روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: نباید انتظار داشت مذاکرات برجامی قطر به سرعت و در همان روزهای اول به نتیجه برسد. مسأله مهمی که اینهمه دشمن دارد، به وقت و ابتکار عمل زیادی برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیاز دارد.
اینهم مهم است که نباید فرصت را از دست داد. ایران، در اوائل ریاست جمهوری «بایدن» و حاکمیت کنونی دموکراتها بر آمریکا، فرصت مناسبی برای احیاء برجام به دست آورده بود و دولت قبلی اعلام کرده بود که میتواند کار را تمام کند، ولی اجازه نیافت و ادامه کار به بعد از انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ موکول شد و به دست گروه جدید مذاکرهکننده افتاد.
اکنون دو فرصت در اختیار است؛ یکی همان حاکمیت دموکراتها بر آمریکا که لااقل در اصل بازگشت به برجام با جمهوریخواهان تفاوت نظر و ادعای بازگشت دارند. فرصت دیگر پادرمیانی بعضی کشورهای جنوب خلیج فارس ازجمله قطر است که درصدد هستند کاری کنند که مذاکرات به نتیجه برسد و توافق حاصل شود.
از این فرصتها فقط در صورتی میتوان استفاده کرد که مذاکرهکنندگان واقعاً به احیاء برجام اعتقاد داشته باشند و بخواهند بنبستها را بردارند و کار را به نتیجه نهائی برسانند. انتظار مردم ایران این نیست که توافق به هر قیمتی حاصل شود، ولی در این هم تردیدی نیست که اکثریت مردم طرفدار رسیدن به توافق و احیاء برجام هستند.
مردم این واقعیت را میدانند که بخش عمدهای از مشکلات اقتصادی کشور نتیجه تحریمهاست و با احیاء برجام و لغو تحریمها این مشکلات برطرف خواهند شد. بنابراین، مسئولان باید به نظر اکثریت مردم احترام بگذارند و برای به نتیجه رساندن مذاکرات تلاش جدی کنند. علاوه بر نظر مردم، اصولاً واقعیت هم همین است که تحریمها ایجاد مشکل کردهاند و باید برداشته شوند. دولتها نمیتوانند به واقعیتهائی که مصالح مردم و جامعه را دربردارند، بیاعتنا باشند.
این را هم همه میدانند که بر دولت آمریکا نیز از درون و بیرون فشارهای زیادی وارد میشود تا به طرف احیاء برجام نرود و همان سیاست ضدبرجامی دولت ترامپ و جمهوریخواهان را ادامه بدهد. از درون، حزب جمهوریخواه و از بیرون، صهیونیستها و رژیم صهیونیستی به دولت بایدن فشار میآورند تا مانع بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریمها شوند.
خود بایدن و دولت او هم ضعیفند و ارادهای که بتواند با فشارها مقابله جدی کند ندارند. ما میتوانیم با ابتکارهای دیپلماسی و با استفاده از فرصتهای موجود، مذاکرات را به سوی احیاء برجام به پیش ببریم و حتی از ضعف دولت بایدن نیز به نفع خودمان استفاده کنیم. ما نباید اجازه بدهیم مخالفان ایران، از ضعفهای طرف مقابل به نفع خودشان بهرهبرداری کنند و باید تدبیری داشته باشیم که از این ضعفها بهرهبرداری کنیم و مذاکرات برجامی را به نفع ایران به نتیجه برسانیم.
بکار بستن چنین تدبیر و ابتکاری فقط از کسانی برمیآید که به اصل برجام اعتقاد داشته باشند و به این نتیجه هم رسیده باشند که باید به نظر اکثریت مردم که خواهان رسیدن به توافق برجامی هستند احترام گذاشت و باید این واقعیت را درک کرد که بخش عمده مشکلات کشور از تحریمهاست و با احیاء برجام و لغو تحریمها برطرف خواهد شد.
کسانی که به اصل برجام اعتقاد ندارند و یا نمیخواهند به این واقعیت تن بدهند که احیاء برجام و رفع تحریمها میتواند بسیاری از مشکلات مردم را حل کند، نمیتوانند مذاکرات برجامی را به نتیجه برسانند. نتیجه کار آنها حداکثر این میشود که مطالبه درست ایران درمورد لغو تحریمهای ظالمانه آمریکا توسط اروپا مطالبهای غیرواقعی دانسته میشود و موضوع فعالیتهای موشکی کشورمان به شورای امنیت سازمان ملل کشانده میشود. ما نباید مسأله را از آنچه بوده پیچیدهتر کنیم. این روش به زیان کشور است.
راه درست اینست که مسئولیت مذاکرات برجامی برعهده کسانی باشد که اولاً به اصل برجام اعتقاد دارند، ثانیاً به نظر اکثریت مردم که خواهان رسیدن به توافق هستند احترام بگذارند و ثالثاً این واقعیت را درک کرده باشند که با احیاء برجام و لغو تحریمها بسیاری از مشکلات مردم حل خواهد شد. اگر واقعاً خواهان احیاء برجام هستید، به این پیشنهاد عمل کنید.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟