در ویدیوی پربازدید فضای مجازی، پسری با شکل و شمایل خاص در میان مردان میرقصد که کاملا مغایر با فرهنگ ایرانی و اسلامی است. مدیر این تالار اما در گفتوگو با فراز با لحنی طلبکارمآبانه گفت که چنین مراسمهایی در تالار بزرگمهر برگزار میشود و نظارتی هم وجود ندارد.
این در حالی است که چنین رسومی در عرف و هنجارهای جامعه ایران به هیچ وجه پذیرفته نیست. در میان برخی افغانها هنوز این رسوم وجود دارد و پیش از این نیز ویدیوها و تصاویری در این زمینه منتشر شده بود. این رسم که در میان افغانها و در افغانستان با عنوان «بچهبازی» شناخته میشود سوءاستفاده جنسی از اطفال و کودکان است که عمدتا بین ۱۲ تا ۱۵ سال سن دارند. گفته میشود که با قدرت گرفتن طالبان در افغانستان این رسم بار دیگر رواج پیدا کرده است. نکته اینجاست که این افراطیون این رسم دیرین خود را «همجنسگرایی» نمیدانند.
پس از پیگیریهای فراز «سلطان آبادی» مدیریت تالار بزرگمهر نه تنها درباره مراسم برگزار شده افغانیها که مغایر فرهنگ ایرانی است پاسخگو نبود، بلکه گفت: «من نمیدانم چه چیزی بوده است. خیلیها اینجا مراسم میگیرند و هرکاری میکنند؛ ممکن است شبی در یک مراسم پانصد الی هزار نفر مهمان حضور داشته باشد. مگر ما باید این هزار نفر مهمان را کنترل کنیم؟ ما تالار را به هرکسی که بخواهیم اجاره میدهیم؛ شما روزنامه چاپ میکنید ما در کار شما دخالت میکنیم؟»
او در پاسخ به این سوال که آیا نظارتی بر مراسم برگزار شده در این تالار میشود یا خیر میگوید: «باید از چه نظر نظارت داشته باشد؟ نخیر نظارتی نمیشود و کسی هم حضور نداشته است؛ وظیفهای ندارم به شما توضیح دهم». بنابراین مدیریت تالار بزرگمهر نه تنها توجهی به اینکه مهمانان این مراسم از اتباع مجاز یا غیرمجاز هستند ندارد بلکه تاکید میکند که هر مراسمی که تالارش امکان برگزاری دارد. موضوعی که این سوال را مطرح میکند که کدام سازمان ناظر بر فعالیت این تالارها است؟ طبق پیگیریهای فراز حداقل هزینه تالار بزرگمهر که در احمدآباد مستوفی قرار دارد، برای یک شب مبلغی بالغ بر ۲۲۰ میلیون تومان است. سلطان آبادی مدیریت تالار بزرگمهر با این ادعا که نمیداند تعداد اتباعی که روزانه تالار را اجاره میکنند چقدر است، گفت: «به شما چه ارتباطی دارد که ما تالار را به اتباع اجاره میدهیم؟».
نکته دیگر، استاندارد دوگانه است که برخی در مواجهه با چنین موضوعاتی دارند. برای مثال، به محض پربازدیدشدن برخی ویدیوها از شادی یا رقص عادی مردم در کوچه و بازار، به موضوع ورود کرده و موجی از بازداشتها راه میافتد. در مقابل اما انتشار چنین ویدیوهایی از مراسم و رسوم خاص افغانیها در کشور هیچ واکنشی از سوی آنها به همراه ندارد. در حالی که آنچه مغایر فرهنگ ایرانی است نه شادی مردم در خیابان و خانه، بلکه سوءاستفاده جنسی از کودکان است. رسمی که با افزایش جمعیت افغانیها در ایران، پایش به تالارها و مراسمهای آنان در کشور نیز رسیده است. به گفته نماینده دولت در مجلس، ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر اتباع خارجی در ایران حضور دارند. بخش بزرگی از این جمعیت را افغانیها تشکیل میدهند که مشخص نیست چه تعداد از آنها قانونی و چه تعداد غیرقانونیاند. همچنین عدم سختگیری در مرزها و سیاستهای درست مهاجرپذیری باعث شده تا روزانه هزاران افغانی به شکل قانونی و غیرقانونی وارد ایران شوند.
در چنین شرایطی به نظر میرسد که افزایش بیرویه مهاجران غیرقانونی پیامدهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و حتی امنیتی به دنبال خواهد داشت. باید دید که دولت چه رویه و سیاستگذاریهایی را پیش خواهد گرفت.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟