نتایج سی و پنجمین دوره شامخ کل اقتصاد و چهل و هفتمین دوره شامخ بخش صنعت از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران منتشر شد. بر اساس این گزارش فعالیت کسبوکارها به کمترین حد ۷ ماهه، سفارشات جدید به کمترین حد ۱۳ ماهه، موجودی مواداولیه به کمترین حد ۴ ماهه، تولید صنعت به کمترین حد ۱۲ ماهه و صادرات صنعت به کمترین حد ۸ ماهه رسیده است.
طبق این گزارشها، شاخص مدیران خرید برای کل اقتصاد ایران در مردادماه برای سومین ماه متوالی کاهش پیدا کرده و به ۴۸.۰۶ واحد رسیده است. همزمان، شاخص مدیران خرید صنعت نیز در این ماه در مردادماه عدد ۴۸.۴۵ محاسبه شده که کمترین مقدار طی ۱۲ ماه اخیر (بهجز فروردین) محسوب میشود.
از نکات قابلتوجه شامخ کل اقتصاد در مرداد ۱۴۰۱ این است که شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان (۴۲.۳۳) برای دومین ماه پیاپی رکود داشته و به کمترین میزان طی ۱۳ ماه اخیر (بهغیراز فروردینماه) رسیده است. این شاخص در بخشهای خدمات و کشاورزی و صنعت با کاهش همراه بوده است.
از سوی دیگر شاخص قیمت محصولات تولید شده و خدمات ارائه شده (۵۱.۹۶) به کمترین مقدار ۲۸ ماه اخیر از اردیبهشت ۹۹ رسیده و شاخص موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای معوق در مردادماه (۵۵.۴۷) نسبت به ماه گذشته (۵۷.۱۰) کاهش جزئی داشته و دارای یکی از بیشترین مقادیر خود از ابتدای شروع طرح است.
شاخص انتظارات در ارتباط با میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده (۶۳.۷۲) طی ۴ ماه اخیر به بیشترین میزان خود رسیده که نشاندهنده انتظارات خوشبینانه فعالان اقتصادی به بهبود فعالیتها در شهریورماه است.
طبق نظرسنجی انجام شده از بنگاههای اقتصادی کشور، شاخص مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران در مردادماه ۴۸.۰۶ بوده است که برای سومین ماه پیاپی کاهش داشته و نشاندهنده رکود در مردادماه است. در این ماه بهجز دو مؤلفه سرعت انجام و تحویل سفارش و میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی سایر مؤلفههای اصلی کمتر از ۵۰ ثبت شدهاند.
شاخص میزان فعالیتهای کسبوکار در مردادماه (۴۷.۳۷) به کمترین مقدار ۷ ماه اخیر (بهغیراز فروردینماه) رسیده است. بخش صنعت و خدمات و کشاورزی بیشترین کاهش و رکود را داشتند. قطعیهای برق، تعطیلات تابستانی و کاهش تقاضا در رکود مردادماه مؤثر بودند.
شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان در مردادماه (۴۲.۳۳) برای دومین ماه پیاپی رکود داشته و به کمترین میزان طی ۱۳ ماه اخیر (بهغیراز فروردینماه) رسیده است. به عقیده فعالان اقتصادی انتظار خریداران برای مذاکرات برجام و کاهش قدرت خرید مشتریان باعث کاهش شدید میزان تقاضا شده است.
شاخص موجودی مواد اولیه و لوازم خریداریشده در مردادماه (۴۴.۳۸) همچنان با رکود همراه است و به کمترین میزان طی چهار ماه اخیر رسیده است. نوسانات قیمتی و کمبود شدید نقدینگی باعث کاهش موجودی مواد اولیه شده است.
عدد شاخص میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی در مردادماه (۵۷.۱۶)، بیشترین مقدار از ابتدای شروع طرح را ثبت کرده است. بسیاری از شرکتها با مشکل کمبود نیروی کار مواجه هستند. به گفته فعالان اقتصادی به دلیل مشکلات اقتصادی نیروی کار تمایلی به کار در کارخانه ندارند و نیروی کار جدید نیز بعد از گذراندن دورههای آموزشی ادامه همکاری نمیدهند و بهناچار باید نیروی کار جدید استخدام کنند.
شاخص قیمت محصولات تولید شده و خدمات ارائه شده (۵۱.۹۶) به کمترین مقدار ۲۸ ماه اخیر از اردیبهشت ۹۹ رسیده است. به نظر میرسد با کاهش تقاضا و نقدینگی، بسیاری از فعالان اقتصادی علیرغم هزینه زیاد نهادههای تولید و مواد اولیه با قیمت زیاد طی ماههای اخیر، محصولات خود را با حداقل سود به فروش میرسانند.
شاخص موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای معوق در مردادماه (۵۵.۴۷) نسبت به ماه گذشته (۵۷.۱۰) کاهش جزئی داشته است و یکی از بیشترین مقادیر خود از ابتدای شروع طرح را دارد. با کاهش قدرت خرید مشتریان و فروش اگرچه میزان تولید کاهش یافته اما همچنان موجودی محصول با افزایش همراه بوده است.
بر اساس دادههای به دست آمده از بنگاههای بخش صنعت، شاخص مدیران خرید صنعت (تعدیل فصلی نشده) در مردادماه عدد ۴۸.۴۵ به دست آمده است که طی ۱۲ ماه اخیر از شهریور ۱۴۰۰ (بهغیراز فروردینماه) به کمترین مقدار خود رسیده است و فعالان اقتصادی رکود در بخش صنعت در مردادماه را گزارش کردهاند.
شاخص مقدار تولید محصولات بخش صنعت در مردادماه (۴۶.۶۲) کاهش قابلتوجهی در نرخ رشد نسبت به تیرماه داشته و به کمترین مقدار 12 ماهه خود (بهغیراز فروردینماه) رسیده است. به عقیده فعالان اقتصادی کاهش شدید سفارشات، قطعیهای برق و تعطیلات تابستانی برخی از شرکتها باعث کاهش رشد تولید شده است.
شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان در مردادماه (۴۳.۶۰) به کمترین مقدار ۱۲ ماهه خود (بهغیراز فروردینماه) رسیده است. در بخش صنعت، صنایع پوشاک و چرم با بیشترین کاهش در میزان سفارشات روبرو بودهاند. به عقیده فعالان اقتصادی به دلیل کمبود شدید نقدینگی مشتریان و افزایش سطح عمومی قیمتها از یکسو و از سوی دیگر انتظار خریداران برای نتایج مذاکرات برجام باعث شده است تا صنایع با کاهش شدید تقاضا روبرو شوند.
شاخص موجودی مواد اولیه خریداریشده در مردادماه (۴۲.۵۸) به کمترین مقدار ۱۲ ماهه خود (بهغیراز فروردینماه) رسیده است. به دنبال کاهش تقاضا و کمبود شدید نقدینگی بنگاهها و همچنین نوسانات قیمت ارز، بنگاهها در تأمین مواد اولیه با مشکل روبرو هستند.
شاخص میزان صادرات کالا در مردادماه (۴۶.۹۰) طی ۸ ماه اخیر (بهغیراز فروردینماه) به کمترین میزان خود رسیده است. بسیاری از فعالان اقتصادی از عدمحمایت دولت از صادرات و موانع و هزینههای بالای گمرکی برای صادرات و همچنین مشکلات مربوط به نقلوانتقالات بانکی گلهمند بودند.
شاخص قیمت محصولات تولیدشده (۴۴.۹۶) طی ۳۴ ماه گذشته از آبان ۹۸ به کمترین مقدار خود رسیده است. کاهش شدید تقاضا و قدرت خرید مشتریان باعث شده تا فعالان اقتصادی علیرغم هزینه زیاد نهادههای تولید و خرید مواد اولیه با قیمت زیاد طی ماههای گذشته، برای نگه داشتن مشتریان محصولات خود را به کمترین مقدار بفروشند.
شاخص میزان فروش محصولات (۴۳.۰۱) به کمترین مقدار ۱۲ ماهه خود (بهغیراز فروردینماه) رسیده است. کاهش شدید قدرت خرید و نقدینگی از یکسو و انتظار مشتریان برای نتایج مذاکرات برجام از سوی دیگر باعث کاهش مقدار فروش شرکتها شده است. همچنین با توجه به کاهش قیمت نرخ ارز بعضی از شرکتها مایل به فروش محصولاتی که با مواد اولیه گران خریداری شده نیستند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟