این توافق نتیجه، مذاکراتی در پکن است که موسی ابومرزوق نماینده ارشد حماس و محمود عالول عضو کمیته مرکزی فتح در آن حضور داشتند.
فتح اکنون اداره کرانه باختری اشغالی را بر عهده دارد و حماس اداره غزه را. دو گروه اما پس از پیروزی حماس در انتخابات سال ۲۰۰۶ و به دست گرفتن کنترل نوار غزه، روابطشان بهشدت تیره شد.
این اختلافها در سالهای اخیر کمترشده بود و پیش از آغاز جنگ غزه، نمایندگان حماس برای اداره باریکه غزه به توافقهایی با تشکیلات فلسطینی دست یافته بودند.
اکنون گروههای فلسطینی در بیانیه مشترکی که «بیانیه پکن» نام گرفته است، بر سر چگونگی اداره غزه پس از پایان جنگ به توافق رسیدهاند.
این نشست دو روزه در پکن برگزار شده بود.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین که میانجی گفتگوها بود از این توافق استقبال کرد.
او مهمترین دستاورد این گفتگوها را «آشتی و اتحاد بزرگ هر چهارده جناح فلسطینی» و توافق برای تشکیل دولت موقت آشتی ملی دانست که اداره امور غزه را پس از جنگ بر عهده بگیرد.
وانگ یی در عین حال تاکید کرد که سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) تنها «نماینده قانونی» فلسطینیهاست.
مشخص نیست که تأثیر نشست گروههای فلسطینی در پکن برای پایان دادن به جنگ غزه چه خواهد بود.
موضوع چگونگی اداره غزه پس از جنگ، از جمله مواردی بود که گفتگوهای آتشبس بین اسرائیل و حماس را به تأخیر انداخته است.
از جمله دلایل انحلال کابینه جنگ اسرائیل نیز اختلاف داخلی و انتقاد از عدم ارائه برنامه مشخص اسرائیل برای غزه پس از جنگ بوده است.
بنیامین نتانیاهو پیش از این تاکید کرده بود که پس از جنگ، نه زیر بار حکمرانی چهرههای نزدیک به حماس میرود و نه فتح. او گفته بود «بعد از اینکه حماس را از بین ببریم، با تمام قدرت اطمینان حاصل خواهم کرد که غزه هرگز اسرائیل را تهدید نکند؛ نه حماسستان و نه فتحستان.»
توافق گروههای فلسطینی در نشست پکن در حالی صورت میگیرد که مذاکرات مکرر در دوحه و قاهره برای آتشبس بین اسرائیل و حماس به نتیجهای نرسیده است.
آمریکا، مصر و قطر، میانجیگران مذاکرات غیرمستقیمی بودند که در ماههای گذشته با هدف آتشبس و آزادی گروگانها برگزار شده بود.
پکن در چند سال گذشته، نقش فعالتری در دیپلماسی بینالمللی بر عهده گرفته است، از جمله در احیای روابط دیپلماتیک ایران و عربستان.
منبع:بیبیسی
ویدیو:
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک