پنجشنبه ۲۹ شهريور ۱۴۰۳ 19 September 2024
شنبه ۲۵ تير ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۴
کد خبر: ۵۲۲۹۳

چین آب می‌رود، هندی ها زیاد می‌شوند

سازمان ملل، گاه از پیش‌بینی‌های خودش نیز طفره می‌رود. مطابق پیش‌بینی تازه‌ای که در ۱۱ جولای منتشر شد، جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰ به ۹.۷ میلیارد نفر خواهد رسید... که این مقدار ۸۰۰ میلیون نفر بیشتر از چیزی است که در سال ۲۰۰۲ تصور می‌شد...
نویسنده :
مونس نظری

 

انتظار می‌رود که جمعیت جهان در ۱۵ نوامبر، به ۸ میلیارد نفر برسد. اما عطف به خطای شمارشی که قاعدتاً وجود دارد، این احتمال هست که پیش‌تر به این نقطه مهم رسیده باشیم.

 

پیش‌بینی می‌شود که جمعیت هند در سال ۲۰۲۳، یا کمی پس از آن، از جمعیت چین فراتر رفته و این کشور را به پر‎جمعیت‌ترین نقطه جهان تبدیل کند.

 

سازمان ملل، گاه از پیش‌بینی‌های خودش هم طفره می‌رود. مطابق پیش‌بینی تازه‌ای که در ۱۱ جولای منتشر شد، جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰ به ۹.۷ میلیارد نفر خواهد رسید... که این مقدار ۸۰۰ میلیون نفر بیشتر از چیزی است که در سال ۲۰۰۲ تصور می‌شد.

 

این جمعیت تا سال ۲۱۰۰، به عددی بین ۸.۹ تا ۱۲.۴ خواهد رسید؛ و احتمال کاهش جمعیت نیز ۵۰‌_‌۵۰ است.

 

انتظار می‌رود که تعدادی از کشورها، از افزایش جمعیتی قسر در بروند.

 

سازمان ملل پیش‌بینی می‌کند که ۴۳ درصد افزایش [از لحظه حال تا سال ۲۰۵۰] به پنج کشور جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، هند، نیجریه و پاکستان مربوط خواهد بود.

 

امریکا نیز با ۳۷۵ میلیون نفر جمعیت، در سال ۲۰۵۰، سومین کشور بزرگ جهان خواهد بود... یعنی پس از آنکه ۴۰ میلیون نفر دیگر به آن اضافه شوند.

 

نیجریه، افزایشی چهار‎برابر این مقدار خواهد داشت و تقریباً به بزرگی امریکا خواهد شد (به لحاظ جمعیتی).

 

و این اتفاق، اندونزی را به چهارمین مکان پر‎جمعیت دنیا تبدیل خواهد کرد.

 

برخی کشورها نیز به کاهش جمعیت جهان کمک خواهند کرد. انتظار می‌رود که امسال، در ۴۱ کشور و منطقه، شمار جان‌باختگان از شمار افرادی که به دنیا می‌آیند و یا به آن مهاجرت می‌کنند، بالاتر بزند.

 

جمعیت اوکراین که در اثر جنگ به ویرانی کشیده شده، حدوداً ۷ میلیون نفر کاهش خواهد داشت.

 

جمعیت اروپا، قدیمی‌ترین منطقه در جهان، با میانگین سنی ۴۲ سال، پس از رسیدن به آستانه ۷۴۷ میلیون نفری در سال ۲۰۲۰، شروع به کاهش کرد. و پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۵۰ شمار جمعیتی آن، ۴۰ میلیون نفر دیگر نیز کاهش داشته باشد (نسبت به امروز).

 

شاید این‌طور بگوییم مطمئن‌تر باشد: توزیع جمعیتی نوع بشر، در سراسر جهان به طور چشم‌گیری تغییر خواهد کرد.

 

اروپا، مسیر کاهش جمعیتی را از دهه ۱۹۷۰ آغاز کرد... زمانی که میزان موالید به ازای هر زن، به زیر ۲.۱ نوزاد کاهش پیدا کرد (۲.۱ سطح مورد نیاز برای ایجاد تناسب میان موالید و مرگ‌و‌میر است). و از آن زمان تاکنون نیز میزان این موالید به متوسط ۱.۵ نوزاد رسیده است.

 

نرخ باروری در افریقا، که جوان‌ترین منطقه جهان است، حدوداً سه برابر اروپا است و تا سال ۲۰۹۰ نیز میزان موالید کمتر از میزان مرگ‌و‌میر نخواهد شد (جمعیت به رشد خود در این منطقه ادامه خواهد داد). یعنی حتی به ازای کاهش شمار موالید در هر زن، باز هم میزان رشد جمعیتی این کشور افزایش خواهد داشت... تا حدی که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰، حدوداً ۲۵ درصد از جمعیت جهان، افریقایی باشند.

 

این تغییرات جمعیتی، پیامدهایی ژئوپلتیکی خواهند داشت. از سال ۱۹۵۰، چین و هند مجموعاً ۳۵ درصد کل جمعیت دنیا را تشکیل می‌دادند. اما پیش‌بینی می‌شود که جمعیت چین در سال جاری کاهش داشته باشد.

 

با وجودی که حزب کمونیست حالا به زنان اجازه داده که هر کدام ۳ فرزند داشته باشند، اما میانگین موالید زنان این کشور، تنها ۱.۲ است. و این کشور تا سال ۲۰۵۰ حدوداً ۸ درصد کوچک‌تر خواهد شد.

 

و در این حین، جمعیت هند به افزایش خود ادامه خواهد داد... البته با سرعتِ تدریجیِ کُندتر؛ و در سال ۲۰۶۴ به اوج جمعیتی خود، یعنی ۱.۷ میلیارد نفر خواهد رسید... که تقریباً ۵۰ درصد از جمعیتِ پیش‌بینی‌شده‌ی چین بیشتر است.

 

این موضوع، به ادعای این کشور مبنی بر ایفای نقشی پر‎رنگ‌تر در امور جهانی، اعتبار و وزن بیشتری می‌بخشد.

 

 

 

برچسب ها:
ارسال نظر
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر

پیجر همه جا، از اتاق کودک تا میز کافه و رستوران

چه کسانی از پیجر استفاده می‌کنند؟

در گفت‌وگوی فراز با «علی بهشتی نیا»، کارشناس آموزشی بررسی شد

مخاطرات اختصاص ۲۰ درصد از ظرفیت مدارس به اتباع افغانی

زندگی