پس از پاسخ جمهوری اسلامی ایران به اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به کنسولگری ایران در دمشق و حملات موشکی بازدارنده ایران به اسرائیل در حالی که تمامی کشورهای غربی خصوصا فرانسه، انگلیس آمریکا و اعضای اتحادیه اروپا اقدام ایران را محکوم کردند و دیدیم فرانسه، انگلیس و آمریکا حتی خط پدافندی در حمایت از اسرائیل برای سرنگونی موشکهای ایرانی ایجاد کردند که البته این خط پدافندی نتوانست به صورت موفق عمل کند و خط گنبد آهنین اسرائیل را در بخشهایی در هم شکست و ثابت کرد اسرائیل بدون حمایت آمریکا، فرانسه و انگلیس قابلیت دفاع از خودش را ندارد. کشور فدراسیون روسیه مواضع صریح، قاتل و قاطع و حمایت کنندهای از ایران در پیش داشت.
در ابتدا جلسهای که در شورای امنیت برگزار شد «واسیلی بنزیا» نماینده دائم روسیه، ضمن محکوم کردن حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق اعلام کرد که ما امروز داریم رژه نفاق و استانداردهای دوگانه را توسط غرب علیه ایران میبینیم. تعبیر بسیار قابل توجهی و رسما اعلام کرد که اگر به نمایندگی کشورهای دیگر حمله میشد آیا آنها واکنش سنگین تری از واکنشهای ایران نشان نمیدادند؟ این موضوع بسیار قابل توجهی است.
لاوروف هم مواضع صریح مشابهی را مطرح کرد و حتی در گفتوگوی تلفنی با عبدالهیان تصریح کرده بود که میدانستیم ایران پاسخ اسرائیل را میدهد. در گفتوگوی تلفنی سه شنبه (هفته گذشته) که با ابتکار عمل طرف ایرانی بین پوتین و رئیسی صورت گرفت، رئیس جمهور روسیه هم صریحا از کلید واژهای استفاده کرد که کاملا بی سابقه بود. پوتین اعلام کرد ایران بهترین روش را برای تنبیه تجاوز به کار برده و بخشی از درایت و عقلانیت رهبر جمهوری اسلامی ایران در این اقدام بازدارنده صورت گرفت. کلید واژه متجاوز که برای اولین بار توسط ارشدترین مقام روسیه درباره اسرائیل مطرح میشود از دو بعُد بسیار حائز اهمیت است.
بعُد نخست، روسیه یک خط متفاوت در برابر اسرائیل و در شرایط فعلی طراحی کرده است. بعُد دوم، در شرایطی که تمام جبهه غربی امروز در کنار اسرائیل هستند روسیه صریحاً و رسما از ایران حمایت میکند و این موضوع را علنا مطرح کرد. البته پوتین در گفتوگوی خود بر اهمیت عدم گسترش این درگیریها و توقف و جلوگیری از توسعه آن به سایر کشورها و منطقه تاکید کرده که بیانگر این موضوع است؛ روسیه به هیچ وجه تمایل ندارد ایران و اسرائیل وارد یک تنش و درگیری مستقیم شوند. اما در کنار این، اسرائیل را هم محکوم میکند و رسما مسئول این واقعه میداند. این مواضع روسیه که نسبت به مواضع سایر کشورهای اروپایی صددرصد متفاوت است بیانگر سیاست حمایتی روسیه از ایران در برابر اسرائیل بشمار می رود و اعلام کننده این موضوع است که بحران فعلی به خاطر سیاستها و تنشهایی که اسرائیل ایجاد کرده و ایران اقدام متقابلی در برابر این تنش انجام داده است.
رئیس جمهور روسیه بر مسئله ناتمام بحران مردم فلسطین و اسرائیل هم تاکید میکند. در شرایط فعلی این نوع همگرایی میتواند منافع متعددی را برای ایران ایجاد کند و در وضعیتی که روسیه عضو دائم شورای امنیت است کمک کننده به ایران در ممانعت از صدور قطعنامههای ضد ایرانی است. در حالیکه طی چند روز گذشته دیدیم روسیه مانع صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای امنیت شد، اما تاکید میکنم روسیه به هیچ وجه موافق ادامه این تنش و درگیری نیست.
در گفتگوهای صورت گرفته بین رئیس جمهور ایران و روسیه، اقای رییسی تصریح کرد این حمله به معنای این نیست که ما بخواهیم این درگیری را گسترده کنیم، فقط درصورتی ایران درگیری را گسترده میکند که مجدد اسرائیل بخواهد به ایران حمله متقابل صورت دهد. در شرایط فعلی و گسترش همکاریهای نظامی، اطلاعاتی، امنیتی و دیپلماتیک ایران و روسیه این مسئله میتواند به ایران کمک کند و در بحث باز دارندگی ایران در برابر این ائتلاف غربی موثر باشد. درحالی که میبینیم اسرائیل ائتلافی به همراه آمریکا، بریتانیا و فرانسه برای خودش به وجود آورده و اردن را هم به عنوان یکی از جبهههای زمینهای ائتلاف خودش قرار داده است.
افزایش همگراییهای تهران و مسکو برای جلوگیری از شیطنت و تنش جدید اسرائیل بسیار ضروری و حائز اهمیت است و در راستای منافع ملی ایران ارزیابی میشود. اینجا به این موضوع میرسیم که غرب شدیدا نگران همین همگرایی اطلاعاتی، امنیتی و نظامی ایران و روسیه است و دائم طرف غربی و امریکایی نگرانی خودش را از توسعه مناسبات دفاعی و نظامی ایران اعلام کرده است. اگر ما بتوانیم به یک ائتلاف دفاعی هم با روسها دست پیدا کنیم میتوانیم در بحث بازدارندگی خودمان و کاهش تهدیدهای جبهه آمریکایی -اسرائیلی هم به موفقیت قابل توجهی دست پیدا کنیم چرا که امروز در نظام بینالملل ائتلاف سازی دفاعی و امنیتی مسئله بسیار حائز اهمیتی است.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟