وارد کردن گوشی آیفون مجاز است!
شاید اینطور به نظر برسد که چون کشورما تحت تحریم قرار دارد، پس ورود برخی کالاهای به ویژه آمریکایی به کشور یا ناممکن است و یا ممنوع. اما نکته جالب توجه در مورد گوشی آیفون این است که حدود ۲۳ شرکت، با مجوز سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، میتوانند آیفون وارد کنند و خدمات پس از فروش ارائه دهند. البته بدیهی است که این گوشیها، از مبادی کشورهای واسطی مانند دبی وارد کشور میشوند، اما ورود آنها توسط این ۲۳ شرکت، کاملا قانونی است.
شرکتهای واردکننده آیفون به کجا وابستهاند؟
شعبه اصلی این ۲۳ شرکتی که میتوانند گوشی آیفون وارد کنند، اغلب در قشم، کیش و چابهار قرار دارد، یعنی در مناطق آزاد اقتصادی. «فراز» تلاش کرد با بررسیهای فراوان، به صاحبان و یا سهامداران این شرکتها دسترسی پیدا کند، اما البته، تعداد معدودی از این شرکتها، اطلاعات خود را در سایت مربوطه گذاشتهاند. اما در نهایت، مشخص شد تعدادی از این شرکتها، تحت هلدینگ برخی از بانکها قرار دارند؛ در واقع برخی بانکهای کشور، علاوه بر بنگاهداری-خرید و انباشت ملک و زمین- در زمینه واردات چنین کالاهای پرسودی نیز فعال هستند.
آیفون در ایران چند؟
قیمت گوشی آیفون در ایران، بستگی به چند آیتم دارد، از قیمت دلار در داخل کشور گرفته تا هزینه گمرک و مالیات، هزینه صراف، هزینه پروفورما، جابهجایی در دبی و...، بنابراین وقتی این گوشی در نهایت وارد بازار میشود تا به دست مصرف کننده برسد، به شدت گران شده است. قیمت آخرین مدل این گوشی یعنی آیفون پرومکس ۱۳ در آمریکا، چیزی در حدود ۱۰۰۰ دلار است(که نشان میدهد این گوشی در آمریکا هم گران است). اما تا آیفون به ایران برسد، باید ضرایب مختلفی که در بالا بدان اشاره کردیم، به قیمت آن افزوده شود، اینجاست که ناگهان در بدو ورود، گوشی آیفون در ایران با قیمتی ۸۰ تا ۹۰ میلیونی مواجه میشود.
چرا آیفونِ تا این حد گران، مهم است؟
آیفون یا هر برند خاص دیگری در دنیای اقتصاد، گران است نه به خاطر ویژگیهای خیلی خاصی که دارد. حتی ممکن است آیفون از یک گوشی معمولی دیگر، امکانات کمتری داشته باشد، یا حتی به واسطه تحریم، نتوان با این گوشی به یک سری از امکانات دست یافت. اما«آیفون» برند است و در دنیایی که بازار«برند» تولید میکند تا به افراد، تشخص اجتماعی و منزلت اقتصادی ببخشد،«آیفون» حتی اگر از سامسونگ هم امکانات کمتری داشته باشد، اما داشتنش، موجب تمایز و تشخص افرادی که این برند و دیگر برندهای خاص را میخرند، میشود. در واقع پول کلانی که برای خرید یک گوشی آخرین مدل «آیفون» پرداخت میشود، هزینهای است برای بهدست آوردن آن تشخص و منزلت اقتصادی و اجتماعی.
آیا آیفون امن است؟
برای یک فرد عادی و شهروند معمولی، فرقی نمیکند که آیفون تا چه حد امن است و تا میزان از دادههای فردی دارندهاش، محافظت میکند. البته که ممکن است این گوشی یا هر نوع گوشی دیگری، باگهایی داشته و در مقابل هک شدن، آسیبپذیر باشند. اما لو رفتن اطلاعات شخصی یک شهروند معمولی، یک مسئله است، لو رفتن مکالمات و اطلاعات محرمانه یک مسئول در بدنه دولت یا مجلس و خانوادهاشان، یک مسئله دیگر. «آیفون» زمانی اعتبار خود را از نظر ایمنی از دست داد که مکالمات آنگلا مرکل، توسط گوشی آیفونش از سوی سازمان سیا شنود شد. شاید به ذهن برخی خطور کند که فلان مسئول یا خانوادهاش، که به واسطه پست و مقامی که به دست آورده، هرحال به نوعی منزلت اجتماعی و حتی اقتصادی هم رسیده و داشتن آیفون یا نداشتن آن چه فرقی برای وی میکند؟ در این مورد احتمالا باید نظر خود این افراد را جویا شد. اما شاید یهتر باشد با توجه به ماجرای مرکل، مسئولان و خانوادههایشان در ردههای مختلف، نسبت به امنیت گوشی که در دست دارند، اطمینان حاصل کنند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟