پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳ 21 November 2024
سه‌شنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۱
کد خبر: ۷۱۰۷۵
دکتر «هادی یزدانی» در گفت‌وگو با فراز:

زیرسویه جدید کرونا را جدی بگیرید!

به تازگی رئیس انستیتو پاستور ایران از شناسایی اولین نمونه ابتلا به سویه جدید ویروس کرونا موسوم به JN ۱ خبر داد و گفت: علائم خفیف و شبیه سرماخوردگی است. سویه غالب کرونا در جهان سویه‌ای جهش یافته به نام جی‌ان‌وان است که حدود ۶۰ درصد در آمریکا شیوع دارد. پیشتر «حسین فرشیدی» معاون بهداشت وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه شیوع سویه جدید کووید موسوم به JN.۱ که از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان "نوع مورد توجه" نامگذاری شده، آیا هشداری در این خصوص داده شده است؟ گفت: ما هشدار جدیدی در این زمینه که بخواهیم جامعه را ملتهب کنیم نداشته‌ایم.
یگانه شوق الشعراء
نویسنده
یگانه شوق الشعراء

مینو محرز متخصص عفونی درباره سویه جدید کرونا اینگونه می‌گوید: «این زیرسویه علی‌رغم سرعت شیوع مرگ و میر ندارد، هرچند که برای گروه‌های پرخطر که دارای بیماری‌های زمینه‌ای و ضعف ایمنی بدن هستند و خصوصا در سالمندان و کودکان می‌تواند خطرناک باشد».

بعد از تعطیلات سال نوی میلادی و با افزایش سفر‌ها و رفت و آمد‌ها زیرسویه جدید کرونا شیوع پیدا کرد و برخی از کشور‌های جهان با افزایش موارد ابتلا به کووید مواجه شده بودند. در ایران نیز طی ماه‌های اخیر هم کووید افزایش یافت و هم آنفلوآنزا فراگیر شده بود، اما چون آزمایش و تستی انجام نشده بود اطلاع دقیقی درباره اینکه کدام زیرسویه غالب شده، نداشتیم. این زیرسویه علی‌رغم سرعت شیوع مرگ و میر ندارد، هرچند که برای گروه‌های پرخطر که دارای بیماری‌های زمینه‌ای و ضعف ایمنی بدن هستند و خصوصا در سالمندان و کودکان می‌تواند خطرناک باشد.

در این اظهار نظرات نکته مهمی وجود دارد و آن بحث جلوگیری از التهاب در جامعه است. اما آیا سرگردانی مردم زمانی که بیمار می‌شوند و از سر ناآگاهی نمی‌دانند درگیر چه نوع بیماری‌ای هستند نوعی التهاب در جامعه نیست؟ این التهاب باعث مراجعه چندباره بیماران به بیمارستان‌ها و پزشکان می‌شود و به همین دلیل آن‎ها درگیر نگرانی زیادی نیز می‌شوند. در همین شرایط است که اتفاقا مسئولین باید به صورت شفاف علائم سویه جدید را برای مردم تشریح کنند و راه‌های پیشگیری و درمان را برای آن‌ها توضیح دهند.

روزنامه اینترنتی فراز در این باره با هادی یزدانی پزشک گفتگو کرده است.

 

انگار همه چیز به چهارسال قبل بازگشته‌است

هادی یزدانی پزشک و کارشناس این حوزه به خبرنگار فراز گفت: «زیرسویه جی ان وان اومیکرون چندماه است که در دنیا مطرح شده است. کشور‌هایی که بررسی‌های لازم را برای ارائه آمار و ارقام انجام می‌دهند اتفاقا این زیرسویه را به دلیل شباهت‌هایی که به سویه ووهان دارد و نوع علائم آن، بسیار مورد توجه قرار داده‌اند. اما شرایط کنونی جامعه ما به گونه‌ای است که انگار همه چیز به چهارسال قبل بازگشته است. به هر حال به دلیل انواع ابتلاها، استفاده از واکسن‌ها و بحث انتخاب طبیعی میزان ابتلا‌های جدید تغییر کرده‌است.»


در ایران باید توالی‌یابی انجام می‌شد

وی در خصوص بحث انتخاب طبیعی گفت: «این بحث بسیار مهم است؛ در طول این مدت طبیعت ضعیف‌تر‌ها را کشت و آن‌ها که مانده‌اند قوی‌تر‌ها هستند. اگر همین زیرسویه‌های اومیکرون در زمانی که مردم واکسن نزده بودند و تعدادی مبتلا نشده بودند رایج می‌شد میزان کشته‌های آن بالا بود. اما جی ان وان جزو سویه‌های قابل توجه و قابل بررسی از طرف سازمان بهداشت جهانی مطرح شد؛ لذا این نکته جدیدی نیست که معاون بهداشتی وزارتخانه مطرح کرده است. قاعدتا در ایران نیز باید بررسی‌های ژنی، ویروسی و توالی‌یابی‌ها انجام می‌شد. باید مسئولان آن هم در سطح معاون وزیر آمار و اطلاعات بیشتری از زیرسویه‌های در چرخش داشته باشند.»


مگر کرونا تمام نشده‌است؟

یزدانی در ادامه تصریح کرد: «این که گفته می‌شود اتفاق جدیدی رخ نداده‌است و نمی‌خواهند جامعه را ملتهب کنند درست نیست. اتفاقا اتفاق جدید رخ داده‌است و این التهاب با بی‌خبری مردم بسیار بدتر می‌شود. متاسفانه در جامعه ما چند برداشت اشتباه از اخبار به وجود آورد. یک اینکه همه فکر کردند اعلام سازمان بهداشت جهانی مبتنی بر پایان پاندمی و همه‌گیری به منزله پایان کرونا است. الان ما در فضای درمان بسیاری از مواقع با این سوال از سمت بیماران مواجه می‌شویم که مگر کرونا تمام نشده‌است؟ وقتی مردم فکر کنند که کرونا تمام نشده‌است و پزشکان تشخیص کرونا دهند، افراد دچار تعارض می‌شوند. از سوی دیگر الان ۵ ماه مداوم است که افراد بیمار می‌شوند و درصد ابتلای مجدد و عود علایم بسیار بالا است، اما همه در این باره سکوت کرده‌اند سردرگم می‌شوند. ندانستن و آگاه نبودن باعث می‌شود اتفاقا افراد احساس کنند با بیماری جدید و مخوفی رو به رو هستند.»


فشار زیاد خط یک درمان

این پزشک خاطر نشان کرد: «وقتی سیاستگذار اصلی بهداشتی کشور اعلام می‌کند که اتفاق جدیدی نیست و ما نمی‌خواهیم جامعه را ملتهب کنیم یعنی مسئولان خبر ندارند که در صف خط یک درمان کشور چه اتفاقاتی در حال شکل‌گیری است. در این شرایط خط اول درمان محتمل فشار زیادی شده‌است؛ چندماه است که خط اول درمان با چند برابر ظرفیت خود در حال فعالیت است. میزان مراجعه بیماران به پزشکان چند برابر شده‌است و این ریسک خطا و دقت را بالا می‌برد. از سوی دیگر نظارتی بر طبابت‌ها و نسخه‌ها نیست. همچنین افراد وقتی توجیه نباشند چندباره به پزشکان مراجعه می‌کنند و حجم مراجعات غیرضروری بالا می‌رود.»
جامعه اگر آگاه باشد کمتر درگیر التهاب می‌شود.

او ادامه داد: «من یک زمانی از تاسیس کلینیک‌های بعد از کووید صحبت کردم، اما الان به جایی رسیده‌ایم که اصلا ماجرا همه جوره تکذیب می‌شود و معاون وزیر بهداشت می‌گوید اصول بهداشتی لازم را رعایت کنید. این چه اصول بهداشتی‌ای است که ما هنوز باید با بیماران در خصوص استفاده از ماسک در مراکز درمانی بحث کنیم؟ وقتی کار فرهنگی انجام نشده است بیماران فکر می‌کنند کرونا تمام نشده است و نباید ماسک بزنند. در این دوران برای شکستن زنجیره انتقال بایستی حداقل چندماه آموزش مدارس آنلاین می‌شد، اما این کار انجام نشد. اتفاقا چنین تصمیماتی است که جامعه را ملتهب می‌کند؛ جامعه اگر آگاه باشد کمتر درگیر التهاب می‌شود.»


مراجعات غیرضروری

او در ادامه گفت: «بخشی از آگاهی مردم به دلیل تجربه شخصی است و بسیاری از آن‌ها به دلیل شباهت بیماری‌شان با سویه‌های قبلی کرونا متوجه می‌شوند که این بیماری جدید به نظر می‌آید همان کرونا است. ممکن است فرد تشخیص ندهد که درگیر چه سویه‌ای است، اما برخی با تجربه زیسته متوجه بیماری خود می‌شوند. بخش اعظم منابع ما به دلیل مراجعات غیرضروری در حال هدر رفتن است. بخشی از مراجعات غیر ضروری به دلیل عدم آگاهی فرد است یعنی فرد نمی‌داند درگیر چه بیماری‌ای است. من الان بیماری را می‌شناسم که در روز سه بار به پزشک مراجعه کرده‌است.»

او در آخر در خصوص ابتلای بیشتر کودکان در این زیر سویه گفت: «اطفال با سویه‌های پیشین مواجه نداشتند، اما بزرگتر‌ها قبل‌تر با سویه‌ها جدید درگیر بوده‌اند.»

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

چقدر از قطعی برق به خاطر استخراج بیت‌کوین است؟

جزئیات دیدار رئیس جمهور با وزیر خارجه سوریه | پزشکیان: ایران دست از حمایت از دوستان خود برنخواهد داشت

برنامه سپاه تا ۴ سال آینده رسیدن به مدار ۳۶هزار کیلومتری زمین است

قطعنامه حقوق بشری کانادا علیه ایران به تصویب رسید

توصیه می‌کنم کشورهای اروپایی از فرصت گفتگویی که دولت چهاردهم ایجاد کرده، استفاده کنند

گفتگوی تلفنی عراقچی با وزرای خارجه کشورهای عضو شورای حکام آژانس

اوکراین برای نخستین بار با موشک دوربرد بریتانیایی «سایه طوفان» خاک روسیه را هدف قرار داد

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس غزه را وتو کرد

شیخ نعیم قاسم: حزب‌الله بر اساس ۲ مسیر میدان و مذاکره عمل می‌کند

رهبری شخصا به دکتر پزشکیان فرمودند با اصلاح قانون تابعیت قهری موافق هستم

مین‌گذاری بایدن سر راه ترامپ در اوکراین

گیر رسایی به ظریف، پچ‌پچ افزایش قیمت انرژی و تجمع معلمان در بهارستان

کلینیک ترک بی‌حجابی به کجا رسید

آهو دریایی کجاست؟

پیشنهاد سردبیر
زندگی