در این چندسال اخیر خانه دار شدن برای بیشتر قشرها تبدیل به یک آرزو شده است. آرزویی که شاید تا همین پنج سا پیش، با استفاده از قرض و وامهای مرتبط هم که شده، قابل دستیابی بود. در حال حاضر اما کار از وامهای رنگارنگ و تلاشهای بیوقفه برای دستیابی به یک سقف بالای سر گذشته و خانهدار شدن، دیگر در خواب و و رویا هم به سختی ممکن است.
سعید لطفی عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتگو با فراز، با اشاره به اینکه میزان تورم در یکسال گذشته افت داشته ولی قیمت مسکن کاهش نیافته، پاسخ داد: «قیمت مسکن نسبت به یک سال گذشته افت کرده ولی باز شاهد افزایش قیمت زیاد بودیم. متاسفانه قیمت مسکن جهشی بالا رفت و بعد دچار رکود آن هم رکود تورمی شد. البته در حال حاضر تا حدودی کاهش داشته است».
او ادامه داد: «سال گذشته قیمت آپارتمان بیرویه جهش یافت. در حدی که شاهد بودیم روزانه قیمت مسکن افزایش داشت. همچنین شاهد تورم زیادی در این حوزه بودیم. قدری رکود ایجاد شد و همزمان با رکود، تورم هم اضافه شد. یعنی گران شد و معاملهای انجام نمیگرفت تا به این بنبست کنونی رسیدیم».
لطفی تصریح کرد: «دولت میگوید ما قیمت را کاهش دادیم و هر کسی به نوبه خود مدعی کاهش قیمت مسکن است در حالی که ربطی به کسی ندارد. کسانی فروشنده واقعی هستند که گرفتارند و به پول نیاز دارند و به هر دلیلی میخواهند ملک خود را بفروشند. آن افراد واقعاً فروشنده هستند. شخصی که آپارتمان ۱۰۰ یا ۹۰ متری خریده آن هم متری صد میلیون تومان هیچگاه به قیمت ۹۰ میلیون نمی فروشد؛ میگویند صبر میکنم تا ببینم در بازار چه اتفاقی میافتد. در نتیجه کاهش قیمت چندانی را شاهد نیستیم. کما اینکه مرکز آمار اعلام کرده که متری ۸۰میلیون تومان است که این عدد تا ۷ یا ۸ ماه پیش، حدود ۴۲ میلیون تومان بود که نشانگر افزایش قیمتها است».
او در ادامه با اشاره به اینکه آیا وامها گرهای از خانهدار شدن مردم باز می کند یا خیر، پاسخ داد: «خیر. یک آپارتمان ۸۰ متری که متری ۵۰ میلیون است،حدود ۴ میلیارد قیمت دارد. چقدر وام میدهند؟ چند درصد از پول آپارتمان میشود؟ بازپرداخت به چه صورت است؟ با چند درصد سود است؟ این وام به اندازه ۲ یا ۳ متر هم تاثیرگذار نیست. درحالی که یکی از سیاستهای دولت این است که بانکها در حوزه پولی و مالی مسکن وارد نشوند، اما اکثراً ورود کردند و این خلاف قانون است. تمایل دارند در حوزه مسکن سرمایهگذاری کنند. دوست ندارند وامی بدهند که ۲۰ سال بعد با درصد کمی پول برگردد. همین موجب گرانی مسکن است».
عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به راهکاری که دولت باید پیاده کند پاسخ داد: «دولت باید بدون هفت خان رستم وامها را پرداخت کند، چالش درست نکند، وام دادن را تسهیل کند، مبلغ وام را افزایش بدهد و سود را کاهش بدهد».
لطفی در پایان با اشاره به چالش های دولت در بازار مسکن گفت: «بخاطر اینکه فعل خواستن در بانکها نیست که بخواهند مردم صاحبخانه شوند. چرا که باید سرمایه خود را وام بدهد و خرد خرد در درازمدت بگیرند. این را دوست ندارند.در حال حاضر سرمایههای خود را تبدیل به آپارتمان کردند و هر چقدر آپارتمان گران شود سرمایه بانکها افزایش پیدا میکند و هیچ یک نمیگویند ورشکسته هستیم».
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟