به گزارش رسانههای آمریکایی، دولت بایدن تصمیم گرفته به اوکراین اجازه دهد با استفاده از تسلیحات آمریکایی، به اهدافی در قلمرو روسیه حمله کند. کرملین از آن سو میگوید تصمیم بایدن درباره موشکها «آتش جنگ اوکراین را تندتر میکند».
مقامات روسیه اعلام کردند مسکو به تصمیم بایدن برای اجازه دادن به کییف واکنش نشان خواهد داد. «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی ولادیمیر پوتین، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «واضح است که دولت در حال خروج واشنگتن قصد دارد با این اقدام به آتش این جنگ دامن بزند و تنشها پیرامون این درگیری را بیشتر کند.» پسکوف تاکید کرد پوتین پیش از این به وضوح موضع خود را اعلام کرده است.
پوتین در ماه سپتامبر (شهریور/مهر) هشدار داده بود استفاده اوکراین از تسلیحات دوربرد علیه اهداف روسیه یعنی ناتو مستقیما «در حال جنگ» با مسکو است. او گفته بود: «هرگونه تجاوز به روسیه از سوی یک کشور غیرهستهای، اما با مشارکت یا حمایت یک کشور هستهای، بهعنوان حمله مشترک به فدراسیون روسیه تلقی میشود.» او افزوده بود: «شرایطی که منجر به استفاده روسیه از تسلیحات هستهای خواهد شد نیز بهطور واضح مشخص شده.»
علاوه بر این، پوتین هشدار داده اگر از «اطلاعات موثق درباره شلیک گسترده تسلیهات هستهای و عبور آنها از مرزهای کشورمان» مطلع شود، از تسلیحات هستهای استفاده خواهد کرد. این شرط شامل تمامی هواپیماهای استراتژیک یا تاکتیکی، موشکهای کروز، پهپادها و سایر تجهیزات پرسرعت میشود.
روز دوشنبه، مقامات روسی نیز وعده دادند که مسکو به تصمیم بایدن واکنش نشان خواهد داد، هرچند که درباره جزئیات این واکنش توضیحی ندادند. «لئونید اسلوتسکی»، رئیس حزب لیبرال دموکرات ملیگرای روسیه، گفت: «آمریکا اکنون به طور مستقیم در درگیری نظامی اوکراین مشارکت دارد.» او افزود: «این امر با توجه به نوع و میزان تهدیداتی که به دنبال داشته باشد، با واکنش روسیه همراه است.»
«دیمیتری کیسلیوف»، یکی از طرفداران برجسته پوتین نیز گفت غرب بهطور مستقیم وارد جنگ شده و مسئولیت تمامی پیامدهای برای قلمروهای خود و ساکنان آنها بر عهده غرب است.» کیسلیوف گفت: «پاسخ میتواند هر چیزی باشد، هر چیزی.»
روزنامه «روسیسکایا گازتا» نیز در واکنش به این خبر نوشت: «هرچند استفاده از تسلیحات غربی چالشهای اضافی برای ارتش روسیه ایجاد میکند، این تصمیم مسیر جنگ را تغییر نخواهد داد.»
این روزنامه همچنین نوشته است که یکی از واکنشهای احتمالی روسیه میتواند ارسال تسلیحات روسی به یمن باشد تا حوثیها کشتیهای آمریکایی را در دریای سرخ هدف قرار دهند. پوتین نیز پیش از نیز گفته بود مسکو ممکن است تسلیحات دوربرد را به دیگر کشورها عرضه کند تا اهداف غربی را مورد حمله قرار دهند. او در یک کنفرانس خبری در سنپترزبورگ گفت: «اگر کسی فکر میکند میتواند چنین تسلیحاتی را به مناطق جنگی ارسال کند تا خاک ما را هدف قرار داده و برای ما مشکل ایجاد کند، چرا ما نباید حق داشته باشیم که تسلیحات خود را به مناطق جنگی دیگر ارسال کنیم؟»
«ماریا بوتینا»، قانونگذار روسی، هشدار داده که ایالات متحده خطر آغاز جنگ جهانی سوم را به جان میخرد و ابراز امیدواری کرد که دونالد ترامپ، این تصمیم را لغو کند. بوتینا گفت: «من امید زیادی دارم که ترامپ این تصمیم را اگر گرفته شده باشد، لغو کند، چون آنها بهطور جدی خطر آغاز جنگ جهانی سوم را ایجاد میکنند؛ این به نفع هیچکس نیست.»
بوتینا هشدار داد که استفاده از موشکهای دوربرد آمریکایی اشتباهی بزرگی است و دولت روسیه میتواند این اقدام را بهعنوان تشدید درگیریها تلقی کند.
هشدار بوتینا با لحن و احساسات ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، همخوانی دارد. او خود نیز سابقهای از تنش با ایالات متحده دارد. در ژوئیه 2018، او توسط افبیآی دستگیر و به اتهام فعالیت بهعنوان یک مامور روسیه بدون اطلاع قبلی به دادستان کل آمریکا، متهم شد. او به «توطئه برای فعالیت بهعنوان یک مأمور خارجی ثبتنشده روسیه» اعتراف کرد و به 15 ماه زندان محکوم شد.
اگرچه هنوز کاخ سفید به طور علنی اظهار نظری نکرده، خبر مجوز استفاده از تسلیحات آمریکایی در جنگ اوکراین ابتدا در گزارشهای هماهنگ نیویورک تایمز، واشنگتنپست و خبرگزاریهای رویترز و آسوشیتدپرس منتشر شد. ایالات متحده با استناد به این که نیروهای کره شمالی در کنار روسیه علیه اوکراین میجنگند، این اقدام را توجیه کرده است. با این حال استفاده از نیروهای ارتش کره شمالی به منطقه کورسک محدود خواهد بود؛ جایی که اوکراین توانست به خاک روسیه نفوذ کند.
موشکهایی که قرار است در جنگ اوکراین استفاده شود، توانایی پیمایش تا ۱۹۰ مایل را دارند و میتوانند فرودگاههای کلیدی روسیه و سایر اهداف نظامی مهم را هدف گیرند. پیشتر گزارش شده بود که بایدن به دلیل نگرانی از تشدید درگیریها، با استفاده از این موشکها مخالف بود.
در این شرایط، به نظر میرسد آنچه نظر بایدن را تغییر داده نه وضعیت اوکراین و حضور ارتش کره شمالی در جبهه روسیه، که دعوای داخلی است. آن طور که ماریا بوتینا میگوید: «این افراد، یعنی کارکنان دولت بایدن، تلاش میکنند تا آخرین لحظهای که در دفتر کار خود هستند و قدرت دارند، وضعیت را تا حد ممکن تشدید کنند.»
به نظر میرسد دموکراتها تلاش دارند پیش از واگذاری دولت به دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، زمین سیاست خارجی را مینگذاری کنند. دولت بایدن به خوبی میداند که ترامپ در تمام دوران ریاستجمهوری خود در جهت منافع مسکو قدم برداشته و در جریان رقابتهای انتخاباتی نیز از حمایت پوتین برخوردار بوده است. با این اقدام اما کار برای ترامپ سخت میشود. در واقع، بایدن تصمیم گرفته در آخرین روزهای ریاستجمهوریاش شرایط را برای جانشین خود دشوار کند؛ پیامدهای تصمیم دموکراتها برای پیروزی در این دعوای داخلی اما میتواند گریبان کشورهای دیگر را بگیرد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟