تا همین چند سال پیش و قبل از جلوس شوهر بر صندلی پاستور او را با عنوان دختر سیداحمد علمالهدی، امام جمعه مشهد و همسر سیدابراهیم رئیسی، رئیس دستگاه قضا میشناختند، اما جمیله علمالهدی حالا از سایه پدر و همسر درآمده است. «کنگره بینالمللی بانوان تأثیرگذار» برگزار میکند، سفر خارجی میرود، مصاحبه میکند و مستقل از رئیس دولت حضوری فعال در رسانهها دارد. همینها هم برایش دردسرساز شده است.
به گزارش اعتمادآنلاین، اولین تلاشهای جمیله علمالهدی برای وارد شدن به دنیای سیاست به چند ماه قبل از انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ برمیگردد؛ زمانی که رئیسی سفرهای استانی و انتخاباتی را شروع کرده بود و او هم در کمیپینهای انتخاباتی همسرش شرکت میکرد. او در نخستین اظهارنظر سیاسی در حاشیه یک مراسم انتخاباتی در دانشگاه شهید بهشتی به اعتمادآنلاین گفت که مخالف حضور رئیسی در رقابتهای انتخاباتی بوده اما در همین حال فرصت حمله به دولت دوازدهم را از دست نداد و مدعی شد اگر همان سال ۹۶ مردم به جای حسن روحانی به همسرش رأی میدادند وضعیت کشور بهتر بود!
چند ماه بعد نتیجه شمارش آرای صندوقهای رأی در انتخابات ریاستجمهوری با مکنونات قلبی جمیله علمالهدی نمیخواند و او که مخالف نامزدی رئیسی برای انتخابات بود چارهای نداشت جز راهی کردن همسرش به پاستور.
با آغاز به کار رئیسی در قامت رئیسجمهور، جمیله علمالهدی هم کمکم پایش به دنیای سیاست باز شد. گرچه او سمت رسمی در دولت نگرفته اما بر خلاف زنان روسای جمهور قبلی که نام و نشانی از آنان نبود، حضوری فعال و مستقل از همسرش دارد. پای ثابت سفرهای خارجی رئیسی است و گفتوگوهایش با رسانههای خارجی او را سر زبانها انداخته است؛ هر چند این سر زبان بودن برایش گران تمام شده و انتقادها از او بیشتر از تعریف و تمجیدهاست.
مصاحبه جمیله علمالهدی با یک رسانه آمریکایی در سفر به نیویورک و پس از آن اظهاراتش درباره جایگاه «بانوی اول» در جمهوری اسلامی دو نمونه تازه اظهارات جنجالی اوست که برایش دردسرساز شده است و کار تا جایی بالا گرفته که رسانههای همسو و حامی دولت هم به صف اول منتقدان همسر رئیسی پیوستهاند.
او در تازهترین اظهاراتش در سخنرانی جشنواره بینالمللی خورشید گفته است: «من تازه متوجه شدم که بنده را به عنوان بانوی اول معرفی کردند. لازم است توضیح دهم در ساختار جمهوری اسلامی ایران بانوی اول همسر رهبر معظم انقلاب هستند.» همین دو جمله از جمیله علمالهدی کافی بود که سیل انتقادها به سمتش روانه شود و حامیان انقلابی و منتقدان دولت به دختر سیداحمد علمالهدی یادآور شوند سمت «بانوی اول» در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی تعریف شده نیست و این جایگاه عنوان غیررسمی برای زنان رئیسجمهور کشورهای غربی است و برای اولین بار در دولت آمریکا؛ یعنی همان «دولت متخاصم» به کار برده شده است!
جمیله علمالهدی چند روز قبل از اظهارنظر جنجالی درباره «بانوی اول» مواضع جنجالی دیگری داشت که بیشتر منتقدان دولت معترض آن بودند. آنجا که در مصاحبه با رسانه آمریکایی مدعی شد «مردان ایرانی ترجیح میدهند، زنان کار نکنند و پول در نیاورند»! یا آنجا که گفت «زنان ایران برای حقوقشان مبارزه نکردند زیرا از آن برخوردارند»!
همسر سیدابراهیم رئیسی با تحصیلات دکتری که استاد دانشگاه شهید بهشتی، ریاست پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی، دبیری «شورای تحول و نوسازی نظام آموزشی کشور»، عضویت در هیات تحریریه دوفصلنامه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام، عضویت در هیات تحریریه فصلنامه پژوهش در آموزش معارف و تربیت اسلامی، عضویت در هیات تحریریه نشریه مطالعات زن و خانواده و ریاست مرکز نوآوری علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی را در رزومه کاری خود دارد، پیش از این نیز به اینکه «زنان باید مثل مردان درس بخوانند و کار کنند» اعتراض کرده و آن را «خشونت علیه زنان» دانسته بود!
جمیله علمالهدی از سایه پدر و همسر درآمده و شخصیتی مستقل از مردان پرنفوذ خانوادهاش ساخته اما باید دید با روانه شدن سیل انتقادات به سمتش همچنان ترجیحش ادامه این روند است یا دوباره به سایه برمیگردد!
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟