يکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ 10 November 2024
دوشنبه ۰۷ تير ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۰
کد خبر: ۴۴۱۶۰

مرغ‌ها همچنان راه خود را می روند

مرغ‌ها همچنان راه خود را می روند
قرارگاه مرغ که برای کنترل قیمت و ساماندهی بازار شکل گرفت راه به جایی نبرد تا امروز قیمت مرغ پس از سه ماه قیمت حدود 10 هزارتومان بیش از نرخ مصوب باشد.

به گزارش فراز،  قیمت مرغ در بازار تهران به کیلویی 32500 تومان به فروش می رود این در حالی است  که 12 فروردین امسال قرارگاه مرغ که از سوی دولت برای ساماندهی بازار آشفته راه اندازی شد قیمت را برای عرضه در فروشگاه ها 24900 تومان تصویب کرده بود اما هیچوقت بازار به این مصوبات توجهی نکرده و اکنون هم بازار مرغ راه خود را می رود.

و البته این همه ماجرا نیست، ویترین مغازه ها پر از قطعات مرغ است که قیمت های تا 65 هزار تومان هم روی آنها برچسب خورده که  2.5 برابر نرخ مصوب مرغ است. در مقطعی تمام فروشگاه های مرغ قطعه فروش شده بوند و مرغ کامل در بازار به سختی پیدا می شد. چراکه فروش به چند برابر قیمت قطعات برای فروشندگان سود خوبی داشت و نیز روش خوبی برای دور زدن سیستم های نظارتی بود که تنها نظارت بر مرغ کامل را در دستور کار داشتند.

 قیمت مرغ از سال گذشته روند افزایشی خود را پله پله ادامه داد تا اینکه آذر ماه گذشته قیمت به 45 هزار تومان در هر کیلو رسید این در شرایطی بود که پیش ازاین کشور صادر کننده مرغ و جایگاه هفتم تولید جهان را با تولید بیش از 2.5 میلیون تن در سال در اختیار داشت. همان زمان اصرار از منتقدان بود که تولید داخل کم شده و انکار از مسئولان جهاد کشاورزی که تولید بالاست. بدون اینکه توضیحی بدهند که اگر تولید بالاست چرا قیمت ها گران است.

وزارت جهاد کشاورزی مرغ استانها را به تهران می آورد تا قیمت ها در پایتخت که بیشتر در معرض توجه و نیشتر رسانه ها است کاهش یابد اما در عوض صدای انتقاد شهرستان ها درآمد. استانداران استان ها دستور دادند تا محموله‌های مرغ از استانشان خارج نشود و در نهایت که کار خیلی بیخ پیدا کرد دولت قرارگاه مرغ را به ریاست وزیر جهاد کشاورزی تشکیل داد تا شاید مرهمی باشد بر آلام جامعه رنج دیده از گرانی مرغ.

قرارگاه در بدو ورود قیمت مرغ را گران کرد. یعنی به صورت رسمی مرغ گران شدو نرخ دولتی 20400 تومان را به24900 تومان افزایش دادو این کار به توصیه کارشناسانی بود که معتقد بودند باید شکاف قیمت تا 45 هزار تومان باریک تر شود تا در ادامه کار اندکی راحت تر شود و شاید هم مرغداران به این قیمت افزایش یافته راضی باشند. بازار کژدار مریز ادامه یافت اما ثبات قیمت‌ها دوامی نداشت تا اینکه قیمت اکنون به 32500 تومان رسیده و دولت ناتوان از کنترل بازار است.

*چرا گرانی مرغ بیشتر مردم را اذیت می کند؟

گرانی گوشت قرمز در بازار چند سالی است که مصرف را به سمت مرغ  سوق داده بود سرانه مصرف این محصول از 25 کیلوگرم تا 37 کیلوگرم بالا آمد و در عوض سرانه مصرف گوشت قرمز هم از 12 به 8 و حتی 6 کیلوگرم کاهش یافت. بنابراین اگر قیمت مرغ هم بالا می رود مردم جایگزینی برای آن ندارند شاید برخی مانند رئیس جمهور بگوید که ماهی بخورند که مقوی و سالم است اما قیمت این محصول هم کمتر از گوشت نیست.

مسئله دیگر این است که بازگشت دوباره به تولید واقعی و بازار با ثبات پس از تزلزلی که ایجاد شد به این راحتی امکانپذیر نیست بویژه اگر عامل آن ضعف های زیرساختی باشد به سادگی قابل جبران پذیر نخواهد بود. بازاری که با موجودات زنده سرو کار دارد مولفه های کنترل تولید و قیمت در آن بسیار متنوع است که شرایط را خاص تر می کند. نژادهای مرغ که تولید می شود و یا وارد می شود، خوراکی که برای آنها تهیه می شود، شرایط نگهداری و بازار آن همه متفاوت تر از بازار یک موجود بی جان است.

*فنر قیمت شیر و مرغ در دولت بعد خواهد پرید؟

از سوی دیگر اگر افزایش قیمت به دلیل کاهش تولید باشد  اثرات آن در آینده فاجعه تر خواهد بود و بی تعارف دولت آینده را با چالش جدی مواجه می کند. بویژه اینکه دولت فعلی هم با توجیهاتی گوشنواز که «نمی خواهد امید مردمی که به رئیس جمهور منتخب رای داده اند را ناامید کند» قیمت ها را به زور نگه داشته است اما این فنر قیمت بالاخره خواهد پرید.

نمونه این در قیمت شیر خام، است، دولت دست رد به خواسته دامداران که نرخ شیر خام را به دلیل رشد سریع قیمت نهاده ها، افزایش دهد، زد.

یک روز پس از آنکه یکی از روسای اتحادیه دامداران از تصمیم گیری برای افزایش قیمت شیر خام به کیلویی 6400 تومان در ستاد تنظیم بازار خبر داد محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور در صرفه تلویزیون ظاهر شد و همه اینها را انکار کرد.

واعظی گفت: « وزارت جهاد کشاورزی و اصناف پیشنهاد برای افزایش قیمت داده اند اما دولت تصمیمی برای افزایش قیمت شیر خام و لبنیات نگرفته است.»

وی ادامه داد: « دولت نمی خواهد امیدهای مردمی که به رئیس جمهور منتخب رای داده اند را نا امید کند و به این دلیل تصمیمی برای افزایش قیمت ندارد.»

اگرچه اقدام برای کنترل قیمت بازار بسیار پسندیده است اما این با زور و اجبار امکانپذیر نیست که در این صورت زمانی فنر قیمت ها خواهد پرید که کنترل آن سخت خواهد بود و چه بسا این فنر طی 1.5 تا 2 ماه دیگر بپرد.

اگر واقعا دولت می خواهد امید مردم را ناامید نکند خواسته دامداران که تامین نهاده آنها به قیمت مناسب است را جامه عمل بپوشاند.

رئیس اتحادیه سراسری مرکزی دامداران به خبرنگار فارس  گفت: دولت خوراک دولتی به دامداران نمی‌دهد و آنها به چند برابر قیمت از بازار آزاد خریداری می کنند، سایر نهاده‌ها هم به شدت گران شده و هزینه تولید را بالا برده است و نمی‌توانند با این و وضع تولید کنند.

وی افزود: نمی‌دانم چرا دولت روحانی این طور است و واقعیت را نمی‌پذیرد، درحالی که همه نهاده‌ها گران شده، مگر امکان پذیر است که تولید ادامه یابد، قیمت سبوس را از 1400 تومان به 5000 تومان رسانده‌اند، سایر خوراک دام نیز افزایش یافته و مسئولان فکر می‌کنند، علوفه مورد نیاز دامدار از بیابان به دست می‌آید، در حالی که برای همه آنها پول چند برابر پرداخت می‌شود.

اکبری در پاسخ به اینکه خواسته دامداران چیست؟ گفت: تولیدات دامدار کارشناسی شود و به ازای قیمت تمام شده برای گوشت و شیر قیمت تعیین شود، حتی آنها دنبال سود نیز نیستند.

در مرغ و تخم مرغ هم شرایطی مشابه وجود دارد تولید کنندگان می گویند به دلیل هزینه های بالا تولید برای آنها به صرفه نیست و آنها ضرر می کنند.

*میراث دولت سیزدهم چه خواهد بود؟

گرانی محصولاتی مانند مرغ، تخم مرغ و لبنیات و گوشت ریشه در گرانی و کمبود خوراک دام، کمبود نهاده و ضعف در زیرساخت های مدیریتی است که هنوز تکلیف اینها بین وزارتین جهاد کشاورزی و صمت مشخص نیست. قیمت این محصولات در آستانه انفجار است. دولت فعلی باید در مدت باقیمانده بخشی از مشکلات که مهمترینش نهاده و خوراک است را تامین کند تا تولید کنندگان بتوانند به تولید ادامه دهند در غیر اینصورت فنر این قیمت ها به زودی خواهد پرید که دولت فعلی تلاش می کند پس از 45 روز اتفاق بیفتد.

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی