غریبانه است که یک بار خودکشی کنی، دوستانت تو را به بیمارستان ببرند اما روانپزشکان تشخیص دهند «افکار فعال خودکشی» نداری، ترخیص بشوی و برگردی به همان جا که بودی. همان جایی که خواسته بودی به زندگیت خاتمه بدهی. این بار اما «اشتباه» دفعه قبل را تکرار نکنی، وقتی همه رفتند و تنها شدی، طناب را دور گردنت بیاندازی و خلاص!
این داستان سعید قلی بیگلو است.، دانشجوی پسادکترای فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد. سعید روز قبل از خودکشی نزد مشاور و روانپزشک بیمارستان ابن سینا رفت. تشخیص روانپزشک این بود که ضرورتی برای بستری او در بیمارستان نیست. این در حالی است که در همان چند روز، دو بار اقدام به خودکشی کرده بود؛ وقتی به اتاقش در خوابگاه برگشت خودش را حلق آویر کرد.
دوست سعید در توییتر نوشته: «یکی از عادیترین انسانهایی که دیده بودم تصمیم گرفت امروز به زندگیش پایان دهد. آنچنان تاثیری درذهن من گذاشته که ممکن است تا آخر عمرم با خود همراه داشته باشم. بخش آزار دهنده اینجا است که نفهمیدم چرا این تصمیم را گرفت. نتوانستم کاری برای او انجام دهم و نمیدانم باید چه کاری کنم که خودم و دوستان دیگرم راه سعید را نرویم»
علی رضاشریفی مقدم، روانشناس اجتماعی در خصوص افزایش خودکشی در بین قشر تحصیلکرده جامعه میگوید: «خودکشی در قشر تحصیل کرده بیشتر به مسئله یاس اجتماعی باز میگردد. اکنون نوعی نامیدی در جامعه مستولی شده است. به طور طبیعی افراد تلاش میکنند شرایط را بهتر کنند به دلایل مختلفی نمیتوانند و این باعث سر خوردگی میشود .در این۱۶ سال اخیر اوضاع اقتصادی بسیار اسفناک بوده است. از نظر عاطفی روابط ناپایدار، ازدواج در بین جوانان به شدت کاهش پیدا کرده است.بیکاری در اقشار تحصیلکرده بسیار است. روابط والدین با فرزندان بسیار موثر است.دانشجویان ما متاسفانه دارای اختلال بهداشت روان هستند. این مسائل و مشکلات اجتماعی و اقتصادی با واکنشی همراه خواهد بود به نام «خودکشی» برای حل این مشکلات باید کودکان از ابتدای تحصیل غربالگری شوند.» این جامعهشناس معتقد است: «به زعم خیلی از متفکرین خودکشی بیش از و پیش از یک امر روانی باشد یک امر اجتماعی است به همین دلیل راهکارهایش باید در رفع مشکلات اجتماعی و اقتصادی باشد.
دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد حالا معترضند. معترض به بیاعتنایی مسوولان...
دختری با تجربه مرگ
مریم، دختری که یک بار تجربه خودکشی دارد از آن روز میگوید. روزی که تصمیم گرفته بود به زندگی خودش پایان بدهد، زمانی که از زندگی خسته بود. آزار و اذیت خانواده، محدودیت، هر روز او را از زنده بودن بیشتر ناامید میکرد .پدری که به دلیل نداشتن شغل مناسب و بیکاربودن همیشه در منزل بود و با مادر جر و بحث میکرد. اختلافات خانوادگی باعث شده بود مریم حتی دیگر دل و دماغ درس خواندن نداشته باشد. حضور پدر در خانه برایش غیر قابل تحمل شده بود. سعی میکرد ساعات بیشتری را که در خانه بود در اتاقی در زیر زمین خانه بماند. میگوید با گذرزمان متوجه شدیم پدر معتاد است و کم کم وسایل خانه کم میشد. پدر دست بزن پیدا کرده بود . یک شب مریم تصمیم گرفت تمام کند هر آنچه که آزارش میداد قرص های آلپزولام مادر را از یخچال برداشت و به زیر زمین خانه رفت دو ورق که بیست عدد قرص میشد را باهم خورد و خوابید به گفته مریم در آن لحظه به این فکر میکردم «راحت شدم ،تموم شد » ولی دوباره چشم باز کرد و در بیمارستان بود. آنطور که خودش میگوید: «تمام نشد»
خودکشی های سالهای ۹۸-۹۹
روزنامه «اعتماد» بهمنماه سال گذشته از قول یک منبع آگاه در سازمان پزشکی قانونی گزارش داد که آمار خودکشی از ابتدای سال ۹۹ در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن، ۴.۲ درصد افزایش یافته است. به گفته پزکی قانونی در هشت ماه نخست سال ۱۳۹۸، تعداد کل قربانیان خودکشی در کشور ۳۴۴۴ نفر بود اما این آمار در مدت مشابه سال ۱۳۹۹ با ۴.۲ درصد افزایش به ۳۵۸۹ نفر رسید.
این آمار در حالی اعلام میشود که بر اساس گزارشهای منتشرشده تنها در طول یک ماه -در فاصله مهر تا آبان ۹۹-شش دانشآموز تنها در شهرستان رامهرمز دست به خودکشی زدهاند. این آمار نشانگر کاهش سن خودکشی در ایران است و که حدس زده میشود بیشتر آنها به دلیل فقر اقتصادی و نابسامانیهای اجتماعی و خانوادگی رخ داده باشد. .وزارت بهداشت از دو سال گذشته آمار مرگ و میر ناشی از خودکشی را اعلام نکرده است. بر اساس آخرین آماری که در سال ۱۳۹۷ از سوی مدیر برنامه پیشگیری از خودکشی دفتر سلامت روان وزارت بهداشت منتشر شد، آمار خودکشی در فاصله سالهای ۹۴ تا ۹۷ روندی افزایشی داشته و تا سال ۹۷ تقریبا سالانه حدود ۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، خودکشی منجر به مرگ گزارش شده است.
اردیبهشتماه سال ۹۹ بود که پزشکی قانونی استان تهران اعلام کرد، مرگ ناشی از مصرف قرص برنج در کشور افزایش یافته است. به گفته این سازمان، در سال ۱۳۹۸ دویست و بیست مورد فوت ناشی از مسمومیت با قرص برنج به مراکز پزشکی قانونی استان تهران ارجاع شده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل (۱۳۹۷) ۱۹ درصد افزایش یافته است.
بنا بر این گزارش از کل فوتشدگان ناشی از مسمومیت با قرص برنج، ۱۴۴ نفر مرد و ۷۶ نفر زن بودهاند. البته تمام افرادی که به خاطر مصرف این قرص جانشان را از دست میدهند قصد خودکشی هم نداشتهاند. عدهای هم به اشتباه برنجی را مصرف میکنند که آلوده به این قرص بوده است ولی آمار روشنی در این باره که چه میزان از این مرگها مشخصاً مربوط به خودکشی بوده نیز در دسترس نیست.
محمود علیگو رییس اورژانس اجتماعی کشور در ۲۹فروردین ۱۴۰۰، در واکنش به خبری مبنی بر اینکه ۸۴ تهرانی از ساعت ۷ و۳۰ دقیقه پنجشنبه ۲۶ فروردین تا ساعت ۷ و ۳۰ دقیقه روز جمعه ۲۷ فروردین در نقاط مختلف تهران اقدام به خودکشی کردند، گفت: این خبر را تکذیب میکنیم. چنین موضوعی صحت ندارد. آمار تماسهای اورژانس اجتماعی ما از اول فروردین تاکنون کمتر از ۸۰ مورد بوده است. او در پاسخ به این که در این مدت که بیش از یکسال از وقوع کرونا میگذرد آیا تماس با اورژانس اجتماعی در خصوص خشونت خانگی افزایش داشته است؟ گفت: درباره خشونت خانگی با افزایش تماس مواجه بودهایم، اما بخشی از این تماسها به شرایط کرونا مربوط است. ما درخصوص اطلاعرسانی در این زمینه نیز فعالیت بسیاری داشتهایم. وقتی تبلیغات گسترش پیدا کند طبیعتا تعداد تماسها در حوزههای مختلف نیز افزایش پیدا میکند. در مجموع در تماسهایی که با سامانه ۱۲۳ اورژانس اجتماعی برقرار میشود، افزایش نسبی در حوزه خشونت خانگی داشتهایم و به آنها خدمات مختلف مانند مشاوره و ... ارائه شده است.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟