تورم تولیدکننده، شاخصی است که این افزایش هزینه تولید را برای گروه متنوعی از کالاها در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهائی نشان میدهد. براساس آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، تورم ماهانه تولید محصولات گاوداریهای صنعتی در بهمن ماه، 0.1 واحد درصد کمتر شده است. البته این کاهش به معنای کمتر شدن قیمت آنها نیست. بلکه نشان می دهد از سرعت رشد قیمتها کاسته شده است. البته نرخ سالانه و نقطه ای این شاخص رو به افزایش رفته و از مرز 49 درصدی عبور کرده است.
شواهد نشان می دهد که «گوساله نر زیر چهارماه» و «گاو تلیسه غیرباردار» و «گاو نر داشتی» بیشترین مقدار تورم تولیدکننده اسفند 1402 را از آن خود کرده اند. در مقابل «شیر» کمترین افزایش هزینه تولید را در این بازه زمانی متحمل شده است. در ادامه به بررسی تورم ماهانه، نقطه ای و سالانه تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در اسفندماه 1402پرداخته شده است.
سیگنال افزایش قیمت گوشت و مواد لبنی در اسفند 1402
گوشت و لبنیات، یکی از محصولات اساسی تامین کننده پروتئین و مواد مغذی بوده و در سبد مصرفی خانوار نقش اساسی ایفا می کند. «گاوداریها» یکی از اصلیترین کانال های تامین گوشت و لبنیات مورد استفاده کشور هستند. شواهد نشان می دهد که افزایش هزینه تمام شده گاوداری های صنعتی میتواند منجر به افزایش قیمت بازاری این محصولات شود.
به عبارت دیگر اگر گاوداریها مواد اولیه خود را به قیمت بیشتری تهیه کنند، خریدار نیز محصولات و مواد لبنی را به قیمت بالاتری از بازار تهیه خواهد کرد. بنابراین بررسی تورم تولید کننده گاوداریهای صنعتی کشور دارای اهمیت بوده و سیگنالی در راستای قیمت مصرف کننده مواد لبنی و گوشتی محسوب می شود.
آخرین گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار حاکی از آن است که تورم ماهانه گوشت در اسفند 1402 کاهش یافته است. در مقابل تورم سالانه و نقطه به نقطه این محصولات بیشتر شده و از مرز 49 درصد عبور کرده است. در ادامه به بررسی تورم تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در اسفند 1402 پرداخته شده است.
کاهش تورم ماهانه محصولات گاوداری های صنعتی
«تورم تولیدکننده»، یکی از شاخص های مهم اقتصادی است که نشان می دهد میزان قیمت یک سبد متنوع از یک محصول در یک بازه زمانی مشخص در مبدا تولید و پیش از رسیدن به دست مصرف کننده نهائی چگونه تغییر کرده است. از این شاخص به عنوان «تورم پیشران» نیز یاد می شود. چرا که افزایش هزینه تولید یک محصول می تواند منجر به افزایش قیمت عرضه آن به بازار توسط واسطه گران شود.
جدیدترین گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار ایران نشان می دهد که در اسفند 1402، تورم ماهانه محصولات گاوداری های صنعتی 0.1 واحد درصد کمتر شده و به 1.2 واحد درصد رسیده است. باید توجه داشت که این کاهش به معنای کمتر شدن قیمت محصولات لبنی و گوشتی وابسته به گاوداریها نبوده است. بلکه نشان می دهد سرعت رشد قیمت کمتر شده و هزینه تولید محصولات مذکور در اسفند نسبت به بهمن، 1.2 درصد افزایش یافته است.
محصولات گاوداری های صنعتی از 8 گروه تشکیل شده است. این گروه ها شامل؛ «گاو تلیسه غیرباردار»، «گاو شیری»، «گاو نر داشتی» گوساله پرواری»، «گاو حذفی شیری وازده»، «گوساله نر زیر 4 ماه»، «شیر» و «کود» است.
شواهد آماری حاکی از آن است که تورم ماهانه اسفندماه 1402 در «گاو تلیسه غیرباردار» بیشترین میزان خود را به ثبت رسانده است. به بیان دقیق تر هزینه تولید گاو تلیسه غیرباردار در اسفندماه 5.5 درصد بیشتر از قیمت آن در بهمن ماه بوده است. این رقم در مقایسه با ماه گذشته افزایش 3.1 واحد درصدی داشته است.
تولید «شیر» نیز در این ماه کمترین تورم ماهانه پیشران را تجربه کرده و در سطح 0.2 درصدی قرار گرفته است. این رقم نسبت به بهمن ماه کاهش 0.1 واحد درصدی را به ثبت رسانده است.
افزایش هزینه تولید محصولات گاوی نسبت به اسفند سال قبل
شواهد آماری حاکی از آن است که تورم نقطه به نقطه محصولات گاوداری های صنعتی در اسفندماه 1402 نسبت به بازه زمانی مشابه در سال 1401 افزایش یافته و در سطح 49.4 درصدی قرار گرفته است. این نرخ نشان می دهد که در اسفند 1402 هزینه تولید گوشت و مواد لبنی، 49.4 درصد بیشتر از این نرخ در فصل مشابه در سال 1401 بوده است.
از میان 8 گروه تشکیل دهنده محصولات گاوداری های صنعتی، «گاوتلیسه غیرباردار» و «گوساله نر زیر چهارماه»، تورم نقطه ای بالغ بر 120 درصدی را تجربه کرده اند. این دو گروه، نهاده اصلی تولید گوشت گاو محسوب می شود. بدین ترتیب می توان گفت با توجه به افزایش قیمت نهادهها، احتمال افزایش قیمت گوشت گاو در ماههای آتی دور از انتظار نخواهد بود.
این نرخ در سایر گروهها کمتر از 100 درصد به ثبت رسیده و محصولات «شیری» با ثبت تورم 23.3 درصدی در اسفند، کمترین مقدار این نرخ را از آن خود کرده است.
تورم سالانه 6 گروه از محصولات گاوداریها از 100 درصد عبور کرد
تورم سالانه تولیدکننده محصولات گاوی نشان میدهد، میانگین هزینه تولید 12 ماهه منتهی به اسفند 1402 نسبت به همین مقدار در 12 ماه منتهی به اسفند 1401 چگونه تغییر کرده است. شواهد حاکی از آن است تورم سالانه محصولات گاوداریهای صنعتی در اسفند امسال 51.5 درصد بوده است.
«گوساله نر زیر 4 ماه» با ثبت تورم 142.4 درصدی بیشترین مقدار این نرخ را داشته است. «گاو تلیسه غیرباردار»، «گاو شیری»، «گاو حذفی شیری وازده»، «گوساله پرواری» و «گاو نر داشتی»، 6 دسته از محصولات تشکیل دهنده گاوداری های صنعتی هستند که میانگین تورم سالانه آن ها در 12 ماه منتهی به اسفند 1402 نسبت به همین رقم در بازه زمانی مشابه در سال 1401، بالغ بر 100 درصد بوده است.
افزایش هزینه تولید این محصولات، سیگنالی در راستای افزایش هزینه فروش محصولات لبنی و گوشتی مربوط به گاوداری های صنعتی به بازار میدهد.
منبع:اکوایران
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟