«دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، در جدیدترین اظهارات خود، در پاسخ به این سوال که وضعیت ایران پس از پایان دولت آینده او چگونه است، میگوید: «من میخواهم ایران را موفق ببینم، تنها مسئله این است که ایرانیها به سلاح هستهای دسترسی نداشته باشند.» او تاکید میکند که ایالات متحده نمیتواند خود را درگیر تغییر وضعیت ایران کند چراکه آمریکا در اداره مسائل خود نیز مشکل دارد.
شاید در نگاه اول این طور به نظر برسد که این اظهارات با موضعگیریهای پیشین ترامپ نسبت به ایران همخوانی ندارد، اما در یک مقیاس وسیعتر میتوان به خوبی دید که ترامپ مواضع خود را به همان شیوه قبل تنها به شکلی دقیقتر بیان کرده است؛ او کاری با حکومت ایران ندارد.
دونالد ترامپ با شعار «عظمت را دوباره به آمریکا بازگردانیم» در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ پیروز شد. این عبارت را نخستین بار، «رونالد ریگان» به کار برد. در میانه جنگ ویتنام در اواخر دهه ۶۰ میلادی، نشانههای وخامت اقتصاد آمریکا به مرور ظاهر شد و تا پایان جنگ در ۱۹۷۵ همچنان وجود داشت. ریگان، نامزد حزب جمهوریخواه، در شرایطی وارد رقابتهای انتخاباتی ۱۹۸۰ شد که مردم همچنان با پیامدهای ناشی از رکود، دست و پنجه نرم میکردند. با توجه به همین وضعیت بود که ریگان برای نخستین بار در کارزارهای تبلیغاتی خود از شعار «عظمت را دوباره به آمریکا بازگردانیم» استفاده کرد.
دونالد ترامپ در طول مدیریت خود با شعار «اول آمریکا» تعرفههای تجاری شدیدی بر کالاهای چینی اعمال کرد و توافقنامههای تجاری را کنار گذاشت تا بتواند وضعیت داخلی آمریکا را سامان دهد. در واقع، اولویت داشتن مسائل داخلی ایالات متحده، سبب میشد که ترامپ تنها به فکر حفظ منافع آمریکا و متحدانش باشد.
دونالد ترامپ که در تبلیغات انتخاباتی خود بارها تاکید کرده بود برجام به عنوان بدترین قرارداد امضاشده در طول تاریخ آمریکا، منافع داخلی ایالات متحده را تامین نمیکند، بالاخره در دومین سال ریاستجهوریاش از برجام خارج شد. با افزایش نفوذ لابی اسرائيل و عربستان سعودی در دولت آمریکا در دوره ریاستجمهوری ترامپ و بالا گرفتن تنشها میان ایران و آمریکا، او در زمستان ۲۰۱۹ دستور ترور سردار سلیمانی را نیز صادر کرد.
در نگاه اپوزیسیون ایرانی اما تمام اقدامات ترامپ تنها با هدف مقابله با حکومت جمهوری اسلامی صورت میگرفت. شاید با همین انگاره بود که اپوزیسیون ایرانی، سرمست از اقدامات رئیسجمهوری آمریکا، به فروپاشی حکومت ایران با همکاری ترامپ دل بست. «رضا پهلوی»، فرزند ارشد محمدرضا شاه و رهبر آرمانی سلطنتطلبان، همین ماه گذشته به عنوان سخنران در نشست سالانه شورای اسرائیلی-آمریکایی شرکت کرد تا همبستگی خود با ترامپ و دولت اسرائیل را نشان دهد.
ترامپ با سخنان اخیر خود آب پاکی را روی دست آنهایی ریخت که گمان میکردند با افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی بر ایران در دولت دوم ترامپ، مقدمه فروپاشی جمهوری اسلامی فراهم میشود. «کاوه موسوی»، یکی از کسانی که سودای بازگشت پهلوی را در سر میپروراند، با هشدار دادن به همفکران خود میگوید: «ترامپ دشمن آزادی وطن از دست رژیم آخوندی است.» گویا تجربه تاریخی در سراسر جهان اکنون بالاخره راهگشای اپوزیسیون ایرانی است؛ هر زمان مخالفان یک حکومت برای سرنگونی آن به قدرت خارجی روی آوردهاند، سرشان بیکلاه مانده است.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟