محمدباقر قالیباف رییس چهار ساله مجلس در انتخابات مجلس دوازدهم نفر چهارم تهران شده و مسیر بسیار سختی برای تکیه زدن دوباره بر کرسی ریاست دارد. تاجایی که گفته میشود لابیها، گعدهها و جلسات بسیاری برای کرسی ریاست در مجلس دوازدهم تشکیل شده و در جریان است. کار به جایی رسیده که امام جمعه اردبیل نیز با اشاره به آنچه «لابیگری عظیم» خوانده، گفته که نمایندگان باید به چنین درخواستهایی «نه» بگویند. اما دقیقا چه اتفاقی در حال رخ دادن است و این «لابی گری عظیم» از کجا سرچشمه میگیرد و سرانجام کدام طیف در انتخاب رئیس مجلس تعیینکننده خواهد بود؟
از نخستین روزهای پس از انتخابات گفته شد که لابیها برای ریاست و هیات رییسه مجلس دوازدهم آغاز شده است. در این میان گویا قالیباف و تیم او از دیگر گروهها فعالتر بودهاند. تاجایی که در روزهای تعطیلات نیز تماسها با منتخبان مجلس برقرار بوده است. تماسهایی که طبق اطلاعات رسیده به فراز بعضی از آنها را قالیباف شخصا انجام داده و با منتخبان گفتگوهایی انجام داده است. در این بین حتی جلساتی هم با چهرههای مطرحتر منتخب مجلس آینده برگزار شده که در آنها مذاکراتی بر سر رییس و هیات رییسه مجلس دوازدهم صورت گرفته است.
آیت الله سیدحسن عاملی امام جمعه اردبیل در همین زمینه گفته: «این روزها لابی گری عظیمی برای تعیین رئیس مجلس صورت میگیرد، تلفن نمایندگان جدید مدام زنگ میزند. نمایندگان محترم مجلس دقت کنند که رئیس مجلس اگر فرد شایستهای باشد میتواند جریان عظیم اصلاحی در موضوعات حساس کشور به راه بیندازد و امیدواری بزرگی در کشور درست کند کوتاهی یا معامله در این موضوع خیانت به ملت و خیانت به دین و خیانت به کشور است.»
امام جمعه اردبیل حتی درباره اینکه افرادی واسطه شدهاند و درخواست رای به شخص خاصی را دارند نیز گفته: «من مصراً از نمایندگان محترم میخواهم هر کس به شما زنگ بزند که برای ریاست من به من رای بدهید مبادا مبادا به او رای بدهید همین زنگ او نشان بیلیاقتی اوست رسول خدا (ص) فرمود ما کسی را که خودش از ما طلب پست کند پست نمیدهیم. کسی که دهها نفر را برای شما واسطه میکند تا برای ریاست او رای بدهید یقین داشته باشید که او برای ریاست خود حاضر خواهد بود.»
نکته دیگر در این وضعیت، شایعهای است که برمبنای آن گفته میشود «نظام» میخواهد که شخص خاصی رییس مجلس شود. امام جمعه اردبیل تاکید کرده که این شایعه از همان گروهی پخش شده که در تماس با نمایندگان درخواست رای به شخص خاصی را کردهاند. او گفته: «فردی که دهها باج خطرناک به نمایندگان بدهد و قطعاً و بدون تردید منافع ملی را زیر پای خود خواهد گذاشت و به خاطر رای نمایندگان هر حقیقتی را بدون واهمه ذبح خواهد کرد. حتماً توجه کنید که به دروغ به شما خواهند گفت که نظام میخواهد فلانی رئیس شود. این دروغ بزرگ و بدترین هزینه از آبروی نظام است.»
به نظر میرسد که قالیباف و تیم او میدانند که در مجلس آتی ائتلافهای پیشین از بین رفته و پایگاه رای آنها با قدرت گرفتن طیف پایداری و جوانان حزباللهی تضعیف شده است. دیگر جناحهای مجلس دوازدهم نیز در پی به دست آوردن رای منتخبان هستند؛ بنابراین طیفی که میتواند نقشی تعیینکننده در انتخابات هیات رییسه مجلس دوازدهم داشته باشد، منتخبان مستقل هستند. تعداد این منتخبان بین ۷۰ تا ۸۰ نفر برآورد میشود و به این ترتیب این طیف با ویژگی ژلهای خود میتواند به هر طرفی متمایل شود و نقشی اساسی در رایگیریهای مجلس دوازدهم خواهد داشت. در چنین شرایطی سوال اینجاست که این طیف کدام سو میایستد؟ آیا آنها به تماسهای پیش از افتتاحیه از سوی تیم مشاورین آن کاندیدا لبیک میگویند؟
همه اینها در حالی است که پروندههای قالیباف از سیسمونیگیت تا حواشی در خواست اقامت فرزندنش به کانادا و مهمتر از آن، پاسخ ندادن به موضوع خرید املاک فرزند ارشدش در آلمان یا سرقت چند میلیاردی طلا از منزل فرزندش و بیش از ۲۵سفر اروپایی یکی دیگر از فرزندان او شائبههایی را به وجود آورده است. آن هم در حالی که قالیباف که در رسانه ملی مدعی شده بود در حساب بانکی او بیش از چند میلیون تومان نیست، این دست موارد و سکوت عجیب قالیباف در قبال آن و تلاش بیپایانش برای حفظ کرسی ریاست مجلس از جمله شائباتی است که پرونده مدیریتی و سلامت اقتصادی قالیباف را بیش از پیش زیر سوال برده است.
هرچند که پروژههای سفیدشویی قالیباف نیز همچنان در جریان است و او و مشاوران و نزدیکانش در پی ریاست دوباره هستند و از سوی دیگر جناحهای اصولگرای مجلس دوازدهم نیز در این کارزار فعال هستند. در کنار قالیباف از محمود نبویان نفر اول تهران، حمید رسایی نفر سوم تهران، علی نیکزاد منتخب اردبیل، منوچهر متکی و حتی حمیدرضا حاجیبابایی به عنوان گزینههای ریاست مجلس یاد میشود.
با این همه باید دید که در نهایت کفه ترازو به سمت کدام گروه سنگینی خواهد کرد؛ پروندههای مرتبط با قالیباف یا «لابیگریهای عظیم» و برنامههای دیگر جناحها. تا افتتاحیه مجلس دوازهم هنوز دو ماه زمان باقی است.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟