کمیسیون عالی انتخابات عراق روز دوشنبه نتایج اولیه انتخابات پارلمانی زودهنگام این کشور را اعلام کرد که براساس آن جریان صدر به رهبری «مقتدا صدر» با کسب ۷۳ کرسی بیشترین کرسی ها را از آن خود کرده است؛ همچنین ائتلاف «تقدم» وابسته به «محمد الحبوسی» رئیس پیشین پارلمان از اهل سنت با کسب ۴۱ کرسی در رده دوم قرار گرفت و «ائتلاف دولت قانون» به ریاست «نوری المالکی» نخست وزیر اسبق عراق نیز با کسب ۳۷ کرسی، سومین گروهی است که بیشترین کرسی های پارلمان را از آن خود کرده است.
براساس نتایج اولیه اعلامی انتخابات پارلمانی عراق، «حزب دموکرات کردستان عراق» به ریاست «مسعود بارزانی» نیز در این انتخابات ۳۲ کرسی و ائتلاف «الفتح» به ریاست «هادی العامری» ۱۴ کرسی را از آن خود کرده اند.
نماینده های مستقل و وابسته به اعتراضات اکتبر نیز توانسته اند در این دوره نماینده هایی به پارلمان برسانند.
میزان مشارکت در این انتخابات نیز بر اساس اعلام کمیسیون عالی مستقل انتخابات حدود ۴۳ درصد بوده است.
برخی از نامزدها و جریان های نزدیک به آمریکا در انتخابات۲۰۲۱ عراق با شکست سنگینی مواجه شده و نتوانستند به پارلمان راه یابند که یکی از مهمترین این چهره ها «عدنان الزرفی» استاندار پیشین استان نجف است.
در مقابل، گروه های اسلامگرای شیعه از جمله جریان صدر، دولت قانون، الفتح، ائتلاف گروه های ملی (سید عمار حکیم)، جنبش حقوق (حسین مونس) و «العقد الوطنی» (فالح الفیاض) همچنان بیشترین آرای انتخاباتی را به دست آورده و می توانند به عنوان بزرگترین فراکسیون پارلمان، دولت آتی عراق را تشکیل داده دهند.
حزب دمکرات کردستان عراق در نخستین واکنش به پیشتازیش در انتخابات در مقایسه با دیگر رقبای کرد عراقی خود، گفته است که در این دوره برای تصدی پست ریاست جمهوری تلاش می کند و دیگر حاضر نیست در این خصوص امتیازی بدهد.
این حزب همچنین آمادگی خود را برای همکاری با جریان های اسلامگرای شیعه پیروز انتخابات برای تشکیل دولت آتی عراق اعلام کرده است.
«برهم صالح» رئیس جمهوری عراق نیز به همه افراد پیروز در انتخابات و تشکل های پیشرو در رقابت انتخاباتی تبریک گفته و در توییتی نوشته است: ما با قدرت چشم انتطار پارلمانی هستیم که بیان کننده اراده مردم باشد و به انتظارات آنها برای اصلاحات پاسخ مثبت دهد و برای تشکیل یک دولت موثر تلاش کند که از منافع عالی کشور با تحکیم یک دولت توانمندِ خادم ملت و پاسدار حاکمیت محافظت کند.
«مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق نیز در توئیتی به افراد پیروز در انتخابات تبریک گفت و نوشت: "من به همه خواهران و برادرانی که در انتخابات پیروز شدند، صمیمانه تبریک می گویم و همچنین به نیروهای سیاسی که پارلمان بعدی را تشکیل می دهند، تبریک می گویم که امیدواریم پارلمان کار، فعالیت، سازندگی و حمایت از نظام باشد.
مقتدا صدر رهبر جریان که براساس اعلام نتایج اولیه انتخابات پارلمانی، پیشتاز است، در اولین واکنش خود در توئیتی هشدار داده که « جناحهای داخلی و خارجی نباید در تصمیم های کمیساریای عالی انتخابات دخالت، یا اینکه فشارها را بر این نهاد بیشتر کنند، چرا که انتخابات از جمله امور داخلی کشورها است.»
رهبر جریان صدر و ائتلاف سیاسی سائرون در صفحه توئیتر خود نوشت که وجه تمایز انتخابات اخیر از فرایندهای انتخاباتی سابق، نظارتهای بین المللی، منطقهای و عربی بر آن است.
وی ادامه داد: در عین حال، جناحهای داخلی و خارجی نباید در تصمیم های کمیساریای عالی انتخابات دخالت، یا اینکه فشارها را بر این نهاد بیشتر کنند، زیرا انتخابات از امور داخلی کشورها است.
صدر افزود: همگان باید بدانند که ما دخالتهای داخلی غیر قانونی و نیز دخالتهای خارجی که اقتدار و استقلال عراق را خدشهدار میکند، به دقت زیر نظر داریم.
در همین حال، تعدادی از رسانه های عراقی نوشتند که شب گذشته نشستی بین تعدادی از رهبران سیاسی برای بحث درباره انتخابات و نتایج آن در منزل «نوری المالکی» نخست وزیر این کشور برگزار شده است.
در عین حال، گروه «چارچوب هماهنگی نیروهای شیعه» در عراق نیز با انتشار بیانیه ای نسبت به نتایج این انتخابات اعتراض و اعلام کرده است که تدابیر موجود را "برای جلوگیری از بازی با آرای رای دهندگان اتخاذ خواهد کرد".
این گروه تاکید کرد که "نسبت به نتایج اعلام شده اعتراض و شکایت خواهد کرد.
در همین پیوند، رسانه های عراقی از فراخوان «کتائب حزب الله» عراق برای اعتراض به نتایج انتخابات پارلمانی خبر دادند.
پیش بینی می شود که بازتاب ها و جدل های سیاسی، همزمان با لابی ها و رایزنی ها برای تشکیل فراکسیون برتر پارلمانی جهت تشکیل دولت جدید در عراق، در روزهای آینده بالا بگیرد.
منبع: ایرنا
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟