رمزارز را نمیتوان بلوکه کرد
رمز ارز یا پول دیجیتال، در نگاه اول، ممکن است جذابیتهای خاصی داشته باشد، برای حمل و انتقال این پول هیچ وسیله خاصی لازم نیست، رمزارز، همانطور که از نامش پیداست، تنها یک رمز و کد است که در اختیار خریدار قرار میگیرد. برخی از کشورهای توسعهیافته جهان، مدتی است برخی از معاملات بینالمللی خود را با رمزارزها انجام میدهند و دقیقا به همین دلیل است که دولت درگیر تحریم ما نیز به استخراج انبوه آن روی آورده است؛ ارزدیجیتال، یک پول دولتی نیست که بتوان آنرا بلوکه و یا از انتقال و داد و ستد با آن جلوگیری کرد. البته برخی کشورها مانند چین هم استخراج، و هم داد و ستد با رمزهارزها را به شدت ممنوع و کنترل میکند، در حالیکه کشوری مانند برزیل در حال برنامهریزیهایی است تا رمزارزها را بهعنوان پول رسمی به رسمیت بشناسد.
اما البته در مورد امکان بلوکه نشدن رمزارز، حداقل در مورد کشور ما که استفاده از رمزارز را راه حالی مناسب برای دور زدن تحریم در پیش گرفته بود، اتفاقات ناخوشایندی در شرف وقوع است؛ وزارت خزانهداری آمریکا، صرافیهای رمز ارز و شرکتهای ارائهدهنده کیفهای دیجیتالی را وادار کرده با استفاده از ابزار و فناوری موقعیتیابی جغرافیایی، دسترسی کشورهای تحت تحریمهای آمریکا را مسدود کنند. وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهاى اعلام کرده تمهیدات بیشتری برای کمک به صنعت ارزهای مجازی اندیشیده شده تا از سوءاستفاده افراد تحریم شده و دیگر عاملان غیرقانونی جلوگیرى شود؛ بنابراین ممکن است در این زمینه، هم برای دولت و هم برای دارندگان رمزارز در داخل کشور مشکلاتی در آینده بروز کند.
رمزارز؛ جذابیتی که سلبریتیها از آن نمیگذرند!
در کشورما با اینکه از نظر قانونی و حتی عملی، داد و ستد با رمزارز ممنوع است، اما برخی صرافیها، در این حوزه فعالاند و رمزارزها را هم مانند هر نوع ارز دیگری چنج میکنند. اما مشکل مهم در ارتباط با رمزارزها، بالا و پائین شدن ارزش آن، در همه کشورهاست؛ اگر کشور ما به دلیل معضلات مختلف اقتصادی و تحریم، با عدم ثبات در ارزش ریالی انواع ارز مواجه است، اما رمزارز، عدم ثباتی جهانی دارد، یک لرزه و تکان اقتصادی یا سیاسی یا یک جمله و رفتارخاص از سوی ثروتمندان بزرگ جهان، میتواند ارزش رمزارز را جابهجا کند. این عدم تعادل و ثبات، طبعا برای مردم عادی بازدارنده است و تنها میتوان در معاملات بزرگ بینالمللی روی این رمزارزها حساب کرد. در این میان البته مدتی است برخی سلبریتیهای هنری و ورزشی جهان، ترجیح میدهند دستمزد خود را بهصورت رمزارز دریافت کنند؛ موردی که اخیرا در کشور خود ما هم در حال رخ دادن است؛ یک کارگردان و تهیهکننده سینما در جلسهای که با رئیس مجلس شورای اسلامی داشت در مورد بحث قرارداد برخی سلبریتیها و چهرههای بازیگری در سینمای ایران مطرح کرد که برای فرارمالیاتی، قراردادهای خود را با رمزارز و دلار میبندند! برخی دیگر از سلبریتیها،به علت دوتابعیتی بودن، تهیهکننده فیلم و سریال را وامیدارند که با آنان قرارداد بیتکوینی و دلاری ببندند. وضعیتی که میتواند در کنار ضربههای دیگری که صنعت سینمای کشور درحال تحمل آن است، برای این عرصه مشکلآفرین باشد.
رمزارز برای سرمایهگذاران داخلی ریسکپذیری بالایی دارد
با اینکه رمزارز، مانند هر ارز دیگری مدام با جابهجا شدن ارزش مواجه است؛ اما میزان ریسکپذیری آن در کشور ما ، نسبت به ارزهای دیگر بسیار بالاست؛ همین جمعهای که گذشت، در پی اخباری مبنی بر اینکه قانونگذاران آمریکا سرانجام اجازه دادهاند برای بیتکوین «صندوق سرمایهگذاری قابلمعامله» (ETF) آتی (فیوچرز) ایجاد شود، قیمت این رمزارز بهسرعت بالا رفت. بنابراین سرمایهگذاران باید درک کنند و بپذیرند که بیتکوین و درآمدزایی از راه بازارهای آینده آن، سرمایهگذاری پرمخاطره و بیثباتی است. افزایش و خیزش ارزش، بهویژه در مورد بیتکوین، بهعنوان نخستین و معتبرترین رمزارز جهان، نسبت به دیگر ارزها فراگیرتر است. بیتکوین کمتر از نیمی از ارزش بازار را در اختیار دارد و با ارزش ۱.۱۲ تریلیون دلار در بازار جهانی بالاتر از سایر غولهای فناوری مانند فیسبوک و تسلا قرار میگیرد. بازارهایی که فعلا سرمایهگذاران نه تنها خصوصی، بلکه دولتی ما نیز، با آنها فاصله زیادی دارد. بهتر است این فاصله را تا رسیدن به یک وضعیت مطلوب اقتصادی در بازارهای بینالمللی و توسعه پایدار، حفظ کند!
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟