مروری بر روزنامههای صبح امروز؛ سهشنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳
اگر بخواهیم یک معدل مشترک از خبرهای امروز بگیریم می توان نشست خبری دیروز رئیس جمهور را حلقه اتصال رسانه ها دانست. اما در کنار آن، دیدار رهبری با علمای اهل سنت هم در زمره خبرهای مهم امروز بود.
دنیای اقتصاد
دنیای اقتصاد در تیتر یک خود با عنوان «ترمیم سفره خانوار» اثر ثبات سیاسی در ۱۴۰۲ را بر بهبود دخل و خرج ایرانیها بررسی میکند.
در این گزارش آمده است که کارشناسان هزینه خانوارها را یکی از ملاکهای سنجش رفاه عنوان میکنند.
آمار سال۱۴۰۲ نشان میدهد که با بهبود نسبی وضعیت اقتصاد، میزان مصرف خانوارها نیز افزایش یافته که معیار بهتری نسبت به تغییر درآمدها است.
نکته قابل توجه در هزینههای خانوار روستایی و شهری در سال۱۴۰۲ این است که تقریبا نیمی از هزینههای خانوار شهری صرف مسکن و یکچهارم صرف خوراکیها میشود.
حال آنکه در خانوار روستایی، یکپنجم هزینهها صرف مسکن و ۴۰درصد صرف خوراکیها میشود.
عکس یک این روزنامه هم نشست خبری رئیس جمهور را سوژه گزارش خود کرده و «بازگشت پرونده FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام» را به عنوان تیتر برگزیده است.
او در مورد سرنوشت FATF گفت: در رابطه با رفع تحریمها ما چارهای نداریم جز اینکه بحث FATF را حل کنیم. نامهای هم به تشخیص مصلحت حتما خواهم نوشت، برای اینکه دوباره بحث FATF را به جریان بگذارند تا بتوانیم حلش کنیم و باید حل شود».
شرق
این روزنامه تیتر و عکس یک خود را به نخستین نشست خبری مسعود پزشکیان اختصاص داده و تیتر «چاره ای جز حل FATF نداریم» را برای آن برگزیده است.
پزشکیان در این نشست خبری به پرسش های بسیاری پاسخ داد و طیف گسترده ای از مسائل را هم مورد توجه قرار داد. اما یکی از مسائل مورد توجه وی همین مسئله FATF بود.
«دولت چهاردهم روی ریل دیپلماسی می ماند؟» عنوان گزارش دیگر این روزنامه است که تبعات تندترشدن سیاست های ضد ایرانی غرب در قبال جنگ اوکراین علیه سیاست خارجی ایران را واکاوی می کند.
در گزارش «معادله مجهول مسکن» آمده است که کمبود تولید به همراه انباشت تقاضای مسکن، وضعیت این بازار را چالش برانگیر کرده است. در عین حال، خانه دار شدن بسیاری از مردم بدون ابزار پیش فروش و فروش متری ممکن نیست.
«از کنترل مرزها تا تشویق مالی» عنوان گزارش دیگری است که در آن آمده است که آلمان و سوئد برنامه های خود علیه مهاجران غیرقانونی را شدت می بخشند.
در مجموع بیش از ســه هزار و ۷۰۰ کیلومتر مرز زمینی آلمان مشــمول کنترل می شــود که عملا به معنای تعلیق نسبی قرارداد شنگن اســت.
مقامات سوئد هم در اقدامی علیه مهاجران غیرقانونی قصد دارند به منظور تشویق پناه جویان به ترک این کشور، پاداش نقدی خود به آنها را به طور چشمگیری تا ۳۵ برابر افزایش دهند.
«سوء قصد دوباره به ترامپ» عنوان گزارش دیگر این روزنامه است که در آن به دومین سوء قصد به جان ترامپ اشاره کرده است.
اف بی آی می گوید این تلاشی برای ترور دونالد ترامپ بوده اســت. فرد مســلح در بوته ای در نزدیکــی محل حضــور ترامپ یک تفنــگ جاسازی شــده قــرار داده بود و این تفنگ اینک ضبط شــده اســت.
«سپر بتنی روی بام تهران یا ساخت هتل ۳۰ طبقه» گزارشی است از فعالیت کارگاه ساختمانی هنل 30 طبقه ولنجک که بر خلاف اعلام توقف از سوی نهادهای قضایی به سرعت در حال پیشبرد برنامه ساخت و ساز خود است...
اعتماد
این روزنامه تیتر و عکس یک خود را به نشست رئیس جمهور با اصحاب رسانه اختصاص داده و تیتر «نگاه مثبت» را برای آن برگزیده است.
رییسجمهور در نخستین نشست خبریاش، همان شمایلی را ارایه کرد که همه از او سراغ داشتند. به دور از کلیشهها، جسور، صریح و شفاف.
چه زمانی که در پاسخ به پرسش یکی از رسانههای اصولگرا درباره حقوقش، اعداد و ارقامی را بیان کرد و چه در هنگامهای که خطاب به مترجم سالن تسلطش بر زبان انگلیسی را به رخ کشید و عنوان کرد: «میخوای ترجمه کنی؟ باشه بکن!»
در همه این بزنگاهها، مردم و رسانهها با کاراکتری مواجه بودند که از شاخصهایی چون صمیمیت، شفافیت، صراحت و مردمداری برخوردار است.
تیتر دوم این روزنامه هم انعکاس نشست خبری پزشکیان در رسانه های جهان است: یواسنیوز، رویترز، العربیه، الجزیره، الشرق الاوسط و المنار.
«برگ برنده ایران برای عبور از جنگ کریدورها» به بررسی سفر پزشکیان به اربیل و سلیمانیه پرداخته و دو نگاه را مطرح کرده است: عبدالرضا فرجیراد، کارشناس مسائل سیاست خارجی و ناظم عمر دباغ، نماینده اقلیم کردستان در ایران.
فرجی راد بر این باور است که موقعیت ژئوپلیتیک اقلیم برای ایران حائز اهمیت است به این دلیل اقلیم کردستان به عنوان یک شاهراه ژئوپلیتیک میتواند کریدورها و خطوط لوله انرژی بسیار راهبردی را از خود عبور دهد.
بازیگران منطقهای رقیب ایران و هم قدرتهای جهانی همواره به دنبال تضعیف موقعیت ژئواکونومیکی و ژئوپلیتیکی ایران بودهاند تا بتوانند ایران را در محاصرهای اقتصادی قرار دهند.
دباغ هم معتقد است که اهمیت ژئوپلیتیکی کریدور «آی مِک» در فصل جدید روابط ایران و اقلیم کردستان غیرقابل اغماض است.
هرچند که این کریدور به دلیل تشدید تنشها در خاورمیانه و طولانی شدن جنگ غزه اجرایی نشده اما به نظر میرسید نقش ایران و ترکیه در این کریدور نادیده گرفته شده است.
آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات در کشور طی چند دهه گذشته به یک بحران تبدیل شده است.
آمار تلفات جادهای و تصادفات طی چهار ماهه نخست امسال حاکی از این است که ۶ هزار و۳۳۰ نفر بر اثر حوادث رانندگیجان باختند.
آمار فوتیها و مصدومان در چهارماهه نخست امسال نسبت به سال گذشته ۴،۹درصد رشد داشته است.
عوامل تاثیرگذار در تصادفهای ایران «خطای انسانی، مشکلات جادهای و نقص فنی خودروها» است.
در گزارش «اتحاد "مقاومت" در عراق» هم آمده جنگ اسراییل علیه حماس و غزه به همگرایی بیسابقه محور مقاومت در منطقه کمک زیادی کرده است..
حدود دو ماه پیش (در ماه جولای) مقامات عراقی تایید کردند انصارالله یمن دفتری در بغداد افتتاح کرده است.
این دفتر، در منطقه الجدریه بغداد در نزدیکی منطقه سبز، از سوی ابو ادریس الشرفی، نماینده برجسته انصارالله افتتاح شد که از سال 2016 با گروههای مقاومت در عراق ارتباط دارد.
یکی از مشاوران محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به العربی الجدید گفت: «این دفتر نمایندگی انصارالله نیست، بلکه مقر اعضای جنبش انصارالله است که پیش از آن در یکی از هتلهای بغداد اقامت داشتند».
در گزارش «فاصله طبقاتی بیشتر شد» هم آمده است که اطلاعات تازهای که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده نشان از افزایش اختلاف طبقاتی بین خانوارها در سال 1403 دارد.
این اطلاعات در قالب شاخص «ضریب جینی» ارائه شده که شاخصی ریاضی است که بین صفر و یک تعریف میشود و هرچه به یک نزدیکتر باشد، شکاف درآمدی بالاتری را نشان میدهد.
همشهری
این روزنامه تیتر و عکس یک خود را «امت بدون مرز» برگزیده است که اشاره دارد به دیدار رهبر انقلاب با جمعی از علما، امامان جمعه و مدیران مدارس علمیه اهل سنت سراسر کشور.
ایشان حفاظت از هویت گرانسنگ «امت اسلامی» را ضروری خواندند و با تأکید بر اهمیت وحدت اسلامی و تلاشهای بدخواهان برای مخدوش کردن آن، گفتند: موضوع «امت اسلامی» به هیچ وجه نباید فراموش شود.
«دفاع تمامقد از قدرت موشکی» به بررسی اولین نشست خبری رئیس جمهور با رسانه ها اختصاص دارد.
رئیسجمهور گفت که دیپلماسی ما بر مبنای عزت، مصلحت و حکمت حتما به پیش خواهد رفت.
«شاعرقاپی همسایگان» عنوان گفتوگویی با عبدالجبار کاکایی، شاعر و ترانهسراست به مناسبت روز شعر و ادب فارسی.
در این گفت و گو آمده است که مشخصا 2 کشور آذربایجان و ترکیه قصد دارند مفاخر و بزرگان ما را به نام خودشان ثبت کنند.
در گزارش «پل های مدرن برای عابران تهران» هم آمده است که 65 دستگاه یونیت پلهبرقی جدید پایتخت وارد مدار فعالیت میشود...
هم میهن
«مملکت با زورگویی درست نمی شود» عنوان تیتر و عکس یک این روزنامه است که در آن رئیس جمهور در نخستین نشست خبری خود در پاسخ به پرسش های خبرنکاران، اولویت ها و محورهای دولت چهاردهم را تبیین کرد.
«موانع موشکی» عنوان گزارش دیگری است که در آن اشاره شده است که اتهامزنیهای غرب به تهران در مورد ارسال سلاح به روسیه راه دولت چهاردهم را برای مذاکره با غرب سختتر کرد.
هرچند ادعای ارسال موشکهای بالستیک ایرانی به روسیه بارها در گذشته تکرار شدهبود، اما این نخستین بار است که کشورهای غربی رسماً آن را تایید میکنند و براساس این ادعا، تحریمهایی را علیه ایران وضع میکنند.
همچنین در گزارش «خواسته دولت از مجلس: اولویت لایحه بر طرح» ارزیابی نمایندگان از اظهارات اخیر مجید انصاری معاون حقوقی رئیسجمهور مطرح شده است.
اولین موضعگیری رسمی مجید انصاری در کسوت معاون حقوقی رئیسجمهور بر حسب تعامل و همفکری با مجلس بود.
این موضعگیری به نظر میرسد از سوی مجلس نیز مورد استقبال قرار گیرد.
مجید انصاری در این باره تاکید کرد: ارجح بودن لوایح نسبت به طرحها از خواستههای دولت از مجلس است. البته دولت از طرحهایی که مورد نیاز جامعه بوده و به درستی تدوین شوند، استقبال و حمایت خواهد کرد.
«آدمهایی که جایگزین قطعه میشوند» هم گزارشی است که در آن اشاره شده که به دلیل تحریم واردات قطعات و تجهیزات، کارکنان نفتی در میدان سلمان به جای یک قطعه، وارد کابین توربین میشوند.
این گزارش که تهیه دادههای آن بیش از یک سال زمان برده، داستان کارکنان نفتی است که حقوق و مزایای عجیب و غریبی ندارند؛ اما قبول کردهاند در فرآیند استارت توربین، نقش یک قطعه را بازی کنند و حالا قطعه شدن، بخشی از فرآیند کاری آنان به حساب میآید.
«100 هزار نفر در معرض خودکشی رها شده اند» عنوان گزارش دیگری از تحلیل روانپزشکان درباره وضعیت خودکشی در ایران است.
کیهان
این روزنامه تیتر یک خود را «رئیسجمهور از پاسخ به سؤال کیهان طفره رفت» برگزیده است.
کیهان نوشت: رئیسجمهور در جریان نشست خبری دیروز، در پاسخ به کیهان پیرامون فتنه 88 بحث کرد اما آن را اعتراض و عیب در وجود اهل فتنه نامید و نشان داد آنچه ارائه کرد یا خطا در ادراک مسئله است یا عدم پذیرش حقیقت.
عکس یک این روزنامه هم «وحدت نه یک تاکتیک بلکه یک اصل قرآنی است» به دیدار رهبر انقلاب با جمعی از علمای اهل سنت اشاره دارد.
رهبر انقلاب در این دیدار گفتند: مسئله هویت امت اسلامی، مسئلهای اساسی و فراتر از ملیت است و مرزهای جغرافیایی، حقیقت و هویت امت اسلامی را تغییر نمیدهد.
ایشان با اشاره به تلاشهای خصمانه برای بیتفاوت کردن مسلمانان به هویت اسلامی خود، افزودند: این خلاف تعالیم اسلامی است که یک مسلمان از رنج مسلمانی دیگر در غزه یا دیگر نقاط جهان غافل باشد.
در گزارش «زمزمه جنگ گسترده بین اسرائیل و حزبالله دوباره بر سر زبانها افتاد» هم آمده است که وزیر جنگ رژیم صهیونیستی مدعی است پنجره راهحل دیپلماتیک برای ممانعت از جنگ با حزبالله در جبهههای شمالی سرزمینهای اشغالی در حال بسته شدن است.
همزمان ژنرال ذخیره صهیونیست با اشاره به اینکه «شکست اسرائیل در غزه، شکست در برابر حزبالله را قطعی میکند»، ابراز داشت که حمله به حزبالله ضربهای کشنده و نهائی به اسرائیل وارد میکند!
«یادداشت روز» این روزنامه با عنوان «آقای رئیسجمهور مراقب باشید!» انذاری است به رئیس جمهور در مورد برخی مسائل داخلی و خارجی.
در دو سه ماه گذشته خط خبری و القاسازی و فضاسازی کانالهای تلگرامی رسانههای اصلاحطلبان و حامی جریان حاکم بر دولت همچون شرق و جماران و اعتماد آنلاین و اصلاحات نیوز و....به کانالهای معاند بخصوص در القای ضرورت انگاری تغییر سیاست های منطقهای و عدم لزوم خونخواهی شهید هنیه و روس هراسی و افغان هراسی و حمله به سیاستهای همسایگی و... نزدیک شدهاند.
رئیس جمهور باید هشیار و مراقب باشد که اگر میخواهد موفقیت دولت خود را به موفقیت نظام و حل مشکلات مردم تبدیل کند، باید از مواضع اعلامی خود درخصوص سیاست اولویت با همسایگی و کشورهای منطقه و دوستان روزهای سخت و بخصوص از دستاوردهای سفر اخیر به عراق به خوبی مراقبت و آنها را با سیاستهای اعمالی برنامه محور اجرائی کند و مراقب پوست خربزههایی که برخی اطرافیان تلاش دارند زیر پایش بیندازند، باشد!