنند. به موجب این مصوبه، وزارتخانهها مکلف شدند به شکل غیرانحصاری در رابطه با سکوها و خدمات صیانت شده برای خردسالان اطلاعرسانی کنند.
تارخی: حقوق کودکان در تمام لایه های جامعه باید حفظ شود
علی تارخی کارشناس فضای مجازی ضمن اشاره به اینکه حقوق کودکان نه تنها در فضای مجازی، بلکه باید در تمام لایه های اجتماع رعایت شود به فراز میگوید: «متاسفانه مدتی باب شده بود که از خردسالان برای تبلیغ در فضای مجازی بسیار استفاده می شد که البته با رضایت والدینش انجام می شد اما به نظر کارشناسان این کار برای آن سن سنگین و حتی به لحاظ روانی قطعا درآینده مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
این کارشناس در ادامه با اشاره به اینکه سال هاست که در تلویزیون از خردسالان و کودکان برای تبلیغات استفاده میشود می گوید: «در بسیاری از تبلیغات تلویزیونی از حضور یک کودک زیبا استفاده میکنند و این کار معمولا با رضایت خانواده انجام می شود و کمتر کسی است که این کار را نادرست بداند اما باید به این نکته توجه کنیم این کودکان صورتی دیگر از همان «کودکان کار» به شمار میروند که از آنان برای مقصاد تجاری و کسب سود سو استفاده میشود. جای کودک، پشت میز و مدرسه و آموزش است، این کودکان هم به شکلی از آموزش و بازی که خاص کودکان است فاصله می گیرند و باید ساعت ها جلوی دوربین باشند و از کودکی آن ها را با دروغ بزرگی که نامش را ژست مینامند درگیر می کنند.»
این کارشناس میافزاید: «اگر مادر پدرها آگاه شوند که ساعتها نگه داشتن کودک پشت دوربین ممکن است چه بلایی در آینده بر سر روان آن ها بیاورد قظعا خودشان بدون اینکه قانون با آنها برخورد کند، کودک خود را مجبور به چنین کاری نمی کنند.»
عزت نفس کودکان از بین می رود
سیدرضا طاهری روانشناس نیز در زمینه استفاده کودکان برای کارهای تبلیغی در فضای مجازی به فراز میگوید: «شاید به ظاهر ما ببینیم یک کودک مثلا فلان لباس شیک را میپوشد و با اعتماد به نفس جلوی دوربین از زوایای مختلف نقش بازی و فلان کالا را تبلیغ میکند اما باید بدانیم که عزت نفس این کودک در آینده خدشه دار خواهد شد.»
او در ادامه می گوید: «کودک برای اینکه در بزرگسالی عزت نفس کافی داشته باشد نیاز دارد کودکی کند. به موقع بازی کند و رها باشد و تمام مدت به این فکر نکند که ای وای ممکن است یک جای کارم مشکل داشته باشد. او باید همواره احساس امنیت کند و مدام نگران اشتباهاتش نباشد. اما مشکل اینجاست که این کودکان مجبور می شوند خیلی زود بزرگ شوند و نمی توانند کودکی کنند. همین مسئله باعث می شود عزت نفسشان در بزرگسالی دچار مشکل شود و آسیب ببیند.»
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟