گوشت قرمز؛ کالایی اساسی که قیمت آن روزانه در حال افزایش است. افزایش قیمت ناگهانی در روزهای اخیر اما، با انتشار تصویری از گوشت ۵۰۹ هزار تومانی در شبکههای اجتماعی به تیتر اول رسانهها تبدیل شد. آنقدر که فضا را به صحنه تقابل طرفداران دولت با دیگر کاربران فضای مجازی تبدیل کرد.
مسوول روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی چند روزی است که بیوقفه، با انتشار تصاویری از گوشتهای ارزانقیمت ۱۵۰هزار تومانی سعی در انکار گرانی بیسابقه گوشت قرمز دارد. از سوی دیگر، فعالان خیابانی-رسانهای معروف به وابستگی به دولت و نهادهای خاص، مطالبی منتشر کردهاند که واکنش منفی بسیاری از کاربران را برانگیخته است. در این میان، نام حسین صارمی نیز به چشم میخورد.
او با بیان اینکه قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی با خرید از استان لرستان، ۲۰۰هزار تومان آب میخورد، گفته که «مجبور نیستید از شهروند و اتکا خرید کنید». این پیشنهاد، با توجه به چند جنبه، بیشتر وجهه تبلیغاتی دارد تا امکان عملی؛ جنبه نخست، عدم امکان هر شهروند برای خرید گوسفند از استان لرستان است. از مسایل بهداشتی و نظارتی نیز اگر بگذریم، هزینه ارسال گوسفند از یک استان به استان دورتر، آنقدری هست که قیمت هر کیلو گوشت را در مرحله مصرف، به قیمت قصابیهای شهری برساند.
به همین دلیل برای بررسی جزییتر، با چند مرکز فروش گوسفند زنده در تهران تماس گرفتیم. فروشندهای در محله طرشت تهران، قیمت هر کیلو گوسفند زنده کردستان را ۱۴۰هزار تومان و هر کیلو گوسفند زنده دشت مغان را ۱۳۷هزار تومان اعلام کرد. به گفته این فروشنده، از هر گوسفند ۴۰کیلویی، ۱۵ کیلو گوشت قرمز گوسفندی حاصل میشود. با این توصیف، قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی دشت مغان که از این فروشنده تهیه شده باشد، حدود ۳۶۵هزار و ۳۰۰تومان تومان آب میخورد.
فروشندهای دیگر در منطقه آزادی، هر کیلو گوسفند زنده را ۱۵۴هزار تومان میفروشد. به گفته فروشنده، از هر گوسفند ۴۰ کیلویی، حدود ۱۷ کیلو گوشت قرمز به دست میآید. با خرید از این فروشنده، قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی با احتساب ۵۰هزار تومان هزینه قصابی، حدود ۳۶۵هزار و ۲۹۰تومان هزینه خواهد داشت.
از فروشندهای دیگر در غرب تهران از قیمت قوچ پرسیدیم. به گفته این فروشنده، بازدهی قوچ حدود ۵۰درصد است. یعنی از قوچ ۵۰کیلویی، حدود ۲۵ کیلو گوشت قرمز حاصل میشود. قیمت هرکیلو قوچ زنده در این تماس تلفنی، ۱۶۵هزار تومان و به شرط خرید تعداد بالای ۵۰ رأس، ۱۵۰هزار تومان اعلام شد. با این احساب، با خرید یک قوچ از این فروشنده، هر کیلو گوشت قرمز ۳۳۰هزار تومان و با خرید تعداد بالا، ۳۰۰هزار تومان تمام خواهد شد.
چند تماس تلفنی دیگر با چند فروشنده در مناطق مختلف تهران گرفته شد. با تبعیت از روش پیشنهادشده توسط کاربر توییتری پرحاشیه، هر کیلو گوشت گوسفند پس از زحمت بسیار، از خرید تا قصابی غیربهداشتی، بین ۳۰۰ تا حدود ۳۶۵هزار تومان برای مصرف کننده تمام میشود. قیمتی که علیرغم فاصلهاش با گوشتهای بهداشتی و بستهبندیشده در فروشگاهها، از محدوده بضاعت بسیاری از اعضای جامعه خارج است.
به گزارش مرکز آمار ایران، سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور، با کاهش حدود ۵۴درصدی، از ۱۳ کیلوگرم در سال ۱۳۹۰، به تنها ۶ کیلوگرم در سال ۱۴۰۰ رسیده است. همچنین میزان مصرف سالانه گوشت قرمز هر خانوار چهارنفره ایرانی، در دورهای ۱۶ ساله، از ۵۷ کیلوگرم در سال ۸۴ به ۲۴کیلوگرم در سال ۱۴۰۰ کاهش یافتهاست. یعنی در سال ۱۴۰۰ که قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی ۱۲۷هزار تومان بود، هر عضو از یک خانواده ۴نفره در کشور، در خوشبینانهترین حالت، بهصورت متوسط ماهانه ۵۰۰ گرم و روزانه ۱۶ گرم گوشت قرمز مصرف کردهاست.
حالا با گذشت یک سال، قیمت گوشت گوسفندی حدود ۴ برابر شده است. این اتفاق، همزمان با کاهش درآمد سرانه و کاهش قدرت خرید پول ملی، به این معنی است که تامین گوشت قرمز نیز مثل بسیاری از کالاهای اساسی، برای بخش زیادی از اقشار جامعه به رویایی دستنیافتنی تبدیل خواهد شد. رویایی که نه با انتشار مطالب سفارشی در فضای مجازی و نه با انکار واقعیت موجود، لباس حقیقت نمیپوشد...
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟