جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ 22 November 2024
چهارشنبه ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۱
کد خبر: ۷۲۵۵۹
سیاست نامشخص دولت در برابر چالشی جمعیتی:

انگلیس مهاجران را به روآندا می‌فرستد، وزیر کشور به افغانی‌ها توصیه گرفتن مجوز می‌کند!

بریتانیا مهاجران غیرقانونی را به روآندا می‌فرستد. دولت محافظه‌کار سرانجام لایحه‌ای که برای این سیاست تهیه کرده بود را به تصویب مجلس اعیان رسانده و حالا ریشی سوناک نخست وزیر این کشور می‌گوید طرح جنجالی قرار است بین ۱۰ تا ۱۲ هفته دیگر آغاز شود. گفته شده که دولت انگلیس بیش از ۲۲۰ میلیون پوند نیز برای اجرای این طرح خرج کرده که بخش بزرگی از آن را هم به روآندا داده است. این در حالی است که در ایران همچنان سیاست‌گذاری قاطع و روشنی برای مواجهه با مسئله مهاجران و افزایش فزاینده جمعیت اتباع افغان در کشور دیده نمی‌شود. حتی پیش‌از این نیز فیلمی از خوش‌وبش احمد وحیدی وزیر کشور با مهاجران غیرقانونی افغانی که در حال رد مرز بودند منتشر شد. در این فیلم وحیدی به یکی از افغان‌ها می‌گوید که چرا بدون مجوز آمدی و اگر با مجوز می‌آمدی بهتر نبود؟ او به مهاجر غیرقانونی که برای بار چندم به ایران آمده توصیه می‌کند که با مجوز به ایران بیاید. این در حالی است که مهاجران در صورت بازگرداندن به کشور خود یا ردشدن درخواست پنهاهندگی هرگز نمی‌توانند بار دیگر وارد کشور مقصد شوند.

در چنین شرایطی برخورد دولت محافظه‌کار با مهاجران البته جنجال‌هایی را در داخل این کشور به وجود آورده، اما به نظر می‌رسد که طرفداران حزب محافظه‌کار که اکثریت پارلمان را در اختیار دارد با این لایحه همراهی می‌کنند. مسئله مهاجران در آمریکا نیز به یکی از بحث‌برانگیزترین مجادله‌ها میان دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه تبدیل شده و پیش‌بینی می‌شود که یکی از ارکان اصلی رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری آینده آمریکا باشد.

همه این‌ها در حالی است که در ایران هنوز دولت سیزدهم سیاست مشخصی را برای مواجهه با چالش مهاجران و سیلی که از افغانستان روانه کشور شده ارائه نداده است. هرچند که وزارت کشور در آخرین اطلاعیه خود در این زمینه اعلام کرده که «افراد (اتباع خارجی) بدون مجوز، توسط کارگزاران مربوطه به کشورشان بازگشت داده خواهند شد» و «امکان پذیرش افغانستانی‌ها در کشور وجود ندارد».

یک بام و دوهوای رسانه‌های فارسی‌زبان درباره مهاجران ایران و اروپا

نکته، اما اینجاست که واکنش افکارعمومی در ایران به افزایش فزاینده مهاجران از سوی رسانه‌های فارسی‌زبان که تعدادی از آن‌ها در لندن مستقر هستند با عبارت‌هایی مثل «مهاجرستیزی» یا «افغان‌ستیزی» روبه‌رو می‌شود. موضعی که درباره سیاست‌های دولت انگلیس شکل دیگری دارد. در واقع این رسانه‌ها اخبار مرتبط با مهاجران در ایران را یک‌سویه و به سود مهاجران غیرقانونی رصد می‌کنند. اتفاقی که درباره کشور‌های اروپایی و انگلیس وجود ندارد و در روز‌هایی که دولت این کشور شدیدترین سیاست‌ها را درباره مهاجران به مرحله اجرا می‌رساند، انتقادی در رسانه‌های فارسی‌زبان به چشم نمی‌خورد. قرار است تا مهاجرانی که خود را با قایق به سواحل انگلیس می‌رسانند با هواپیما به روآندا منتقل شوند و درخواست پناهندگی خود را از این کشور آفریقایی به جریان بیاندازند. ریشی سوناک مدعی است که شرایط پناهندگان در روآندا امن است، اما مخالفان و البته روزنامه‌نگاران آزاد درباره رفتار دولت روآندا با پناهندگان ابهامات زیادی را مطرح کرده‌اند.
تاجایی که حزب کارگر اعلام کرده در صورتی که در انتخابات بعدی پیروز شود این لایحه را که به لایحه روآندا معروف شده را ملغی خواهد کرد. البته گمان می‌رود که اجرای این لایحه نیز با مشکلاتی روبه‌رو باشد.

سیاست دولت ایران در برابر اتباع و مهاجران غیرقانونی چیست؟

مسئله مهاجران امروز به یکی از اصلی‌ترین چالش‌های دولت‌ها تبدیل شده است. کشور‌ها سیاست‌های مشخصی را برای مهاجران قانونی و غیرقانونی در پیش گرفته‌اند.  موضوعی که باید در ایران نیز مد نظر قرار گیرد. چراکه بر اساس آخرین آمار رسمی که نماینده دولت در جلسه بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه ارائه داد، ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار اتباع خارجی در ایران زندگی می‌کنند. بخش بزرگی از این اتباع نیز به شکل غیرقانونی وارد ایران شده و مشغول کار و زندگی هستند.  براساس آمار معاون اشتغال وزارت کار ۴.۵ میلیون شغل در ایران در اختیار اتباع خارجی است و این در حالی است که  در چهار سال گذشته ۳.۵ میلیون نفر در کشور بیکار بوده‌اند؛ بنابراین اگر فقط اشتغال ۳ میلیونی اتباع غیرمجاز به بیکاران ایرانی داده شود، تقریبا جمعیت بیکار در کشور به حداقل می‌رسد.

اروپایی‌ها به دنبال انتقال مهاجران

در کنار انگلیس سایر کشور‌های اروپایی از جمله آلمان و اتریش نیز در پی راه‌کار‌هایی مشابه برای انتقال پناه‌جویان به مقصد سومی هستند. به طور مثال آلمان نیز با مقامات نیجریه و غنا برای انتقال مهاجران به این کشور‌ها گفتگو‌هایی داشته است. پیشتاز این سیاست نیز دولت استرالیا بود که با از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱پناهجویانی را که به طور غیرقانونی خود را به سواحل این کشور می‌رساندند ابتدا بازداشت و به اردوگاه‌های پناهجویی در جزیره نائورو در اقیانوس آرام و جزیره مانوس متعلق به پاپوآ گینه نو منتقل می‌کرد. البته استرالیایی‌ها این سیاست را در سال ۲۰۲۱ کنار گذاشتند.

هرچند که شیوه‌های برخورد غیراخلاقی و غیرانسانی با مهاجران و اتباع غیرقانونی مورد تایید نیست، اما ضرورت سیاست‌گذاری قاطعانه دولت در این زمینه بیش از پیش احساس می‌شود و تبدیل به مطالبه افکارعمومی در ایران شده است. حال باید دید که دولت سیزدهم، وزارت خارجه و وزارت کشور چه رویکردی را پیش خواهند گرفت.
 

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

دادگاه لاهه حکم جلب صادر کرد | نتانیاهو بازداشت می‌شود؟!

چقدر از قطعی برق به خاطر استخراج بیت‌کوین است؟

جزئیات دیدار رئیس جمهور با وزیر خارجه سوریه | پزشکیان: ایران دست از حمایت از دوستان خود برنخواهد داشت

برنامه سپاه تا ۴ سال آینده رسیدن به مدار ۳۶هزار کیلومتری زمین است

قطعنامه حقوق بشری کانادا علیه ایران به تصویب رسید

توصیه می‌کنم کشورهای اروپایی از فرصت گفتگویی که دولت چهاردهم ایجاد کرده، استفاده کنند

گفتگوی تلفنی عراقچی با وزرای خارجه کشورهای عضو شورای حکام آژانس

اوکراین برای نخستین بار با موشک دوربرد بریتانیایی «سایه طوفان» خاک روسیه را هدف قرار داد

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس غزه را وتو کرد

شیخ نعیم قاسم: حزب‌الله بر اساس ۲ مسیر میدان و مذاکره عمل می‌کند

رهبری شخصا به دکتر پزشکیان فرمودند با اصلاح قانون تابعیت قهری موافق هستم

مین‌گذاری بایدن سر راه ترامپ در اوکراین

گیر رسایی به ظریف، پچ‌پچ افزایش قیمت انرژی و تجمع معلمان در بهارستان

کلینیک ترک بی‌حجابی به کجا رسید

پیشنهاد سردبیر
زندگی