شاخص تورم مصرف کننده در کشور ترکیه با افزایش ۵/. درصدی در ماه اخیر میلادی، به نزدیک ۲۰ درصد رسید. در عین حال نرخ تورم ماهانه در این کشور ۴/۲بود که انتظار افزایش تورم سالانه به بیش از نرخهای کنونی در ماههای آتی را تشدید میکند.
بر اساس آمارها بیشترین افزایش قیمت در سبد مصرفی مردم ترکیه مربوط به دو بخش محصولات غذایی و انرژی بوده است و افزایش قیمت در دیگر بخشها به نسبت کمتر از نرخ میانگین تورم سالانه این کشور است. تضعیف پول ملی و قیمتهای انرژی دلیل افزایش تورم ترکیه: بر اساس گزارشات دلیل افزایش نرخ تورم در کشور ترکیه در ماه اخیرمیلادی، از یک سو تضعیف پول ملی و به تعبیر دیگر افزایش نرخ برابری دلار در برابر لیر و از سوی دیگر افزایش قیمت جهانی حاملهای انرژی و در نتیجه افزایش هزینه بخش زیادی از محصولات مصرفی در داخل کشور ترکیه بوده است.
تنها در یک سال اخیر نرخ برابری لیر در برابر دلار آمریکا بیش از ۲۰ درصد تضعیف شده است و به این ترتیب پول ملی ترکیه در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا یکی از ضعیف ترین روندهای خود را طی میکند. شاخص تورم سالانه بخش انرژی ترکیه نیز تنها در یک ماه اخیر نزدیک به 3 درصد افزایش یافته و به بیش از ۷/۲۵ درصد رسیده است. ریشه تورم تنها در طرف تقاضا نیست: تحولات ترکیه نشان میدهد که نمیتوان تنها سمت تقاضای اقتصاد را ریشه ایجاد تورم درکشورها دانست و با راهکارهایی همچون افزایش نرخ بهره به مقابله با تورم رفت. کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمتهای انرژی به نوبه خود میتوانند با ایجاد شوک در سمت عرضه اقتصاد، حتی بدون ایجاد تقاضا، به افزایش قیمتها دامن بزنند.
بانک مرکزی ترکیه تا به حال در چند مرحله تلاش کرده است با افزایش نرخ بهره و نزدیک نگه داشتن آن به نرخ تورم، از طریق کاهش سرعت گردش پول از افزایش میزان تورم سالانه جلوگیری نماید. اما شوکهای طرف عرضه که ریشه در افزایش قیمت جهانی حاملهای انرژی و مشکلات در تراز پرداختهای ترکیه دارد، روند افزایش قیمتها را تشدید کرده است.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟