فیلترینگ همواره یکی از مشکلات اصلی کاربران اینترنت در ایران بوده است. دسترسی به بسیاری از دادههای دهکده جهانی، در ایران بدون سطحبندی مسدود شده است. از اساتید دانشگاهها و دانشجویان، تا محققان و آهنگسازان و خبرنگاران روزانه با فیلترینگ دست و پنجه نرم میکنند. افزایش شدت فیلترینگ به همراه کاهش سرعت اینترنت اما مشکل تازهای است که در دولت سیزدهم به مشکلات پیشین اضافه شد.
در کشاکش این محدودیتها اما بازار ویپیان فروشها داغ است. کافی است در اینترنت، خرید ویپیان را جست و جو کنید. تعداد فروشگاههایی که با درگاه بانکی ویپیان میفروشند شما را متعجب میکند. حدود ۹۵میلیون نفر در ایران کاربر اینترنت هستند. فرض کنید نیمی از این تعداد دست کم یک بار در روز از فیلترشکن استفاده کنند. توسعهدهندگان ویپیان با فروش آیپی یا گرفتن تبلیغات در کمترین حالت روزانه از هر کابر ۵۰۰ تومان درآمد زایی میکنند. این یعنی گردش حساب کاسبان فیلترینگ در ایران و خارج، روزانه حدود ۷۰۰ میلیارد تومان است. ماجرا در فیلترشکنهای رایگان اما، میتواند کمی متفاوت باشد.
حمیدرضا رضازاده، فرزند انسیه خزعلی معاون ابراهیم رئیسی به کانادا رفته و مشغول توسعه ویپیان بتر نت است. ویپیان، به عنوان واسط اتصال کاربر به اینترنت، تمام دادههای کاربر را از طریق یک تونل مجازی رمزگذاری شده ارسال میکند و همین، ویپیانهای رایگان کمدرآمد را به سارقانی بالقوه تبدیل میکند.
توسعهدهنگان ویپیانهای رایگان میتوانند به راحتی اطلاعات کاربر را جمعآوری کرده در زمان مقتضی از آن استفاده کنند. قطعا بترنت از این قاعده مستثنی نیست. افزایش گردش مالی مافیای ویپیان و توسعههای دانشبنیان فیلترشکن در کانادا در زمان زمامداری دولتی اتفاق میافتد که در مدت یکساله رکورد سختگیری در فضای مجازی را شکسته است. آیا سیاستگذاران کشور با علم به پرکردن جیب مافیای فیلترشکن به افزایش سختگیریها پافشاری میکنند؟
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟