چهارشنبه ۱۳ تير ۱۴۰۳ 03 July 2024
ایرانشهر
کنسرت در تخت جمشید؛ خیزی برای ویرانی به بهانه پیوند فرهنگ و میراث!

کنسرت در تخت جمشید؛ خیزی برای ویرانی به بهانه پیوند فرهنگ و میراث!

در چند روز گذشته خبر برگزاری یک کنسرت در تخت‌جمشید سر و صدای زیادی به‌پا کرده است. کنسرتی که قرار است میزبان حدود ۱۵۰۰ نفر از علاقه‌مندان به هنر و موسیقی باشد. عده‌ای با بیان این موضوع که ایجاد صوت و ازدحام جمعیت، آسیب جدی به تخت‌جمشید وارد می‌کند با برگزاری آن مخالف هستند. از سویی دیگر موافقان نیز با استناد به برگزاری کنسرت در برخی محوطه‌های تاریخی مانند آکروپلیس«یونان»، کلوسئوم«رم»، اراهم جزیره«مصر»، آن‌را پیوند فرهنگ و میراث می‌دانند.
بررسی فرونشست محوطه‌ باستانی مرودشت در گفتگو با حمیدرضا خادم

تنها راه نجات تخت‌جمشید

خطر ریزش سازه‌ها و بناهای تاریخی به دلیل فرونشست زمین به یکی از مسایل نگران‌کننده تبدیل شده است. این خطر در روزهای اخیر در محوطه باستانی تخت جمشید و نقش رستم در مرودشت استان فارس جدی‌تر شده است. تخت جمشید که از قدیم نماد شکوه و عظمت در ایران باستان بوده و بناهای باقی مانده در آن از مهم‌ترین اسناد تاریخ تمدن در جهان است، حالا به نرخ فرونشست ۱۷ سانتی‌متری رسیده و خطر آسیب و از بین رفتن این محوطه‌ها چندین سال است که بیان شده اما تاکنون هیچ اقدامی در راستای جلوگیری از این فاجعه صورت نگرفته است. این مناطق به دلیل بی‌توجهی، بیش از پیش در معرض خطر ریزش، توسط فرونشست‌ها قرار گرفته‌اند. همچنین محوطه باستانی نقش رستم که در فاصله ۶/۵ کیلومتری از تخت جمشید قرار دارد به دلیل آب‌گرفتگی دچار فرونشست‌های متععد شده است.
چنین گفت عزت‌الله: اصلاح طلب، اصول‌گرا، دیگه تمومه ماجرا!
مروری بر مواضع وزیری که سرش به کار خودش گرم نیست

چنین گفت عزت‌الله: اصلاح طلب، اصول‌گرا، دیگه تمومه ماجرا!

«اصلاح طلب، اصول‌گرا دیگه تموم ماجرا»، شاید در نگاه اول فکر کنید این جمله شعار یک فعال سیاسی برانداز است، اما این گفته‌ی «عزت‌الله ضرغامی»، عضو پیشین سپاه پاسداران و وزیر فعلی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است. شخصی که تاکنون فراتر از جایگاه خود قدم برداشته است. این اولین بار نیست که درباره موضوعاتی که هیچ ارتباطی به سمت و جایگاه او ندارند صحبت می‌کند. صحبت‌های عجیب و غریب و پر از حاشیه ضرغامی بارها به گوش خورده، برای مثال او در سال ۱۴۰۰ در گفت‌وگویی تصویری روبه‌روی دوربین نشسته است و با بیان این‌که من زمانی که مسئول نبودم در نمازجمعه شرکت می‌کردم از دست فروشان شرت مردانه می‌گرفتم، می‌گوید: «اکنون به همسرم می‌گویم به بازار می‌رود برای من لباس زیر سایز بزرگ بگیرد». حال ضرغامی در گفته‌های اخیر خود می‌گوید که ما به دنبال شادی مردم هستیم، اما باید دید شادی مردم برای ضرغامی در چه چیزی خلاصه می‌شود!
شهرداری تهران در قیطریه چه می‌کند؟

معمای ساخت مسجد در پارک قیطریه

در روزهای اخیر خبر ساخت یک مسجد در پارک قیطریه تهران و احتمال قطعی درختان سرو صدای زیادی به پا کرد. وجود حصار‌هایی که احتمالا غیرقانونی دور بخشی از پارک قیطریه کشیده شده بود واکنش بسیاری از فعالان و حامیان میراث را برانگیخت. این یکی از اقدام‌های اخیر شهرداری تهران در ارتباط تخریب بافت تاریخی و ارزشمند قیطریه بود. چند روزی است که این خبر، بحث‌ها و اعتراض‌های زیادی را از آن خود کرده است. به حدی که فعالان و حامیان میراث، حتی برای جلوگیری از این موضوع در روز ۱۳ فروردین در پارک قیطریه جمع شده و برای جلوگیری از ساخت مسجد در پارک اعتراض کردند.
در گفت‌و‌گو با یک روانشناس مطرح شد:

تخریب آثار باستانی ؛ زخمی کردن چهره تاریخ

تصاویری که از تخریب آثار باستانی در زمان‌های مختلف منتشر می‌شود، بسیار دردناک است و در تعطیلات نوروز نیز متاسفانه حجم تخریب و آسیب به این آثار‌ها افزایش می‌یابد. تصویری از پرتاب بمب دست‌ساز به کتیبه‌های تاریخی گنجنامه در استان همدان نیز اخیرا منتشر شد و نگرانی‌های زیادی را در جامعه به وجود آورد. چنین اقداماتی در شرایطی رخ می‌دهد که وارد کردن هرگونه آسیب خواسته یا ناخواسته به آثار تاریخی مشمول مجازات حبس از یک تا ۱۰ سال خواهد شد. اگرچه مسئولان امر وظیفه نگهداری از این آثار گرانقدر را به عهده دارند، اما در این نوشتار، روزنامه اینترنتی از بعد از روانشناسی اجتماعی به پدیده تخریب آثار باستانی پرداخته است. محمدصالح نشان روانشناس و استاد دانشگاه در گفتگو با فراز وضعیت اجتماعی و روانی کسانی را مورد تحلیل قرار داده‌است که به تخریب آثار تاریخی و باستانی می‌پردازند.
این عکس‌ها هر ایرانی‌ای را غمگین می‌کند

این عکس‌ها هر ایرانی‌ای را غمگین می‌کند

عکس‌هایی از آسیب به مکان‌های تاریخی در شب چهارشنبه‌سوری خبرساز شد.
کاروانسرای آهوان آجری و انوشیروان سنگی در سمنان

این کاروانسراها به فروش می‌رسند!

خبر فروش دو کاروانسرای ثبت جهانی سمنان واکنش شدید فعالان میراث‌فرهنگی را برانگیخته است. دو کاروانسرای آهوان آجری و انوشیروان سنگی که با فاصله هزار سال از هم ساخته شده، اکنون با قیمت ۱۱ و ۷ میلیارد به فروش می‌رسد. این دو کاروانسرا در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ثبت شده و در ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ به ثبت جهانی رسیده‌اند.
مزایده غار علیصدر همدان؛ حراج میراث ملی یا تغییر مدیریت؟
گفت‌وگوی فراز با حسین زندی فعال میراث‌فرهنگی

مزایده غار علیصدر همدان؛ حراج میراث ملی یا تغییر مدیریت؟

این‌بار بی‌توجهی مسئولین سر از «غار علیصدر» در آورده است. در چند روز گذشته، خبر به مزایده گذاشتن غار علیصدر همدان، صدای بسیاری از فعالان و حامیان میراث را درآورد. طبق نظر نمایندگان مجلس، میراث‌فرهنگی اجازه واگذاری غار علیصدر به غیر را ندارد. اما این مزایده در حالی قرار است رخ دهد که هنوز تخلف‌های شرکت سیاحتی متولی این غار مشخص نشده است. این شرکت در سال‌هایی که بهره‌برداری از غار علیصدر را در اختیار داشت، بار‌ها به دلیل تخلف، مورد توجه رسانه‌ها و نمایندگان مجلس قرار گرفت.
بهانه جدید برای تخریب آثار تاریخی پیش از اسلام
گفت‌وگوی فراز با عقیل‌عقیلی باستان‌شناس

بهانه جدید برای تخریب آثار تاریخی پیش از اسلام

شهرداری اصفهان بار دیگر دست به تخریب بخشی از یک منطقه تاریخی زد، این‌بار بدون گرفتن هیچ مجوزی از سمت سازمان میراث‌فرهنگی. گذر «کمرزرین» در فاصله‌ی حدود ۳۰۰ متری شمال‌شرق مسجد جامع عتیق و روبه‌روی آرامگاه پیر پینه‌دوز قرار دارد. این گذر یکی از مناطق مهم قدیمی و تاریخی شهر اصفهان محسوب می‌شود. فعالان میراث‌فرهنگی و باستان‌شناسان به فراز خبر دادند که آثاری از دوران پیش از اسلام در این منطقه دیده شده است. منطقه‌ای که هنوز بخش زیادی از آن کاوش و حفاری نشده و شهرداری اصفهان، تنها برای یک پروژه‌ی هم‌سطح‌سازی خیابان، دست به تخریب غیرقانونی آن زده است.
تکلیف واگذاری خانه تاریخی بروجردی‌ها چه می‌شود؟
بررسی یک شائبه نگران‌کننده

تکلیف واگذاری خانه تاریخی بروجردی‌ها چه می‌شود؟

شنیده‌های خبرنگار «فراز» حاکی از آن است که خانه بروجردی در آستانه واگذاری است و همه‌چیز به تصمیم اداره میراث‌فرهنگی کاشان بستگی دارد...
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی