پیامهای اخراج رابرت مالی برای پرونده مذاکرات ایران و آمریکا
رحمان قهرمانیپور معتقد است برکناری رابرت مالی در راستای قویتر شدن تیم جیک سالیوان صورت گرفته است.
به عقیده یک کارشناس سیاسی یکی از دلایل اخراج "رابرت مالی" از تیم مذاکراتی آمریکا در مساله ایران، قویتر شدنِ جایگاه و موقعیت "جیک سالیوان" مشاور امنیت ملی آمریکا و تیم متحد وی در شکل دهی به سیاست خاورمیانهای واشنگتن است.
به گزارش فراز، مهمترین بخشهای گفتگوی رحمان قهرمانیپور را در ادامه میخوانید:
- با توجه به اینکه رابرت مالی نخستین فردی نیست که از تیم مذاکرات هسته ای دولت بایدن با ایران خارج می شود، می توان این اتفاق را در ادامه خروجهایی دانست که پیشتر از طرف تیم سیاست خارجی آمریکا روی داده است.
- این مساله می تواند ناشی از اختلافات این افراد با مقامهای بالاتر از خودشان نیز باشد. کما اینکه از ابتدای روی کار آمدن دولت بایدن، مسائلی مطرح می شد که اشاره داشتند تیم آنتونی بلینکن در وزارت خارجه آمریکا با تیم جیک سالیوان در شورای امنیت ملی آمریکا اختلاف نظرهایی دارند.
- در کنار اینها، با توجه به اینکه در چند ماه گذشته وزنه سیاسی به سمت جیک سالیوان چرخیده و او به نوعی در حالِ پیشبرد سیاست خاورمیانهای دولت آمریکا است، شاید کنار گذاشتن رابرت مالی بی ارتباط با قدرت گرفتن تیم جیک سالیوان نباشد.
- با این حال، نکتهای که در مورد رابرت مالی مطرح شده و بی مبالاتی امنیتی وی در استفاده از اسناد محرمانه مورد اشاره قرار گرفته، مسالهای است که در مورد افراد قبلی، اساسا مطرح نبود. از این رو، به نظر میرسد که مساله اخراج رابرت مالی نیز موضوع تازهای نیست و چهار یا پنج ماه قبل اتفاق افتاده است.
- با این همه، اخراج رابرت مالی از تیم مذاکرات اتمی آمریکا در مساله ایران جدا از اینکه میتواند ناشی از قدرت گیری تیم و جناح جیک سالیوان در رابطه با مساله ایران و سیاست خاورمیانهای آمریکا باشد، در عین حال، احتمالا ناشی از اِهمال کاریهای خودِ رابرت مالی نیز بوده است.
- البته از همان ابتدا که رابرت مالی در دولت بایدن پُست گرفت، خیلیها از جمله گروههای ضدایرانی و همسو با لابیهای اسرائیلی، با وی مخالفت داشتند و از دولت بایدن انتقاد کردند و تاکید داشتند که رابرت مالی بیش از حد با ایران مدارا میکند و در عین حال، این طیفها میگفتند که مالی گرایشهای ضداسرائیلی نیز دارد.
- فراموش نکنیم که جیک سالیوان از ابتدا مواضع سخت گیرانهای هم در مورد ایران و هم در مورد سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه داشت. اساسا جیک سالیوان فردی است که معتقد است سیاست آمریکا در خاورمیانه و به طور خاص در رابطه با ایران، بایستی در منظومه و با توجه به رقابت آمریکا و چین تنظیم شود.
- باید گفت که به نظر من مواضع آمریکا سخت گیرانهتر خواهد شد، اما نکته اصلی این است که سالیوان بر خلاف بلینکن و رابرت مالی، چندان طرفدار دستیابی به یک توافق مکتوب نیست و مذاکراتی هم که اکنون در جریان است و گاه و بیگاه اخباری در مورد آن منتشر میشود هم تا حد زیادی انعکاسی از همین رویکرد است. با این حال، باید منتظر ماند و دید که آیا جیک سالیوان در رویکرد خود موفق خواهد شد یا خیر.»
منبع خبر :
فرارو