مروری بر روزنامههای صبح امروز؛ سهشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳
امروز سه شنبه 22 آبان ماه رسانه ها طیف گسترده ای از خبرها را پوشش داده اند. در این میان دو خبر برجسته تر از همه است:
یکی، بحث مازوت سوزی و کمبودهای برق و دومی برگزاری اجلاس ریاض و حضور عارف و عراقچی در آن.
دنیای اقتصاد
- این روزنامه در تیتر یک خود با عنوان «غایبان میدان حکمرانی» تعمیق شکاف بیننسلی را به عنوان یکی از چالشهای اقتصاد ایران بررسی کرده که نمود آن در عرصه حکمرانی نیز مشاهده میشود.
- درحالیکه در شرایط کنونی، عمده چالشها بر نسلهای جوان تحمیل شده است، اما این نسلها عمدتا در حکمرانی غایب بوده و تصمیمات اصلی و سیاستگذاریها، از سوی نسلهای میانسال و کهنسال اتخاذ میشود.
- با همکاری گروه رسانهای «دنیای اقتصاد» و انجمن صنعت ساختمان ایران همایش «چشمانداز صنعت ساختمان در ایران» برگزار شد.
- به همین مناسبت، عنوان عکس یک این روزنامه «کانونی بودن بخش خصوصی در توسعه اقتصادی کشور» است که در آن فعالان بخش خصوصی در کنار کارشناسان اقتصادی و نمایندگان بخش حاکمیتی و دولتی اقتصاد حضور داشتند.
- کارشناسان در این نشست به جهشهای قیمتی شدید مسکن و علت بروز رکود تورمی در این بخش از اقتصاد کشور در سالهای اخیر پرداختند.
اعتماد
- این روزنامه تیتر و عکس یک خود را با عنوان «اطلاع رسانی در بحران» به یک نشست تخصصی با حضور هادی خانیکی، علی ربیعی و محمد گلزاری اختصاص داده است.
- ر این نشست هادی خانیکی گفت: دولت به فکر تقویت ارتباطات بحران، سلامت و محیط زیست باشد و علی ربیعی هم افزود، یکی از بحرانهای کشور، عدم فهم مشترک در بحرانهای اجتماعی است.
- در نشست اقتصاددانان با رییسجمهور «توصیههای 12 اقتصاددان برای حل ناترازیها» مطرح شد.
- ر این نشست که به دعوت علی طیبنیا، مشاور اقتصادی رییسجمهور برگزار شد اقتصاددانان تلاش کردند هر یک با دیدگاه خود به سوالاتی که توسط مشاور اقتصادی رییسجمهور طرح شده بود پاسخ دهند.
- اینکه اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران از کجا باید آغاز شود؟ چه الزاماتی در این باره وجود دارد و برای کاهش روند ناترازیها در بخش انرژی یا پولی و حتی صندوقهای بازنشستگی چه اقداماتی در اولویت است؟
- آیا برای این اصلاحات نیاز به نوعی شوک درمانی وجود دارد یا اینکه باید مرحله به مرحله و در قالب سیاستی مدون و مشخص جلو رفت؟
- تابستان 1404 موعد اجرای «سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر» تمام میشود.
- این سند، تابستان 1394 و برای یک بازه 10 ساله ابلاغ شد تا با اقدامات پیشگیرانه، بار بیماریهای غیر واگیر که سهم 76 درصدی در کل بیماریهای کشور را به خود اختصاص داده، کاهش یابد.
- این سند 13 هدف برای دستاندرکاران نظام سلامت و نهادهای مرتبط مشخص کرده بود.
- به همین دلیل در گزارش «هشدارهای جدی دربارهکاهش کیفیت زندگی ایرانیها» به این مسئله پرداخته شده که بعد از 10 سال و با وجود یک سند واجبالاجرا آمار بیماریهای غیر واگیر در کشور رو به افزایش رفت.
- واکاوی دکترین خاورمیانهای ترامپ» گفت و گویی است با علیرضا مجیدی در مورد بازگشت ترامپ و سیاستهای غیر قابل پیشبینی و گاهی نامتعارف او.
- مجیدی براین باور است که بازگشت ترامپ تنشهای جاری میان تهران و واشنگتن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
- مجیدی این را هم اضافه کرده که سیاست اعمال فشار حداکثری توسط ترامپ کماکان گزینه محتملتری است.
- در گزارش «هم صدایی تهران و ریاض در عصر جدید ترامپ؟» به دلایل و پشت پرده سفر بیسابقه رییس ستاد نیروهای مسلح عربستان به ایران پرداخته است.
سازندگی
- «زنان فریاد نمی زنند» عنوان تیتر و عکس یک این روزنامه است که قتل «منصوره قدیری جاوید»، خبرنگار ایرنا، به دست همسرش را سوژه گزارش خود کرده است.
- در این گزارش به بررسی این مسئله پرداخته شده که چرا لایحه حمایت از زنان و کودکان در برابر خشونت، سال هاست در مجلس خاک می خورد و به سرانجام نمی رسد.
- در گزارش «100 روز اول وفاق» ارزیابی نمایندگان مجلس و چهره های سیاسی درباره 100 روزگی ریاست جمهوری پزشکیان ارائه شده است.
شرق
- «دردسر دولت های مداخله گر» عنوان تیتر یک این روزنامه است که در آن جمعی از کارشناسان و متولیان در نخستین همایش صنعت ساختمان به موانع متعدد برای افزایش عرضه در بازار مسکن اشاره کردند.
- کس یک این روزنامه هم با عنوان «کابوس های فرمان آرا» گفت و گویی است با بهمن فرمان آرا درباره وضعیت اخیر سینما.
- محمدعلی سبحانی، مدیر کل خاورمیانه وزارت خارجه در دولت ســیدمحمد خاتمی، هم در گفت و گویی به واکاوی نقش تهران در معادلات منطقه پس از روی کار آمدن ترامپ پرداخته است.
- او معتقد است ترامپ یک فرصت است و نباید آن را از دست بدهیم. اگرچه ترامپ یک تاجر و کاســب کار اســت، اما به باور من او یک سیاســت مدار زبردســت هم هست.
- او از منظر اقتصاد و تجارت به حوزه سیاســت و دیپلماسی نگاه می کند و نوعی تحلیل «ســود و زیــان» یا «هزینه و فایده» از معــادلات سیاســی دارد.
نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب هم به پیشنهاد ایران و با هدف پایان جنگ و خونریزی در لبنان و فلســطین، صبح دیروز دوشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳ در ریاض برگزار شد.
- ر این نشست، محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور، گفت: راهکار پیشــنهادی ایران، برگزاری یک همه پرسی در میان تمامــی فلســطینیان، اعم از مســلمان، مســیحی و یهودی، بر اســاس هر فلســطینی یــک رأی اســت.
- به گفته او، به نظر می رســد کمــاکان، این تنهــا راهکار دموکراتیــک حل وفصل دائمی موضوع فلســطین و بازگرداندن حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین باشد.
- پرونده های نیمه کاره بایدن» عنوان گزارش دیگر این روزنامه است که در آن به این مسئله پرداخته که رئیس جمهور امریکا تا پایان حضور در کاخ سفید چه ماموریت هایی را تکمیل می کند.
- همچنین در گزارش «رهبرانی که از بازگشت ترامپ خوشحال شدند» به نام کسانی که پوتین (رئیس جمهور روسیه)، نتانیاهو (نخست وزیر اسراییل)، اوربان (نخست وزیر مجارستان)، بن سلمان (ولیعهد عربستان)، میلی (رئیس جمهور آرژانتین) و برخی دیگر اشاره شده است.
- «خاموشی یا خفگی؟» گزارشی است از ماجرای ممنوعیت مصرف آلاینده مازوت که زندگی را میان قطعی برق و آلودگی ممتد محیط زیست قرار داده است.
هم میهن
- این روزنامه عکس یک خود را به تصویری از حسن روحانی اختصاص داده و تیتر یک خود را هم «سخت تر از 92» انتخاب کرده است.
- در این تیتر به بررسی اظهارات دیروز حسن روحانی درباره موقعیت دولت چهاردهم و مواجهه با ترامپ در گفتگو با محمود واعظی، جهانبخش خانجانی و حشمت الله فلاحت پیشه پرداخته است.
- حسن روحانی در دیدار با استانداران دولتهای یازدهم و دوازدهم شرایط دولت فعلی را سخت تر از سال 92 اعلام کرده بود.
- واعظی معتقد است جنگ غزه، حمله به لبنان، وعده صادق 1 و 2 باعث امنیتی تر شدن شرایط ایران شده است.
- ز طرفی با سر کار آمدن ترامپ نیز شرایط جدیدی ایجاد شده است. لذا از نظر مسائل سیاست خارجی، وضعیت منطقه و مسئله اقتصادی شرایط سختتر است...
- از دیگر تیترهای صفحه یک هم میهن، «ذخایر خالی نیروگاه ها» است که در صفحات لایی عنوان «چرا ذخایر نیروگاهها خالی شد» را دارد.
- علت قطعی برق خانگی در پاییز و زمستان نه جلوگیری از مازوتسوزی در نیروگاهها که ناتوانی و فرصتسوزی دولت چهاردهم در تأمین ذخیره گازوئیل نیروگاهها در سه ماه گذشته است.
- ۱۰ تا ۱۴ هزار مگاوات کسری برق داریم که با کاهش سوخترسانی احتمال افزایش این عدد وجود دارد.
- در گزارش «روپوشها را آویختیم» هم آمده است که تجمعهای اعتراضآمیز جامعه آزمایشگاهیان و پرتوکاران به ۶ استان رسید.
- خطر ابتلا به سرطان، تنگینفس و انواع بیماریها درمیان آزمایشگاهیان و رادیولوژیستها بالاست، برخی هم تاکنون جانشان را از دست دادهاند. آنها را پس از اعتراضهای اخیر تهدید به اخراج و تعلیق کردهاند.
- یکی از اعضای جامعه علوم آزمایشگاهی و رادیولوژی کشور میگوید: اعمال قانون مشاغل سخت و زیانآور بهضرر دانشگاه علوم پزشکی است و با زد و بندهایی که میکنند، این قانون برای پرسنل آزمایشگاه و رادیولوژی اعمال نمیشود.
- «تعهد استراتژیک واشنگتن به تل آویو» روایتی است از ساختار سیاست گذاری وزارت خارجه امریکا در قبال اسرائیل.
- این مقاله به قلم دو تن از کارمندان مستعفی وزارت خارجه امریکا «حلا راریت» و «جاش پال» نوشته که به دلیل اختلاف نظــر با سیاســت ها و اقدامات وزارت خارجــه آمریــکا در قبال اســرائیل، غــزه و در کل فلســطین از ســمت های خود اســتفاده داده اند.
- این دو مقام پیشــین وزارت خارجه مقاله ای را در مجله نیولاینز درباره ســاختار وزارت خارجه آمریکا و شیوه برخورد این نهاد با درخواســت های اســرائیل که بــا قوانین خود این وزارتخانه مغایرت داشت، نوشته اند.
- «باید صبر کنم تا همه بمیرند؟» هم روایتی است از کریمخان، دادستان کل دادگاه کیفری بینالمللی، که از درخواست صدور حکم بازداشت نتانیاهو میگوید.
- تصمیم کریمخان، برای صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل یکی از جنجالیترین تصمیمهای این دادگاه در طول تاریخ بوده است.
- وی در مصاحبهای با مجله آلمانی اشپیگل از این تصمیم دفاع کرده و درباره احتمال کاهش قدرت و نفوذ دادگاه کیفری بینالمللی هشدار داده است.
کیهان
- این روزنامه در تیتر یک خود با عنوان «سوخت نیروگاهها چرا تأمین نشد؟» از ضرورت پاسخگویی وزرای نفت و نیرو می گوید.
- «مالک شریعتی» عضو کمیسیون انرژی مجلس هم ضمن اشاره به «قطعی برق»، گفت: اعلام جدول خاموشی به بهانه حذف مازوت و کاهش آلودگی آدرس غلطی است که دولت میدهد.
- عبدالحسین همتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس هم گفت: راههایی برای کاهش آلایندگی نیروگاهها وجود داشت و دولت میتوانست درصد گوگرد مازوت را کم کند اما متأسفانه دولت با قطعی برق، صورتمسئله را پاک کرده است.
- عکس یک این روزنامه هم با عنوان «حمله هماهنگ محورهای مقاومت به اسرائیل» به هدف قرار گرفته شدن پایگاه راکتور تحقیقاتی صهیونیستها اشاره دارد.
- در گزارش «نفوذ تا دفتر نتانیاهو» آمده است که درز اطلاعات محرمانه بیبی را کلافه کرده است.
- نتانیاهو میگوید، اسناد و اطلاعات محرمانه و سری که در جلسات او و سایر مقامات این رژیم مطرح میشوند، به بیرون درز میکنند و به دست ایران، حزبالله و حماس میرسند.
- این اعتراف صریح همزمان شده است با دستگیری یکی از مشاوران ارشد او به جرم جاسوسی برای ایران!
- «بازندگان و تحقیرشدگانِ پیروزیِ ترامپ» هم عنوان «یادداشت روز» این روزنامه است که می نویسد پیروزی ترامپ، بازندگان و برندگانی در داخل و خارج این کشور از جمله در ایران خودمان داشت که بررسی آن، موضوع این یادداشت است.
ستون «خبر ویژه» هم شامل خبرهای زیر است:
- روزنامه صهیونیستی هاآرتص، در گزارشی عنوان کرد که مهاجمان اطلاعاتی و سایبری ایران هویت یک دانشمند هستهای اسرائیل و چند همکار او را فاش کردهاند.
- روزنامه جوان در نقدی آمیخته با چاشنی طنز درباره عملکرد نشریات شبه اصلاحطلب، قبل و بعد از تشکیل دولت پزشکیان نوشت: «در دولت پست گرفتند ناگهان همه چیز گل و بلبل شد».
- گروهک موسوم به «مجمع ایثارگران» که برخلاف نام غلطاندازش ضد ارزشهای انقلاب و دفاع مقدس عمل میکند، مدعی شد کشور نیازمند تغییر راهبرد در برابر آمریکاست.
- دبیر این گروهک چندنفره، جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات است که چندی قبل خواستار به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی به بهانه حمایت از «دودولتی» در فلسطین اشغالی شده بود.
منبع:دنیای اقتصاد