در حالی که جنگ تجاری آمریکا و چین هنوز محل مناقشه است، سازمان تجارت جهانی (WTO) راه را برای اعمال تعرفه آمریکا بر بیش از هفت و نیم میلیارد دلار کالای اروپایی باز کرده است. ایرباس - بویینگ، یکی از چند موضوع مورد مناقشه آمریکا و اتحادیه اروپاست که از زمان روی کار آمدن ترامپ رییسجمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۷ شدت گرفته است.
موافقتنامه عمومی تعرفه و تجارت (GATT)، معاهدهای بینالمللی است که با هدف گسترش تجارت بین کشورهای عضو به وجود آمده است. هشتمین دور این مذاکرات که به «مذاکرات دور اروگوئه» مشهور است، منجر به تشکیل سازمان تجارت جهانی (WTO) شد که از اهمیت زیادی در صحنه تجارت بین المللی برخوردار است.
۱۵ سال دعوای حقوقی
شکایت آمریکا از یارانههای شرکت هواپیماسازی ایرباس اولین بار در سال ۲۰۰۴ مطرح شد. استدلال آمریکا این بود که وامهای دولتی کمهزینه که «شرکت ایرباس» از دولتهای اروپایی میگیرد عملا معادل یارانه دولتی است. در آن زمان «سازمان تجارت جهانی به نفع آمریکا رای داد و آمریکا درپی آن شکایت کرد که اتحادیه اروپا و برخی کشورهای عضو آن رای سازمان تجارت جهانی را نادیده میگیرند. شکایتی که نهایتا به ۱۵ سال دعوای حقوقی منجر شد.
سازمان تجارت جهانی که وظیفه حل و فصل اختلافات تجاری را بر عهده دارد، در سال 2010 حکم مختلطی صادر کرد که سالها تجدیدنظر را در پی داشت.
لازم به ذکر است سال آینده، سازمان تجارت جهانی در حال آمادهسازی برای تصمیمگیری در مورد تعرفههایی است که اتحادیه اروپا میتواند در قبال تلافی کمکهای دولت ایالات متحده به «شرکت هواپیمایی بویینگ» تحمیل کند.
کالاهای مشمول تعرفه
به گزارش «فراز» به نقل از «گاردین»، آمریکا در پی آن بود که در عوض یارانههایی که در این مدت به ایرباس داده شده، بر معادل ۱۱ میلیارد دلار کالاهای وارداتی از اروپا تعرفه وضع کند، با این حال سازمان تجارت جهانی این مبلغ را به ۷.۵ میلیارد دلار کاهش داد. این سنگینترین جریمه صادر شده در تاریخ فعالیت این سازمان است. ایالات متحده ۱۰ درصد تعرفه بر «هواپیماهای ساخت ایرباس» تحمیل کرده است که این سیاست میتواند به تولید خطوط هوایی آمریکا که سفارش میلیاردها دلار هواپیمای ایرباس سفارش دادهاند، آسیب وارد کند.
تعرفه بر محصولات کشاورزی و صنعتی
«دفتر نماینده تجارت آمریکا» (USTRO)، لیستی از صدها محصول کشاورزی اروپایی را منتشر کرد که مشمول تعرفه 25 درصدی خواهند شد؛ از جمله محصولات پشمی انگلیسی، پنیر فرانسوی، نوشیدنیهای الکی، کلوچه و بیسکویت، سالامی، کره و ماست به همراه زیتونهای فرانسه، آلمان و اسپانیا ، سوسیس و سایر محصولات گوشتی. قطعات دوربین آلمانی و انگلیسی، اجاقهای مایکروویو صنعتی، کتابهای چاپی نیز مشمول تعرفه جدید قرار گرفتهاند.
این دفتر اعلام کرده که تعرفهها را به طور مداوم بر اساس بحثها با اتحادیه اروپا ارزیابی میکند و انتظار دارد که برای حل و فصل این اختلاف وارد مذاکره شود. به گزارش گاردین، واردکنندگان مواد غذایی در ایالات متحده از این سیاست ابراز ناراحتی کرده و گفتند که این مالیات به «دوره فروش کریسمس» آسیب میرساند. فعالان صنعت غذایی آمریکا همچنین از تاثیر منفی افزایش تعرفهها بر کسبوکارهای کوچک و متوسط ابراز نگرانی کردهاند.
مقابله به مثل اروپاییها
این تعرفهها از 18 اکتبر (دو هفته آینده) میتواند وضع شود. اگر این اتفاق رخ دهد اختلافات تجاری دولت ترامپ با شرکای تجاری آریکا شدت خواهد یافت و بر تنشها در اقتصاد جهانی میافزاید.
کمیسیون اروپایی معتقد است دو طرف باید برای توافق با تعرفه بر معادل ۱۵ میلیارد دلار کالای وارداتی از آمریکا تلاش کنند. این کمیسیون گفته اگر آمریکا تصمیم بگیرد با مجوز «سازمان تجارت جهانی» تعرفههایش را اعمال کند، اروپا چارهای جز مقابله به مثل نخواهد داشت.
این در حالی است که اقتصاد جهانی در حال حاضر با آثار جنگ تجاری علیه چین که توسط دولت ترامپ آغاز شده است، دست و پنجه نرم میکند. وجود جنگ تجاری جدید میتواند اقتصاد جهانی را با دشواری بیشتری روبهرو کند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟