در سالهای اخیر عربستان سعودی تعداد زیادی از بازیکنان فوتبال درجه یک جهان از جمله نیمار و کریستیانو رونالدو را با دستمزدهای نجومی جذب باشگاههای خود کرده است.
علیرغم دستمزدهای نجومی و زندگی تجملی که برای فوتبالیستها فراهم شده، همهچیز برای همسران و شرکای زندگی فوتبالیستها مطلوب نیست و آنها به علت شرایط خاص اجتماعی در عربستان سعودی برای ادامه زندگی در این کشور دچار تردید شدهاند.
تعدادی از همسران و شرکای زندگی فوتبالیستهای خارجی شاغل در عربستان سعودی به شرط فاش نشدن نامشان، با «دیلی میل» درباره شرایط زندگیشان در آن کشور صحبت کردهاند.
یکی از همسران یک فوتبالیست خارجی شاغل در عربستان سعودی به «میلآنلاین» گفت: «زندگی برای زنان خارجی در عربستان سعودی بسیار دشوار است، به ویژه اگر مردم احساس کنند که شما به درستی لباس نپوشیدهاید، یا لباسی که پوشیدهاید مطابق با فرهنگ آنان نیست. یکبار فقط بخاطر اینکه شانهها و بخشی از پاهایم معلوم بود، بر سرم فریاد کشیدند.»
او در ادامه گفت: «علیرغم گرما، ما نمیتوانیم در مکانهای عمومی شلوار کوتاه بپوشیم. ما حتی در کنار ساحل هم نمیتوانیم آنها را بپوشیم. و اگر اینکار را انجام دهیم، مردم طوری به ما نگاه میکنند که انگار از ما نفرت دارند. این ممکن است خیلی ترسناک باشد.»
یک زن دیگر گفت: «یکبار به این خاطر که قسمت بالایی بازوها و شانههایم مشخص بود من را از مرکز خرید بیرون کردند. آنها به من گفتند زمانی که لباس مناسب پوشیدی میتوانی برگردی.»
زمانی که موضوع به زنان میرسد، فرهنگ در اینجا خیلی متفاوت است و بسیار سختگیر هستند. اگر به درستی لباس نپوشید، وقتی بیرون میروید ممکن است با مشکلات بزرگی روبهرو شوید.
زنی دیگر از شرکای زندگی یک فوتبالیست خارجی شاغل در عربستان سعودی گفت: «شما نمیتوانید در اینجا مانند یک شهروند غربی رفتار کنید. هر زمان که از خانه بیرون میروید باید مراقب خود باشید. بنابراین تمایل دارید کمتر بیرون بروید. »
علت ترس این زنها درباره صحبت کردن علنی درباره مشکلاتشان در عربستان واضح است؛ عربستان سعودی برای هرکسی که از حکومت سعودی انتقاد کند مجازات سختی را در نظر گرفته است. از پنج سال زندان تا اخراج و پرداخت جریمه بیش از ۶۰۰ هزار پوندی!
در میان همسران و شرکای زندگی فوتبالیستهایی که در عربستان سعودی بازی میکنند جورجینا رودریگز شریک زندگی رونالدو، جردن اوزونا نامزد کریم بنزما، ناتالیا لیچ همسر سرگئی میلینکوویچ ساویچ هافبک صربستان و لاریسا پریرا همسر روبرتو فیرمینو ستاره سابق لیورپول از معروفترین افراد هستند.
تا همین اواخر، طبق قانون عربستان سعودی، پوشیدن روسری و عبا برای تمام زنان، حتی خارجیها اجباری بود.اگرچه این قانون در سال ۲۰۱۹ لغو شد، امّا بخش عظيمی از زنان عربستانی هنوز با همان پوشش در اماکن عمومی ظاهر میشوند. آنها معتقدند این امر به یک هنجار فرهنگی تبدیل شده است. این وضعیت باعث شده تا محدودیتهای فرهنگی برای فوتبالیستهای خارجی و شرکای زندگیشان در عربستان سعودی آسان نباشد.
یکی از مکانهای مورد علاقه جورجینا و سایر همسران فوتبالیستهای خارجی که نماد «ریاض جدید» است مرکز تفریحی و خرید Via Riyadh است؛ مقصدی لوکس برای خرید کردن و غذا خوردن که شامل ۱۷ رستوران بینالمللی از جمله Gymkhana است که غذاهای هندی سرو میکند.
هم چنین، در آن مرکز رستوران Spago نیز شعبهای دارد که به دلیل سرو غذاهای کالیفرنیایی شهرت دارد و متعلق به «ولفگانگ یوهانس پاک» سرآشپز معروف اتریشی است. هم چنین، رستورانهای Hakkasan و Novikov که غذاهای چینی و ژاپنی سرو میکنند نیز مکانهایی معروف نزد شرکای زندگی فوتبالیستهای خارجی در عربستان سعودی محسوب میشوند.
هزینه هر وعده غذا در هر یک از رستورانهای لوکس آن بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ ریال سعودی (معادل ۱۵۰ تا ۲۰۰ پوند) است. اما طبق قوانین عربستان، مصرف الکل در این کشور ممنوع است.
رستوران مورد علاقه رونالدو پس از نقل مکان به ریاض، TATEL است که شعبه اصلی آن در مادرید است. این رستوران شعبی نیز در بورلی هیلز و ایبیزا افتتاح کرده و غذاهای اصیل اسپانیایی را سرو میکند.
کریم بنزما، بازیکن سابق مادرید و فرانسه و همسرش در رستوران Le Maschou در حال سرو غذا دیده شدهاند. جایی که قیمت یک استیک گوشت گاو آن خود ۹۰۰ ریال سعودی (۲۰۰ پوند) است.
برای همسران فوتبالیستهای خارجی در عربستان، خریدهای لوکس موجود در مراکز خرید انحصاری مانند Via Riyadh بسیار جذاب است. این مرکز خرید به شکل یک قلعه عربی ساخته شده و چندین برند معروف لباس مانند دولچه اند گابانا و تامفورد در آن شعبه دارند.
یکی دیگر از مقاصد محبوب و جذاب برای خرید، خیابان التحلیه در مرکز شهر است. خیابانی مملو از بوتیکهای مجلل، کافههایی به سبک اروپایی و اجرای موسیقی و رقص در فضای باز! چیزی که در سایر نقاط عربستان سعودی دیده نمیشود.
درحالیکه بسيارى از زنان در رياض و شهرهای ديگر همچنان عبا مىپوشند، زنان ثروتمند در زیر عبا لباسهای برند را میپوشند که آن شهر به یکی از مقاصد برتر خرید لوکس در جهان تبدیل شده است. میتوان در خیابانهای عربستان سعودی زنان بومی را دید که علیرغم پوشیدن عبا، کیفهای دستی ۱۰ هزار پوندی برند را در دست گرفتهاند.
هزینهی یک فنجان قهوه معمولی با يك تكه كيك حدود ۱۰۰ ريال سعودى (۲۰ پوند) است. درحالىكه يك وعده غذا برای يك نفر در يك رستوران معمولى در منطقه منحصر بفردی که به «بورلی هیلز عربستان» معروف است، حدود ۵۰ پوند خواهد بود.
آنجا، جایی است که رونالدو و جورجینا به همراه پنج فرزند خود در یک ویلا لوکس ۱۵ خوابه زندگی میکنند. هزینه اجاره ماهانه آن ویلا حدود ۲۰ هزار پوند است.
نیمار، ستاره برزیلی، در همان نزدیکی در یک ویلا شگفتانگیز که دارای ۲۵ اتاق خواب، سه استخر و ناوگانی از خودروهای لوکس از جمله بنتلی کانتیننتال GP، استون مارتین DBX است، زندگی میکند.
کریم بنزما نیز خانهای را در منطقه انحصاری که اعضای خاندان سلطنتی سعودی و دیپلماتها در آن زندگی میکنند اجاره کرده است. این منطقه برای محلیان ممنوع است، زیرا اکثر آنان قادر به پرداخت هزینههای گزاف سکونت در آنجا نیستند.
بسیاری از قوانینی که در بقیه شهرها و در کل عربستان سعودی حاکم است، در منطقه دیپلماتیک اعمال نمیشود. از اینرو آن را به محل مناسب زندگی برای فوتبالیستها و همسرانشان تبدیل کرده است.
طبق قوانین عربستان سعودی، زوجهایی که ازدواج نکردهاند نمیتوانند با یکدیگر در یک خانه زندگی کنند، اما مقامات سعودی برای رونالدو و جورجینا، شریک زندگیاش استثنا قائل شدهاند و به آنها اجازه داده تا در یک خانه زندگی کنند.
نیدا رودريگز، ۴۳ ساله، که اصالتی کلمبيایی دارد و ده سال است که در عربستان سعودی زندگی میكند با تعدادی از همسران فوتبالیستها دوست شده.
رودریگز درباره شرایط زندگی در عربستان سعودی گفت: «همسران فوتباليستهایی كه به عربستان آمدهاند تحت تأثير محدوديتهایی كه به آنها تحميل شده است، بسیار شوکه شدهاند. حضور همسران فوتبالیستهای خارجی در عربستان سعودی پدیده تازهای است، زیرا تا همین اواخر تنها زنان مهاجر، همسران مردان خارجیای بودند که فقط در صنعت نفت و گاز عربستان مشغول به کار بودند.»
او میگوید: «من کاملا میتوانم درک کنم که چرا زنان خارجی در عربستان سعودی، زندگی در آن کشور را دوست ندارند و میترسند، اما به دلیل پول زیادی که میتوانند در آنجا به دست آورند در آن کشور حضور دارند. در مقایسه با پنج سال پیش زندگی در عربستان بهتر شده و همهچیز در حال تغییر است، اما مردم عربستان به سختی تن به این تغییرات میدهند.»
فوتبالیستهایی که در باشگاههای کوچکتر لیگ عربستان سعودی بازی میکنند ماهیانه بین ۲۰ تا ۳۰ هزار پوند درآمد دارند و خودروها و ویلاهای اجارهای برای زندگی در اختیارشان قرار میگیرد که در مجتمعهایی قرار دارند که دارای استخر، زمین تنیس و باشگاه با امکانات ورزشی هستند. این دستمزدها در مقایسه با دستمزد ۳.۴ میلیون پوند در هفته رونالدو برای بازی در النصر یا دستمزد ۲.۵ میلیون پوند در هفتهای نیمار برای بازی در الهلال بسیار ناچیزند.
جورجینا رودریگز شریک زندگی رونالدو تصاویری از خود با لباس شنا یا با لباسهای پر زرق و برق در حالی که در ریاض است برای ۵۶ میلیون دنبال کننده در اینستاگرامش منتشر میکند که منجر به انتشار کامنتهای خشمگینانهای میشود که در آن کاربران به او میگویند: «خودت را بپوشان»
هر فوتبالیستی رونالدو نیست و همسر هر فوتبالیستی نیز جورجینا نیست. قوانین متفاوتی برای آنان وجود دارد، اما این درمورد همسران بازیکنان کمتر شناخته شده و بطور کلی درمورد عموم زنان صدق نمیکند.
«جردن اوزونا» شریک زندگی بنزما بین نیویورک و پاریس در رفتوآمد است و معمولا برای دیدار بنزما به دبی میرود. برونا بیانکاردی شریک زندگی نیمار زمانی که او سال گذشته به عربستان رفت نشان داد که پس از ازدواج قصد ندارد در عربستان سعودی زندگی کند. این زوج اکنون از هم جدا شدهاند.
آنتونلا همسر لیونل مسی صراحتا اعلام کرد که آمادگی زندگی در عربستان را ندارد و از مسی خواست که قرارداد ۶۹۰ میلیون پوندی دو سالهای را که تابستان گذشته الهلال به او پیشنهاد کرده بود را رد کند و به جای آن به تیم اینتر میامی بپیوندد.
او گفته بود که دوست دارد در شهری ساحلی زندگی کند و آمریکا گزینه بهتری برای او و فرزندانش است.
این موضوع نشان میدهد که چرا در فصل نقل و انتقالات فعلی فوتبال باشگاههای عربستانی برخلاف سال گذشته که نامهای بزرگی به آن پیوستند تاکنون موفق به جذب بازیکن مطرحی نشدهاند.
با توجه به آن که عربستان سعودی قرار است میزبان جام جهانی ۲۰۳۰ باشد و فوتبال را به بخشی کلیدی از تلاش خود برای بازتر کردن فضای اجتماعی تبدیل کرده توانایی آن کشور در جلب نظر مساعد همسران و شرکای زندگی فوتبالیستهای خارجی میتواند عاملی کلیدی برای موفقیت در دستیابی به آن هدف باشد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟