محدودیتهای جدی توییتر از اواخر هفته گذشته آغاز شد. این پلتفرم در گام اول، ناگهان اعلام کرد که کاربران برای خواندن مطالب توییتر، ابتدا باید در آن ثبتنام کنند. پیش از این محدودیت، کابران فضای مجازی پیش از این میتوانستند بدون داشتن حساب کاربری در توییتر، مطالب کاربران این پلتفرم را بخوانند. توییتر، بلافاصله پس از این، محدودیت عجیبی را برای کاربرانی که برای این پلتفرم پولی پرداخت نمیکنند، اعمال کرد.
کاربران توییتر از ساعات ابتدایی روز شنبه متوجه شدند که تایملاین آنها آپدیت نشده و قادر به خواندن توییتهای جدید نیستند. این وضعیت تا ساعتها در ابهام ادامه داشت تا ایلان ماسک، مالک جدید توییتر با انتشار توییتی، علت را توضیح داد. او اعلام کرد که کاربران با اشتراک ۱۰ دلاری ماهانه، میتوانند روزانه ۶هزار توییت بخوانند و این محدودیت برای کابران بدون اشتراک روزانه ۶۰۰ توییت و برای کابران جدید بدون اشتراک، روزانه ۳۰۰توییت تعیین شده است. این حد مجاز در بهروزرسانیهای بعدی، به ۱۰هزار، هزار و ۵۰۰ توییت به ترتیب برای کاربران با تیک آبی و بدون تیک آبی و کابران جدید تاییدنشده افزایش یافت.
ایلان ماسک از زمان خرید توییتر با مبلغ حدود ۴۴میلیارد دلار، تغییرات عمده ای در ساختار این شرکت و پلتفرم آن ایجاد کردهاست. او در نخستین اقدام، برای کاهش قابل توجه هزینهها، حدود ۷۵درصد از نیروی کار خود را کاهش داد. همین، به نگرانیها در مورد افزایش ضعفهای مدیریتی در توییتر دامن زد.
مالک میلیاردر توییتر علت این محدودیت را مبارزه با «سطوح شدید دستبرد به دادههای توییتر» از سوی صدها سازمان و همچنین مقابله با «دستکاری سیستم» این پلتفرم عنوان کرده است. او گفته این محدودیتها، یک اقدام ضروری برای مهار این مسایل بودهاست. ایلان ماسک از سازمانهایی که به دادههای توییتر دستبرد زده یا سیستم این پلتفرم را دستکاری کردهاند، نامی نبرده اما گمانهزنیهایی در این رابطه صورت گرفته است.
دستبرد به دادههای یک پلتفرم، معمولا به صورت خودکار توسط سیستمهای در حالی توسعه مانند هوشهای مصنوعی صورت میگیرد. هوش مصنوعی برای پیمودن مسیر تکامل و رشد خود، تمام دادههای عمومی یک پلتفرم را جمعآوری میکند. به همین دلیل، شاید رد پایی از کمپانیهای OpenAI و ابزارهایی مثل ChatGPT در پشت پرده محدودیتهای اخیر توییتر جا مانده باشد. ایلان ماسک پیشتر نیز نگرانی خود را در مورد دستبرد به دادههای توییتر ابراز کرده بود. ماسک در گذشته، کمپانی مایکروسافت را با اتهام استفاده غیرقانونی از دادههای توییتر تهدید به شکایت کرد.
برخی کاربران و کارشناسان اما باور دیگری دارد. عدهای، این اقدام را تلاشی برای تشویق کاربران به خرید اشتراک تیک آبی توییتر میدانند. عدهای دیگر نیز معتقند که این محدودیتها، به سوءمدیریت در حفظ ظرفیتهای توییتر بازمیگردد که با نقاب مبارزه با حفظ امنیت دادهها اعمال شدهاند.
یکی از توسعه دهندگان وب به خبرگزاری «ایبیسی» گفته که «آنچه توییتر با آن مبارزه میکند، خود توییتر است» و به نظر میرسد دلیل محدودیت اخیر این باشد که «اشکالی در برنامهنویسی توییتر، درخواستها را در یک حلقه بی نهایت به توییتر ارسال میکند». این اولین مشکل فنی نیست که توییتر در ماههای اخیر با آن دست و پنجه نرم میکند و همچنین اولین نمونه از راهحل غیرمتعارفی نیست که برای حفظ این وضعیت ابداع شده است. اشکالات اخیر اما، درست در زمانی اتفاق میافتد که «متا»، غول شبکههای اجتماعی در حال آمادهسازی «پروژه ۹۲» برای رقابت با توییتر است.
«جک دورسی»، مخترع توییتر و مالک پیشین آن در واکنش به محدویتهای ایلان ماسک در توییتی نوشت: «اداره توییتر سخت است، اما حفظ اینترنت آزاد هم ضرورت دارد».
تا چند روز گذشته، توییتر مزایای توییتر همچنان به معایبش می چربید و ترک توییتر هنوز به یک گزینه برای کاربرانش تبدیل نشده بود. استفاده از توییتر اما هر روز برای کاربران دشوارتر میشود. همین، احتمال ظهور یک پلتفرم جایگزین را افزایش میدهد و بدیهیترین جایگزین، پلتفرم «بلو اسکای». یک شبکه اجتماعی که چند ماه پیش توسط جک دورسی، مخترع توییتر راه اندازی شد. با محدودیتهای اخیر در توییتر، تعداد مهاجرت به بلواسکای آنقدر زیاد بود که این پلتفرم برای مدتی، ثبت نامهای جدید را متوقف کرد. در حال حاضر، امکان ثبت نام در بلواسکای، تنها برای افرادی ممکن است که کد دعوت از سایر کاربران داشته باشند.
ظاهر اولیه بلواسکای، تا حد زیادی فضای زیادی توییتر را برای کاربران تداعی میکند اما فعلا امکان ارسال پیام مستقیم یا آپلود ویدیو در آن فراهم نشده است.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟