علی بیگدلی تحلیلگر مسائل بین المللی در گفت و گو با روزنامه اینترنتی فراز درباره حملات موشکی ایران به سوریه، عراق و پاکستان گفت: «آن چیزی که ایران در هفته گذشته در حمله به ادلب، اربیل و پاکستان در پیش گرفت، اکنون زمانی نیست که ایران بخواهد دست به سیاستهای انتقامجویانه بزند. به دلیل اینکه حساسیت منطقه در سطح بالایی است و سطح تنشها به صورت روزافزون در حال افزایش است و در چنین شرایطی باید سیاست خویشتنداری را در پیش گیرد. با توجه به اینکه به انتظارات داخلی پاسخ بدهند که انتقام میگیریم دست به این اقدام زدند.»
او افزود: «در مورد پاکستان اقدام اشتباهی بود. من به عنوان تحلیلگر گمان میکردم از نظر سیاسی با پاکستان هماهنگ کردیم که میخواهیم خاک آن را بزنیم. به هر دلیل و علتی این کار قابل قبول نیست و به کشور مقابل این اجازه را میدهد که دست به اقدام، اقدامجویانه بزند که کار اشتباهی بود. سر به سر پاکستان گذاشتن هم کار اشتباهی است. این کشور دهمین ارتش قدرتمند دنیا را دارد، با توجه به اینکه از سلاح هسته ای هم برخوردار است. با توجه به اینکه گروههای تروریستی ضد شیعی از جمله القاعده، داعش و دیگر گروههای تروریستی در این کشور مستقر هستند.»
بیگدلی اضافه کرد: «بارها اتفاق افتاده که محافل شیعه را در پاکستان داعش و دیگر گروهها به آتش کشیدند. هیچ دلیل منطقی و عقلانیت سیاسی اقدام اخیر ایران را نمی تواند توجیه کند. این اقدام بدون هماهنگی با پاکستان میتوانست نتایج بدی داشته باشد. ایران در عرض یک روز عقب نشست و وزیر امور خارجه ایران دو بار با وزیر امور خارجه پاکستان صحبت کردند. در نهایت این مسئله گذشت.»
این استاد دانشگاه تصریح کرد: «ظرف ۲۰ روز گذشته چند حمله ناگوار داشتیم. در حال حاضر موقعیت خطرناکی و وضعیت نتانیاهو نامتعادل است و هم در منطقه و هم در فضای بینالمللی حمایت خود از نتانیاهو را به شدت کاهش دادند. آخرین مکالمهای که بایدن با نتانیاهو داشت تلفن را قطع کرده بخاطر نافرمانیهایی که نتانیاهو از فرمان آمریکا داشته است.»
او اضافه کرد: «وضعیت ناآرام است و هر روز شاهد افزایش تنش در منطقه هستیم. بنابراین، به دولتمردان توصیه میکنم در این شرایط کاملاً جانب خویشتنداری را بگیرند. سیاست انتقامجویانه خیلی مهم و لازم نیست. منطقه ما آمادگی درگیری یک جنگ وسیع و گسترده را دارد. با توجه به اینکه همه آنهایی که الان درگیر جنگ هستند، به حمایت ایران وابسته هستند، وضعیت خود ایران باید پایدار باشد.»
بیگدلی در پاسخ به این پرسش، این احتمال وجود دارد حرکت ایران هشداری برای کشورهای دیگر باشد؟ گفت: «اصلاً نباید چنین اقدامی انجام میشد. یعنی خود را در اربیل درگیر کردیم که الان موقعیت مناسبی نبود. خود را در ادلب سوریه درگیر کردیم که سیاست انتقامجویانه بر سر مسئله کرمان بود که آن هم الان ارزش نداشت. متاسفانه با این اقدامات دچار مشکلات جدیدی شدیم و خود را با پاکستان کردیم که الان موقعیت مناسبی نبود.»
او ادامه داد: «در درجه اول باید موقعیت سنجی کرد و بعد آیندهنگری میکند. در شرایط فعلی به هیچ وجه ضرورت نداشت برای پاسخ دادن به انتظارات داخلی دست به چنین اقداماتی بزنیم. فضای منطقه فضای به شدت تیره و تاری است و من فکر میکنم در عرض ۱۰۰ سال گذشته منطقه ما این میزان دچار تنش نبوده است. به همین دلیل باید مقامات ما با دقت این موقعیت را در نظر بگیرند و دست به اقدامات تهدیدآمیز نزند.»
بیگدلی براین باور است: «در اطراف ما کانونهای دشمن فراوان است، عراق این میزان به ما نزدیک است شاهد بودیم به شورای امنیت شکایت کرده است. در افغانستان و آذربایجان و پاکستان مشکل داریم، با شیخنشینهای خلیجفارس مشکل داریم. بنابراین، در این موقعیت زمانی نمایش قدرت مناسب نبود.»
بیگدلی با اشاره به صحبت اخیر وزیر امور خارجه عراق مبنی براینکه ایران منزوی است خاطرنشان کرد: «این سیاستها مطلوب نبوده و اصولاً در سیاستمداری، سیاستمدارانی که بیش از حد نگاه به بیرون مرزها دارند دچار اشتباه میشوند. یعنی وقتی نگاه به بیرون مرز دارند درون را از دست میدهند و ما نیز دچار این اشتباه شدیم. نگاه بیش از حد به بیرون باعث شده درون را از دست بدهیم. بحرانهایی که پی در پی اتفاق میافتد نتیجه بی توجهی دولت به مشکلات داخلی است.»
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟