چهارشنبه ۰۹ آبان ۱۴۰۳ 30 October 2024
دوشنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۸
کد خبر: ۷۱۰۱۴
مصطفی صفاریان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با فراز مطرح کرد:

آیا دولت می‌تواند جلوی فرار مالیات را بگیرد؟

یکی از مهمترین نکاتی که در بودجه ۱۴۰۳ به چشم می‌آید، افزایش ۵۰ درصدی مالیات است که بحث‌های زیادی را در پی داشته است. یکی از انتقادات این است که با توجه به نظام مالیاتی که داریم این کار شدنی نیست. پرسش اصلی نیز این است که دولت با اخذ این مالیات چه خدماتی را به مردم ارایه خواهد داد؟
نویسنده
زهرا ترابی

مصطفی صفاریان کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با روزنامه اینترنتی «فراز» در خصوص اظهارات رییس سازمان مالیات مبنی بر اینکه با استفاده از ابزار‌ها و اطلاعات توانسته‌اند جلوی برخی از فرار‌های مالیاتی را بگیرند، گفت: «به نظر می‌رسد اگر جامعه اطلاعاتی ما به مالیات وصل باشد اطلاعات کاملی است. یکی از این‌ها اطلاعات بانکی است. افراد که فعالیت اقتصادی دارند در بانک پول جابجا می‌شود و کسی که حساب بانکی دارد از روی گردش آن می‌توان متوجه شد پول در اقتصاد دست کیست.»

وی در ادامه افزود: «کسانی که املاک زیادی دارند یا کسانی که در بازار سهام دارایی زیادی دارند در سازمان مالیاتی ۳۲ آیتم وجود دارد که می‌توان بررسی و پیدا کرد دانه درشت‌هایی که هدف نظام مالیاتی است. در حال حاضر پیدا کردن چنین افرادی به راحتی امکان پذیر است. این استارت از دو دولت قبل زده شده است. زمانی که بحث کد ملی مطرح شد و هر کاری باید با کد ملی انجام شود. الان اطلاعات همه شفاف و مدارک موجود است.» 

او تصریح کرد: «زمانی که درآمد‌های مالیاتی یک کشور بالا می‌رود دولت باید به مردمش پاسخگو باشد چرا که پول مردم را هزینه می‌کند و این تغییر حتما حس می‌شود. با تغییر نظام مالیاتی باید چنین اتفاقی بیفتد و آمار‌ها را اعلام کند که درآمد مالیاتی مردم در کدام بخش‌ها هزینه شده و اطلاعات شفاف‌تر شود. طبیعی که مردم با طیب خاطر بیشتری مالیات شان را پرداخت می‌کنند.»

صفاریان با اشاره به افزایش نرخ مالیات در بودجه سال اینده گفت: «در بودجه سال آینده بین ۳۰ تا ۴۰ درصد تورم داریم. اینکه مالیات بر ارزش افزوده هم از ۹ به ۱۰ درصد افزایش داده اند؛ بنابراین ۳۰ درصد مالیات‌ها گران شدن قیمت هاست، ۱۰ درصد هم از اینجاست. کلا ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده که فرار‌های مالیاتی را تشخیص دهند. اگرچه مالیات بر ثروت، خودرو و ... مالیات جدید تعریف شده است به همین دلیل تحققش امکان پذیر است و دور از ذهن نیست.»

این کارشناس اضافه کرد: «اما در مقابل این ۵۰ درصد خدمات دولت به مردم باید افزایش یابد، اما اینطور نباشد مالیات داده شود، اما برای درمان تامین اجتماعی معنی پیدا نکند و دارو آزاد حساب شود. همه این‌ها کنار هم است. تمام دولت‌هایی که نظام مالیاتی قوی دارند مانند کانادا و اروپا اگرچه مالیات بالایی می‌گیرند، اما در سه چیز به مردم خدمات ویژه‌ای می‌دهند یکی آموزش رایگان، بهداشت و سلامتی و دیگری امنیت است. به این شکل که خانه و خودرو سرقت نمی‌شود. این خدمات باید انجام شود تا احساس آرامش را در جامعه بیشتر کنند اگر این اتفاق بیفتد مطمئنا نظام مالیاتی ما به سمت درستی می‌رود، اما اگر مالیات بالا برود و هیچ کدام از این سه اتفاق رخ ندهد مطمئنا فرار مالیاتی زیادتر می‌شود.»

مصطفی صفاریان در پایان با اشاره به اینکه آیا سال آینده کسری بودجه داریم پاسخ داد: «بودجه دو مرحله‌ای شده و هیچ جدولی از بودجه نیامده که بتوانیم نتیجه گیری کنیم. به نظر بودجه‌ای تصویب شده و جداول آن را برای بعد از انتخابات گذاشته اند احتمالا تصمیمات شان جنبه انتخاباتی داشته و بر انتخابات تاثیر داشته برای اولین بار بودجه دو مرحله‌ای شده و هنوز نمی‌توانیم نتیجه بگیریم چه اتفاقی افتاده است.»

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی