به گزارش سیانان، درست بیش از دو ماه پس از پرتاب به فضا، جدیدترین کاوشگر ناسا (IXPE ) {کاوشگر قطب سنجی پرتو تصویربرداری} نخستین تصاویر خود را به اشتراک گذاشت. تصاویری که خیره کننده و تاریخی هستند. این تصاویر نمایی اجمالی از (Cassiopeia A) بقایای معروف یک ابرنواختر یا ستاره در حال انفجار را نشان میدهد.
در تصاویر تازه مخابره شده، ابرهای گازی درخشان بنفش را میتوان در اطراف بقایای ستاره دید. این ابرها زمانی ایجاد شدند که امواج ضربهای ناشی از انفجار، دمای گاز اطراف را فوقالعاده بالا برد و ذرات پر انرژی به نام پرتوهای کیهانی را شتاب داد.
پائولو سوفیتا، محقق اصلی ایتالیایی پروژه در مؤسسه ملی اخترفیزیک در رم، در این باره میگوید:«ما مشتاقانه منتظر تجزیه و تحلیل داده های پلاریمتری هستیم تا حتی بیشتر درباره این باقیمانده ابرنواختر بدانیم.»
این فضاپیما، یک تلاش مشترک بین ناسا و آژانس فضایی ایتالیا، است و دارای سه تلسکوپ است. اگرچه (Cassiopeia A) پیشتر با استفاده از تلسکوپهای دیگر رصد شده بود، IXPE برای آشکار کردن بینشهای جدید درباره برخی ازشگفتانگیزترین اجرام در جهان، مانند ابرنواخترها، سیاهچالهها و ستارههای نوترونی طراحی شده است.
بقایای زیبای ابرنواختر Cassiopeia A در فاصله ۱۱ هزار سال نوری از زمین قرار دارند. این ابرنواختر اکنون یک حباب غول پیکر از گاز داغ و در حال انبساط است و جوانترین بقایای شناخته شده از یک انفجار ابرنواختری است که قدمت آن به ۳۴۰ سال پیش در کهکشان راه شیری بازمیگردد. نور این ابرنواختر اولین بار در سال ۱۶۷۰ به زمین رسید.
اشعه ایکس امواج نوری بسیار پرانرژی هستند که شامل میدانهای مغناطیسی قدرتمند، برخورد بین اجسام، انفجار، دمای سوزان و چرخشهای سریع است. این نور عملاً با امضای چیزی که آن را ایجاد کرده رمزگذاری می شود، اما جو زمین مانع از رسیدن اشعه ایکس به زمین می شود. به همین دلیل است که دانشمندان برای رصد آن به تلسکوپهای اشعه ایکس در فضا تکیه میکنند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟