مذاکرات ایران و آمریکا بر سر مسائل مختلف از جمله کاهش تنش و برخی امتیازات دیگر ادامه دارد. به مرور زمان نیز اخبار جدیتری از سطح مذاکرات و احتمال مذاکره رودر رو شنیده میشود، اگرچه هنوز خبر جدی از آن به دست نیامده است.
«جاوید قرباناوغلی»، دیپلمات بازنشسته درباره موضوع مذاکرات فعلی با آمریکا به «فراز» گفت: «در حال حاضر ما با آمریکا فقط تنشها را کاهش میدهیم و توافق بر سر کاهش تنشهاست. آزادی زندانیها بخشی از یک سناریو بود و ربطی به احیا برجام ندارد. احیا برجام در دستور آمریکا نیست، اگرچه ایران مرتب از طریق عمان به اروپا و آمریکا پیام میدهد که برجام را احیا کنیم. در این مرحله احیا برجام در دستور کار غرب نیست و اروپاییها نیز با توجه به جنگ اوکراین در این مورد اصراری ندارند. بنابراین ما در مسیر احیا برجام قرار نداریم».
وی در ادامه افزود: «آنطور که عمده تحلیلگرها میگویند، ایران و آمریکا تصمیم گرفتهاند که تنش را بیش از این بالا نبرند و تنش را کاهش دهند. یکی از عوامل آن آزادی زندانیها و آزادسازی منابع ارزی ایران است. رفتار هستهای ایران نیز نباید تحریک برانگیز باشد. ایران باید قول دهد که غنیسازی را افزایش ندهد و ۶۰ درصد را بالا نبرد و با آژانس همکاری کند. آمریکاییها در مقابل این امتیازات مسأله تحریم را نادیده میگیرند و فروش نفت ایران نیز طی چند ماه اخیر به بالاترین حد فروش رسیده است».
وی در رابطه با انعطاف ایران در مذاکرات بیان کرد: «آنطور که من صحنه را میبینم، فعلا در مرحله کاهش تنش هستیم. همانطور که من در گذشته هم گفتم آزادسازی زندانیها میتواند زمینه ساز درک و تفاهم بیشتر میان ایران و آمریکا باشد. در اینکه مذاکرات مستقیم وجود دارد، نباید تردید کرد. آمریکاییها نیز برای گفتگو مستقیم تمایل دارند. ایران هم اخیراً پذیرفته که به سمت مذاکرات مستقیم برود. من کاری ندارم مجوزی صادر شده یا خیر اما در هر حال این اتفاق رخ داده است. اخیراً خبرهایی هم درباره احتمال پذیرفتن FATF وجود دارد، البته ممکن است چند شرط بگذارند اما در هر حال در مسیر خوبی قرار گرفتهایم. اگر کسی در داخل کشور و داخل اسراییل شیطنت نکند، در ریلی افتادهایم که به سمت کاهش تنش پیش میرود».
قرباناوغلی درباره موضع اروپا نسبت به ایران در مذاکرات گفت: «اروپاییها از ما ناراحت هستند اما ظاهراً ایران فهمیده است که نباید تمام تخم مرغها را در سبد روسیه بگذارد. اروپا مجبور است توافق ایران و آمریکا را به دلیل وابستگی به آمریکا بپذیرد. با توجه به اینکه جنگ اوکراین هم ادامه دارد، اروپاییها وابستگی زیادتری به آمریکا پیدا کردهاند. لازم نیست که آمریکاییها در مذاکرات با ایران، اروپا را کنار بگذارند؛ اگر ایران و آمریکا به توافق برسند، اروپاییها قبول میکنند. من فکر میکنم چنانچه ایران با آمریکا به تفاهم برسد و جنگ اوکراین از طرف ما مسئولانه مدیریت شود، اروپاییها نظر آمریکا را میپذیرند».
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟