در دوازهمین روز پس از مرگ مهسا امینی، شبکه اینترنت ایران همچنان مختل است. اینترنت همراه، هر روز از ساعت ۱۶ تا ۲۴ به کلی قطع است و اینترنت خانگی نیز به مرز درماندگی میرسد. به طوری که بارگزاری و بارگیری صفحاتی که دامنه و سرور داخلی ندارند عملا غیرممکن است. طی ۲ روز اخیر اما، گزارشهای تاییدنشدهای، از حالت عادی اینترنت اپراتورهای همراه در چند استان کشور حکایت میکردند.
گزارشهای ثبتشده در رصدخانههای شبکه اینترنت جهانی اما از ادامه اختلال گسترده اینترنت در استانهای ایران میگویند. با توجه به دادههای سایت IODA، استانهای فارس، تهران، البرز و اردبیل در شبانهروز گذشته(۱۰ مهر تا ۱۱ مهر) به ترتیب بیشترین اختلال در اینترنت را تجربه کردهاند.
باتوجه به زیر، اینترنت در استان فارس، در تمام ساعات روز دچار اختلال شدید بوده و دسترسی آیپیها به اینترنت در ساعات متعددی به صفر رسیدهاست. از حوالی ساعت ۲۰:۳۰ روز یکشنبه اما، سطح کاوش در اینترنت در شیب نزولی قرار گرفته که نشان از اختلال نزدیک به قطعی در استان فارس است. اختلال شبکه اینترنت در این استان، تا حدود ساعت ۸ صبح روز دوشنبه ادامه داشته است. قطعیها و نوسان آزاردهنده در دادهها، همزمان با تجمعات دانشجویان دانشگاه شیراز در استان فارس رخ دادهاست.
در استان تهران اما سطوح اختلال کمی متفاوت بود. دسترسی آیپی شهروندان تهرانی به دادههای اینترنتی از حدود ساعت ۱۵:۳۰ روز یکشنبه به مرز صفر رسیده و تا ساعت ۰۲:۵۰ بامداد دوشنبه به صورت گسترده ادامه داشت. نمودار زیر نشان میدهد که سطح کاوشگری در فضای اینترنت در استان تهران از حوالی ساعت ۲۲ روز یکشنبه، همزمان با تشدید قطعیها، با کاهش همراه بودهاست. سطح تنشها در اطراف دانشگاه شریف تهران از ساعت ۲۰ تا حدود ساعت ۲۴ بالا بود.
آنطور که از نمودار مربوط به استان البرز پیدا است، قطعی اینترنت در این استان با نوسان بالایی همراه است. در کشاکش این قطع و وصلها، دسترسی به اینترنت در حوالی ساعت ۴ بامداد روز دوشنبه به صفر رسیدهاست. سطح کاوش کاربران نیز از حدود ساعت ۲۱:۵۰ در سراشیبی قرار گرفته است. با توجه به تجمع اعتراضی تعدادی از دانشآموزان در مهرشهر کرج، پیشبینی میشود که اخلال در اینترنت استان البرز در ۲۴ ساعت آینده نیز ادامه داشته باشد.
اختلال در شبکه اینترنت استان اردبیل نیز چشمگیر است. اختلاف سطح دسترسی به اینترنت در این استان اختلاف بین همه و هیچ است. در ساعات متعدد از شبانهروز گذشته، دسترسی کاربران اردبیلی به اینترنت به صفر رسیده است. از حوالی ساعت ۴ بامداد تا ۶ صبح روز دوشنبه، شرایط به حالت نیمهعادی بازگشته و بعد از آن، دوباره در شرایط نیمهقطع قرار دارد. سطح حضور کاربران در فضای اینترنت نیز از ساعت ۲۰:۳۰ و همزمان با تشدید قطعیها به طور فزایندهای کاهش یافته است.
در بین ارایهدهندگان خدمات زیرساخت اما، بیشترین اختلال به ترتیب در شرکت «همیار»، «سینت» و «رایتل» دیده میشود. آکادمی «همیار»، در زمینه «اصول بهینهسازی موتورهای جستجو» و «راهاندازی کسبوکارهای اینترنتی» فعالیت میکند. «سینت» نیز مرکز پیامکوتاه شرکت سروش رسانه است که در شبانهروز گذشته با اختلال وسیعی همراه بود.
حالا حدود بیش از ۲ هفته از نخستین اختلال گسترده در اینترنت کشور میگذرد. بسیاری از کسبوکارهای مجازی در آستانه ورشکستگیاند و ۸ ساعت قطعی روزانه اینترنت، خسارت مالی بسیاری به کشور وارد کردهاست. باید دید در روزهای آتی، چه تدبیری برای بازگشت شبکه اینترنت کشور به حالت عادی و جبران خسارتهای به بار آمده اندیشیده خواهد شد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟