برنامه هفتم توسعه به نظر میرسد مانند برنامههای قبل از خود محکوم به شکست است. اعداد و ارقامی مبهم در شرایطی مبهم که این برنامه را باور ناپذیر کرده است. دولت مدعی است که در این برنامه باید به رشد ۸ درصد برسد اما واقعیتهای اقتصادی چنین صحبتی را بیان نمیکنند.
«عباس آرگون»، فعال اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی، درباره احتمال عدم نتیجه برنامه هفتم توسعه به «فراز» گفت: «اگر بخواهیم به طور کلی نگاه کنیم، برنامههای توسعه در کشور ما متناسب با واقعیتهای کشور و اقتصاد نوشته نمیشوند. ما ۶ برنامه تاکنون داشتهایم، چه مقدار توانستیم آنها را محقق کنیم؟ در چشم انداز بیست ساله و برنامه توسعه باید همراستا باشند و برنامه توسعه باید بتواند یک بخشی از چشمانداز بیست ساله را محقق کند. برنامههای توسعه یک مسأله کتابخانهای میشوند. این ۶ برنامه در بیش از ۳۰ سال اخیر چقدر به اهداف خود رسیدهاند؟ رشد اقتصادی، میزان سرمایهگذاری، ایجاد اشتغال و سایر موضوعات که به آن نرسیدهایم. برنامه هفتم آیا در راستای تداوم تحریمهاست یا رفع تحریم؟ این ابهامات در زمینه برنامه هفتم وجود دارد. نرخ ارز را چگونه میخواهند محاسبه کنند؟ توسعه بخش خصوصی با توجه به تغییر مداوم قوانین و مقررات قرار است چگونه ادامه یابد؟ اگر ما بخش خصوصی کوچک و لاغر داشته باشیم کشور ما ضرر میکند. چقدر در این برنامه به پیوند با اقتصاد جهانی و قرارگیری در اقتصاد جهانی قرار داریم؟ اگر در زنجیره اقتصاد جهانی نباشیم آسیب میبینیم».
او در ادامه در رابطه با عدم توجه دولت به برنامههای اقتصادی بیان کرد: «یکی از مهمترین بحثها تعهد اجرا برنامه است. اینکه ما چقدر برنامه محور هستیم. یکی از مشکلاتی که ما در کشور داریم عدم برنامه محوری است. هر دولتی هم روی کار میآید یک برنامه جدید میدهد و هیچ نتیجه و خروجی هم ندارند. یکی از مهمترین بحثهای ما برنامه محور شدن دولت هاست. باید به ظرفیتهای بخش خصوصی در برنامهها توجه شود و بودجههای سالانه بخشی از این برنامه را محقق کند. وقتی میخواهید برنامه بنویسید باید یک آسیبشناسی از برنامههای گذشته داشته باشیم. ما در برنامه ششم باید ۴۷ درصد رشد میکردیم اما چند درصد رشد کردیم؟ چقدر جذب سرمایه داشتهایم؟ ما چقدر توانستیم اقتصاد را پیشبینیپذیر کنیم؟ »
آرگون درباره لزوم توجه اقتصاد خدماتی در برنامه هفتم گفت: «بخش زیادی از اقتصاد ما خدمات است که باید به آن توجه شود. باید از ظرفیت خدمات استفاده کرد. برنامه هفتم باید بتواند فضا را برای رشد صنعت فراهم کند تا به رشد و توسعه پایداری برسیم. برای رشد ۸ درصدی که مدنظر دولت است، زمینه لازم وجود دارد؟ مهم تداوم و رشد اقتصادی است».
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟