در روزهای گذشته موارد ابتلا به نوعی بیماری موسوم به «تب دانگ» یا «تب دنگی» در کشور رو به افزایش رفته است. این بیماری که به «تب استخوانشکن» نیز شهرت دارد توسط پشهای به نام "آئدس" منتشر میشود. این پشه عمدتاً در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و در نزدیکی محل زندگی انسان زندگی و رشد میکند. وقتی که یک پشه، فرد آلوده به ویروس مولد بیماری دانگ را نیش میزند، ویروس وارد بدن پشه میشود. سپس هنگامیکه پشه آلوده فرد دیگری را نیش میزند، ویروس وارد جریان خون آن فرد میشود.
مشخصه این بیماری، بروز تب چند روزهای است که با دو نشانه دیگر مانند تهوع، استفراغ، بثورات پوستی، سردرد، درد پشت چشم، بدن درد و درد عضلانی، درد مفاصل و کاهش گلبول سفید همراه میشود. اگر بیماری به سمت انواع شدیدتر پیشرفت کند ممکن است پلاسما از عروق خونی خارج شود، خونریزیهای شدید رخ دهد، نارسایی ارگان عارض شود و در نهایت میتواند به مرگ ختم شود.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت به تسنیم، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون بالغ بر ۹۰ مورد مثبت تب دانگ تا تاریخ ۲۶ خرداد ماه تشخیص داده شده است و اکثر موارد تشخیص داده شده در خارج از کشور به بیماری مبتلا شدهاند.
مطابق بررسی اپیدمیولوژیکی انجام شده برای بیماران، اکثریت موارد تشخیص داده شده در خارج از کشور به بیماری مبتلا شدهاند و از این بین دو بیمار در شهر بندرلنگه تشخیص داده شدهاند که بدون سابقه سفر به خارج کشور هستند و انتقال محلی محسوب میشوند.
بیماران اکثراً سابقه سفر به کشور امارات داشتهاند و تعداد چهار مورد از بیماران سابقه سفر به کشورهای پاکستان، عمان و بنین (غرب آفریقا) داشتهاند. به غیر از یکی از بیماران که اهل آفریقا است، مابقی بیماران ملیت ایرانی دارند.
موارد مثبت وارده از خارج کشور عمدتاً در استان فارس توسط دانشگاههای علوم پزشکی گراش، لار، جهرم و شیراز تشخیص داده شدهاند. باقی موارد در دانشگاههای مشهد، بوشهر، چابهار، زاهدان، قم و قزوین تشخیص داده شدهاند.
اگر شما در حال زندگی کردن یا مسافرت به ناحیهای هستید که بیماری دانگ در آنجا شایع است، بهترین راه برای جلوگیری از ابتلای به این بیماری این است که از مواجهه پشههایی که این بیماری را منتقل میکنند اجتناب کنید. اقامت در اماکن دارای تهویه مطبوع، پوشیدن پیراهنهای آستین بلند و شلوارهای بلند، جوراب و استفاده از پشه بند برای پیشگیری از گزش پشه، استفاده از مواد دورکننده پشه مانند "پرمترین" و تمیز کردن محیطهایی که دارای آب راکد هستند مانند ظروف مورد استفاده برای آب حیوانات و گلدانها و مخازن آب راکد از جمله راهکارهای ساده برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری و گزش توسط پشه ناقل تب دنگی هستند.
منبع:تسنیم
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟